tiistai 30. lokakuuta 2012

Kirpeän talvista herkkuaEsittelin viime viikon puolella monipuolisen karpalon, joka on yksi lempimarjoistani puolukan ohella. Linkkasin tekstiin muutaman käyttämäni reseptin, jotka soveltuvat tuolle marjalle mainiosti. Rakastan kuitenkin uusien reseptien testailua ja soveltamista, joten päätin viikonloppuna kokeilla perinteikkään pannacottan hieman talvisempaa versiota. Oma pannacottani syntyi puolukoista, mutta niiden ohella myös nuo ihanaiset karpalot soveltuvat erinomaisesti reseptille. Marjojen kirpeys tasoittaa oivasti perinteisen pannacottan vaniljaista makeutta.

Kirpeä pannacotta

3 dl puolukkaa/karpaloa
2 liivatelehteä
2 dl kermaa
4 rkl sokeria
3 dl jogurttia
1/2-1 vaniljatanko (joita saa muuten myös luomuna sekä reilun kaupan versiona, suosittelen)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Leikkaa vaniljatanko halki ja rapsuta siemenet kerman joukkoon. Lisää myös itse tanko kermaan likoamaan. Keitä kermaa 15 minuutin ajan, varo ettet polta sitä pohjaan. Soseuta kerman valmistumista odotellessasi karpalot tai puolukat. Ota kerma liedeltä ja lisää sen joukkoon liivatelehdet, joista olet puristellut ylimääräisen veden pois. Sekoita huolella ja lisää joukkoon puolukka/karpalosose ja jogurtti. Huuhtele sopiva astia kylmällä vedellä ja valuta massa siihen. Anna hyytyä nelisen tuntia. Oma jälkkärini meni hyytymään parvekkeelle pikkupakkaseen. Mikäli tätä luonnon pakastinta hyödyntää, kannattaa tarkkailla astiaa säännöllisesti, ettei massa pääse jäätymään. Tarjoillessa pannacotta kumotaan astiastaan sopivalle alustalle ja koristellaan esimerkiksi kokonaisilla marjoilla, keksimuruilla...

Itse totesin, että saattaisin jatkossa heittää joukkoon hieman reilumminkin marjoja, sillä pidän siitä että marjojen kirpeys pääsee kunnolla esille. Mikäli happamat marjat eivät ole suosikkejasi, suosittelen kuitenkin pitäytymään tuossa ohjeen määrässä, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Oikein ihanaa ja talvista viikkoa kaikille!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti