tiistai 6. marraskuuta 2012

(Lapsi)tavaroita ekosti

Lapsen tullessa taloon huomasin, että jouduin tavaroiden vähentämispyrkimyksistäni huolimatta hankkimaan paljonkin uusia kapistuksia. Mainostajien mukaan minun olisi mahdotonta olla hyvä äiti, jollen hankkisi lastani eri tavalla stimuloivia ja suojelevia tavaroita, kuten erilaisia leikkimattoja, konttauskypärää ja kohtuammetta. Tohdin epäillä, ovatko kaikki nämä ehdottoman tarpeellisia.
Koska tarvittava tavaramäärä on ilman turhakkeitakin sangen suuri, otin heti alkuun tavoitteeksi pohtia huolella, mitä todella tarvitsisimme ja täydentää tavaroita sitä mukaa, kun oikeaa tarvetta ilmenisi. Tämän jälkeen koettaisin hankkia mahdollisimman monet tuotteista käytettyinä uusien sijasta. Tavoite on toteutunut melko hyvin ja saatoimmekin miehen kanssa molemmat huokaista helpotuksesta, kun asuntomme ei välittömästi täyttynyt roinalaatikoista.
Tahtoisinkin jakaa kanssanne ne paikat, joista olen kokenut saavani eniten apua: tavaroita edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Toki monet näistä toimivat osto- ja myyntipaikkoina muidenkin tavaroiden kuin vauvakamppeiden metsästyksessä.

Kirpputorit, nuo ihanat vauvatavaroiden aarreaitat. Jyväskylässä on lukuisia kirpputoreja, joten valinnanvaraa löytyy. Lisäksi alueella on myös erikseen lastentavaroihin erikoistunut kirppis, Vekarakulma. Hintataso lastenvaatteiden kohdalla on sangen kohtuullinen ja etenkin vauvanvaatteita tuppaa löytämään murto-osalla uusien hinnoista. Vauvanvaatteiden kohdalla myös kunto on yleensä todella hyvä, onhan vaatteiden käyttöikä yleensä yhdellä lapsella lyhyt. Käytännössä en ostanut kuin muutamia yksittäisiä vaatekappaleita uusina, kaikki muu tuli lahjoituksina muilta äideiltä tai kirpputoriostoksina.

Kirpputorilta kotiutuivat niin monet vaatteet kuin priimakuntoinen kantoliinakin -huomattavan edullisesti

Muut äidit ja lapsiperheet ovat olleet myös korvaamattomana apuna. Se mikä on jäänyt pieneksi tai tarpeettomaksi toiselle, kelpaa usein jollekin muulle.  Moni antaa tavaroita pois jo siitä ilosta, että joku vie ne pois hänen nurkistaan pyörimästä. Itse maksoin saamistani kestovaipoista ja vaatteista esimerkiksi kahvia, suklaata, virkkaamiani tiskirättejä, sienipiirakoita sekä muutaman euronkin. Tavaraa jakoivat minulle niin täysin ventovieraat kuin omat kaveritkin. Olen koettanut itse vastaavasti jakaa meille pieniksi jääneitä vaatteita sekä kestovaippoja eteenpäin ilmaiseksi, koska se tuntuu reilulta itse saamieni avokätisten lahjoitusten ja vaihtojen jälkeen. Anna hyvän kiertää tuntuukin toteutuvan ihailtavasti tällä saralla.


Netissä on useita sivustoja ja palveluita, joiden kautta voi ostaa ja myydä tavaroitaan. Yksi tavallisimmista myyntipalveluista on Huuto.net. Palvelussa voi tehdä tarjouksia toisten kaupaksi asettamista tuotteista tai ostaa muiden tavaroita. Periaate on yksinkertainen: Myyjä ottaa kohteesta kuvan, asettaa lähtöhinnan, minimikorotuksen ja kaupan keston. Rekisteröityneet käyttäjät voivat sitten tehdä tarjouksia tuotteesta. Kun huutokaupan voittaja on selvillä, palvelu antaa voittajalle sekä myyjälle toistensa yhteystiedot. Nämä sopivat sitten keskenään sähköpostinvaihdolla, miten aikovat tuotteen maksaa ja toimittaa. Kauppakumppanit voivat jättää toisilleen palautetta, joten ostajana on mahdollista tarkistaa myyjän aiemmin saama palaute ja tehdä päätös tarjouksen jättämisestä vasta sen jälkeen.

