maanantai 1. lokakuuta 2012

Kauppasieniasetuksesta


Aiemmin Evira sääteli sienten myyntiä ja tarjoilua ravinnoksi esimerkiksi ravintoloissa kauppasieniasetuksella. Listan ulkopuolella olevia lajeja ei saanut myydä sellaisenaan tai ravintola-annoksina lainkaan. Kauppasieniä ei kuitenkaan enää ole, kun vanha ruokasieniasetus kumottiin heinäkuun alussa. Asiasta uutisoitiin kesällä melko pienin otsikoin, eikä uusia ohjeita asetuksen kumoamisen vaikutuksista esimerkiksi sienten kauppaan tai kauppasienipoimijoiden koulutukseen tahtonut löytyä. Suoraan Eviralta kysymällä tilanne selkeni kuitenkin huomattavasti.


Lainsäädännöllä ei enää rajoiteta sitä, mitä sieniä tai sienituotteita Suomessa saa myydä. Toimija on kuitenkin vastuussa siitä, että elintarvikkeet ovat turvallisia käyttää. Ostajan täytyykin siis tunnistaa hankkimansa sienet varmuudella tai ostaa vain sellaisilta poimijoilta, joiden tunnistustaitoihin hän luottaa varmuudella. Poimijakortti onkin yksi keino varmistua siitä, että poimijana toimiva ihminen tunnistaa keräämänsä lajit ja osaa käsitellä niitä oikein.

Evira pitää kauppasienilistan poistumisesta huolimatta edelleen yllä ohjeellista listausta suositeltavista ruokasienistä. Lista on käytännössä täysin sama kuin vanha kauppasienilistakin oli. Lajit ovat valikoituneet siten, että ne ovat satoisia, helppoja tunnistaa, eikä niillä ole myrkyllisiä lähilajeja.

Kauppasieniasetuksen kumoamisen taustalla on lainsäädännöllinen perkaustyö. Tarkoituksena on, että Suomen lainsäädäntö ei voi rajoittaa toimijoita enempää kuin EU:n lainsäädäntö. Eviran uudella suosituslistalla listalla olevat sienet ovat siis entiset kauppalajit eli herkkutatit, kangastatti, punikkitatit, voitatti, haaparouskut, kangasrousku, karvarousku, leppärouskut, isohapero, kangashapero, keltahapero, viinihapero, mustavahakas, kehnäsieni, mesisienet, keltavahvero eli kantarelli, suppilovahvero, jonka mukana saa olla kosteikkovahveroa, mustatorvisieni, lampaankääpä, vaaleaorakas, jonka mukana saa olla rusko-orakasta, korvasieni, huhtasienet ja tuoksuvalmuska sekä viljellyt ruokasienet.

Näillä uudistuksilla siis liikutaan tällä hetkellä sienten puolella.

-Annukka

Tiedot on saatu toimittaja Merja Turuselta, joka haastatteli Eviran ylitarkastaja Niina Matilaista kauppasieniasetuksen kumoamisesta sekä sen vaikutuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti