perjantai 12. lokakuuta 2012

Kurpitsoja kerrakseen

Minulla on lähipiirissäni monia mainioita, ihania ja avuliaita tyyppejä. Otetaan nyt vaikka Ansku. Sen lisäksi, että kyseinen nainen on tarjonnut apuaan monissa tilanteissa, tuonut aina tullessaan hyvän mielen lisäksi jotakin ylimääräistä "no kun minulla nyt sattui olemaan" -hengessä ja ollut tarvittaessa aina vertaistukena,  tuo reipas nainen kantoi minulle noin 30 kiloa kurpitsaa tuossa muutama viikonloppu takaperin.

Minulla onkin kurpitsa! Tai kymmenen
Ansku oli kysynyt ohimennen, meneekö meillä kesä- sekä talvikurpitsa ja olin sanonut, että voinhan minä ottaa, jos niitä ylimääräisenä on. Ansku kantoikin selkä vääränä minulle kurpitsoita ja pääsin pohtimaan urakalla, mitä niistä tekisin. Osan kurpitsoista jaoin eteenpäin hyviin koteihin, mutta runsaasti jäi silti minun käyttööni. Niinpä päätin tehdä reilut satsit hilloa kummastakin kurpitsasta.

Netissä pyörii reilu määrä erilaisia versioita kesäkurpitsa- ja kurpitsahillosta. Luin niitä nipullisen ja totesin, että ilmeisesti tässä ei kovin pahoin voi metsään mennä näin helpoilla perusaineksilla, joten kokeillaan minne päädytään. Tässä siis ne versiot, joilla omani tein. Pienellä haulla kuitenkin näitä löytää pilvin pimein ja perusohjetta on helppo muokata lisäämällä hilloon muitakin mausteita. Etenkin kaneli, vanilja ja kardemumma sopivat kurpitsan kanssa erinomaisesti ja niillä saa hilloon miellyttävää sävyä.

Vasemmalla kesäkurpitsa-sitruuna, oikealla kurpitsa-inkivääri

 Kesäkurpitsa-sitruunahillo

1 kilo kesäkurpitsaa
4 sitruunaa
0,5 kiloa hillosokeria
loraus vettä

Kesäkurpitsat kuoritaan ja pilkotaan pieniksi paloiksi. Jotkut ohjeet kehottavat poistamaan siemenet, mutta minun kurpitsoissani siemenet olivat sen verran hennot, että annoin niiden mennä hillon joukkoon. Mittaa kyllin suureen kattilaan pohjalle vesi estämään kurpitsan palamista ja hulauta päälle kurpitsakuutiot. Kuumenna, kunnes kurpitsa on pehmeää. Tätä odotellessa voit raastaa kahden sitruunan kuoret kuppiin ja puristaa kaikista sitruunoista mehut omaan astiaansa.
Kun hillomassa on kypsynyt (aikaa menee noin puolisen tuntia), keitinvesi sekä kurpitsoista irronnut neste kaadetaan pois. Tällöin hillosta tulee kiinteämpää. Sen jälkeen kuutiot hienonnetaan: voit mieltymystesi mukaan joko survoa hillon hienommaksi tai käyttää sauvasekoitinta. Jälkimmäisellä hillosta tulee sileämpää. Jahka hienontaminen on tehty, sekaan heitetään hillosokeri, sitruunan kuoret sekä mehu. Keittelyä jatketaan miedolla teholla noin 10 minuutin ajan, jonka jälkeen hillon voi purkittaa puhtaisiin purkkeihin.

Viimeinen kurpitsa huoneistossani


Kurpitsa-inkiväärihillo

1 kilo kurpitsaa
50 grammaa tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
0,5 kiloa hillosokeria
(20 grammaa pektiiniä)
loraus vettä

Kurpitsa kuoritaan, siemenet kaavitaan ja malto pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Kuten edellisessäkin reseptissä, myös tässä kurpitsa kuutioidaan ja keitellään pehmeäksi. Mukaan keittovaiheessa lisätään kuitenkin inkivääri raasteena. Sitruunan kuori raastetaan ja mehu puristetaan talteen. Ne lisätään yhdessä hillosokerin kanssa siinä vaiheessa, kun kurpitsakuutiot ovat pehmentyneet ja ne on survimella tai sauvasekoittimella hienonnettu. Itse lisäsin hillosokeriin hieman pektiiniä jauheena, jotta hillosta tulisi enemmän marmeladimaista. Keittelyä jatketaan noin kymmenisen minuuttia. Tämän jälkeen hillo on valmista purkitettavaksi.

Itse testailin inkiväärin määrää maistelemalla hilloa keittovaiheessa. Totesin, että 50 grammaa tuntui tulisiin makuihin tottumattomalle suulleni aika vahvalta. Seuraavana päivänä hillon jäähdyttyä ja tekeydyttyä huomasin kuitenkin inkiväärin maun taittuneen. Eli mikäli pidät inkivääristäsi tulisena ja reiluina määrinä, sitä voi lisätä hilloon reilulla kädellä, maku muuttuu hieman miedommaksi.


Näillä minä täydensin hillovarastoani tänä syksynä. Muita mainioita kurpitsahilloisia vinkkejä sekä kurpitsareseptejä ylipäätään voi vinkata, minulla kun sattuu olemaan edelleen ylimääräistä kurpitsaa...

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Tuo kurpitsa-sitruunahillo kuulostaa aikas herkulliselta.
    Pääsee pikkuinenkin varmaan jo talven aikana maistamaan :)

    VastaaPoista
  2. Minä en ollut aiemmin näitä hilloja testaillut, moni kaveri vaan oli moisia etenkin itse viljellyistä kesäkurpitsoista tehtaillut. Herkulliselta se vaikutti minustakin ja mukavan kirpeää ja makeaa oli maultaan lopputulos, joten voin suositella kokeilemaan :) Ja eiköhän pieni pääse kokeilemaan niin hilloja kuin kerättyjä marjojakin.

    -Annukka

    VastaaPoista