Huuto.netissa lastentarvikkeiden hinnat olivat paikoitellen karanneet valitettavan korkeiksi. Esimerkiksi lastenvaunuja etsiessäni havaitsin pian, että hintataso oli korkea ja kilpailijoita huutamassa oli helposti useita, jolloin hinta myös nousi helposti todella ylös. Niinpä käytin palvelua odottamaani vähemmän tarvikkeita etsiessäni. Tällä hetkellä Huuto.net:in puolelta kotiutin ainoastaan ergonimisen kantorepun, Manducan. Sain uutta vastaavan yksilön alle puoleen hintaan siitä, mitä kaupat siitä pyytävät.

Käytetyt lastenvaunut löytyivät helposti

Toisin kuin Huuto.net, Tori.fi toimii lähinnä sähköisenä ilmoitustauluna. Palveluun voi myös jättää Ostetaan ja Vaihdetaan –tyylisiä ilmoituksia pelkkien myynti-ilmoitusten sijasta. Kaupankäynti tapahtuu niin, että tuotteesta kiinnostunut ottaa yhteyttä myyjään ja ilmaisee ostohalukkuutensa. Kaupankäynti tapahtuukin tämän jälkeen vapaasti osapuolten kesken sopien. Myyntipakkoa ei ole eli myyjä voi olla myymättä tuotettaan jos niin päättää tai hän voi vapaasti valita useiden tarjoajien joukosta mieleisensä, kelle tuotteensa myy.  Torilla ilmoitusten ja tuotteiden taso vaihteli huomattavan paljon enemmän kuin Huuto.net:issä. Toisaalta Torilta oli helpompi bongata edullisia tarjouksia. Siinä missä Huutiksen puolella esimerkiksi laadukkaiden lastenvaunujen hinnat karkasivat oitis useihin satoihin euroihin, Torilta löytyi kymmenittäin ilmoituksia hyväkuntoisista vaunuista alle satasella. Lopulta kotiutinkin meille käytetyt ja hyväkuntoiset lastenvaunut Jyväskylän alueelta todella edullisesti. Myyjä antoi vielä kaupanpäällisinä tarpeettomaksi jääneen lämpöpussin, kaksi makuupussi ja tarjottelipa vielä turvakaukaloakin.

Allekirjoittaneen vanhat pyjamanhousut saivat uuden elämän kestovaipan imuina

Kaikki eivät miellä Facebookia kauppapaikkana, vaan yhteydenpitovälineena. Naamakirja tarjoaa kuitenkin yllättävän paljon erilaisia mahdollisuuksia hieroa kauppaa.  Esimerkiksi ryhmä Kestovaippakirppis tarjoilee yli tuhannen jäsenen voimin tarpeettomaksi jääneitä kestovaippoja ja niihin liittyviä tuotteita. Samantyyppisiä ryhmiä on sadoittain. Olenkin itse esimerkiksi jäsenenä niin Jyväskylän alueen vaihtoringissä kuin kirpputorillakin. Ensinnä mainitussa tavaroita puhtaasti vaihdetaan eli rahaa ei ole lupa käyttää maksuvälineenä. Sen sijaan tavara on vaihtanut omistajaa esimerkiksi erilaisia herkkuja, taloustavaroita tai esimerkiksi huonekaluja vastaan. Jälkimmäisessä taas myydään alueellisesti kirpparihengessä tarpeetonta tavaraa. 

Pienellä selailulla alueellisia kirpputoreja näyttäisi löytyvän valtaosasta Suomen isommista kaupungeista. Lisäksi olen Facebookissa törmännyt todella erilaisiin ja kekseliäisiin kierrätysryhmiin: osa pistää kiertoon kirjoja, toiset huonekasveja, kolmannet häätarvikkeita, neljännen akvaarioharrastuksiin liittyviä juttuja, viidennet käsityötarvikkeita… Kannattaakin siis reippaasti käyttää haku-toimintoa ja selailla itseään kiinnostavia ryhmiä.

Toivottavasti näistä on apua muille, jotka koettavat pohdiskella lastentarvikkeiden hankkimista ekologisemmalla tavalla. Samoin, kuten aina ennenkin, omat parhaat kierrätyspaikkansa ja -vinkkinsä saa ehdottomasti jakaa meidän kanssamme!

-Annukka


Vekarakulman omat nettisivut
Huuto.net -palvelu
Tori.fi -kauppapaikka
FB:n kestovaippakirppis
Jkl:n alueen vaihtorinki sekä lastenkirppisEi kommentteja:

Lähetä kommentti