torstai 29. marraskuuta 2012

Minne mennä joulukuussa?

Eräs odotetuimmista joulunalustapahtumista on tietysti lumen tulo!

Näin joulukuun häämöttäessä nurkan takana on tiedossa runsaasti erilaisia tapahtumia, joihin ottaa osaa. Jyväskylän seudulla on viime vuosina ollut todella hyvä tapahtumatarjonta joulun alla, eikä tämäkään vuosi onneksi jää edeltäjiään heikommaksi. Kokosin siis listan kiinnostavista ja jännittävistä joulunalusajan tapahtumista ja ohjelmatarjonnasta. Mukana on paljon musiikkia sekä myyjäisiä ja markkinoita jouluherkkujen  ja -lahjojen hankkimista silmällä pitäen.


21.11.2012-6.1.2013 Ennen vanhaan. Suomen nukketaiteilijoiden joulunäyttely Kauppakatu 25, Vapaa pääsy, ikkunanäyttely
Suomen käsityön museon ikkunanäyttelyssä on esillä joulukuun ajan Suomen nukketaiteilujoiden joulunäyttely, jossa esillä on 1800-luvun maalaistalon ja pihapiirin talvinen hyörinä. Näyttelyikkunaan pääsee tutustumaan kätevästi kaikkina vuorokaudenaikoina, joten entisaikojen pihapiiriä voi ihastella vaikkapa muun keskustaan suuntautuvan reissun lomassa.

22.11.-2.2.2012 Valotrilogia Lyseon julkisivu, Yliopistonkatu 13 keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 18-22 tasatunnein, Vapaa pääsy
Jyväskylän Valonkaupunki Esittää Valotrilogia -multimediaesityksen Talviuni -näytöstä Lyseon lukion julkisivulla. Teos kannattaa käydä katsastamassa nyt joulu-tammikuussa, sillä helmikuun alussa tilalle vaihtuu trilogian viimeinen, keväisempi osa, Energia. 

30.11.2012-19.12.2012 Paviljongin joulutapahtumat Paviljonki, Lutakonaukio 12
Paviljongissa on joulukuussa paljon konsertteja ja keikkoja tulossa. Tarjolla on niin stand upia, elektronisen musiikin festivaaleja kuin perinteisempiä joulukonserttejakin. Osa tapahtumista on myyty loppuun, mutta moneen on vielä lippuja jäljellä. Tarkemman viihdetapahtumien tarjonnan pääset näkemään tästä.

Tervetuloa Jyväskylään, Manner-Euroopan joulutorikulttuuri! Kuva on
Tallinnan Vanhan kaupungin joulutorilta vuodelta 2010.

30.11.-21.12.2012 Toivolan Vanhan Pihan Joulupiha Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulma, Vapaa pääsy
Jyväskylä on viimein saanut oman pienen museokorttelinsa, kun Jyväskylän keskustassa Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmassa sijaitseva Toivolan Vanhan Pihan 1800-luvun lopun käsityöläispiha kunnostettiin. Pihan avajaisia vietettiin syksyllä, mutta moni liike avautuu vasta talven mittaan. Joulukuussa pihalle tulee Joulupiha, jonka avajaisia vietetään ensi perjantaina. Piha on tämän jälkeen avoinna viikonloppuisin aina jouluaattoa edeltävän viikonlopun perjantai-iltaan asti. Pihalle on vapaa pääsy, joten nyt kannattaa piipahtaa nauttimassa keskieurooppalaistyyppisestä joulukylätunnelmasta (Kyllä sitä on saatu odottaakin!) ihan kotiseudulla, sekä tekemässä oivallisia, kotimaisia ja lähellä tuotettuja, lahjaostoksia pukin konttiin... Pihalla on myös opastuskierrokset tasatunnein, jouluseimi sekä ohjelmaa joka viikonloppu. 

1.12.-22.12.2012 Joulun ajan lähetysmyyjäiset Vapaa pääsy
Jyväskylän seurakunta järjestää joulukuussa lähetysmyyjäisiä. Myyjäisistä voi tehdä oivallisia löytöjä pukinkonttiin ja joulun ajan kahvipöytään. Tarkista itseäsi lähin myyjäispaikka ja aika tästä.

1.12.-2.12.2012 Paviljongin Joulumarkkinat Paviljonki, Lutakonaukio 12, Vapaa pääsy
Paviljongissa järjestetään tulevana viikonloppuna perinteiset joulumarkkinat nyt kymmenettä kertaa. Joulumarkkinoilla on syysmarkkinoiden tapaan tarjolla tuotteita laidasta laitaan, joskin tarjonta painottuu hieman enemmän erilaisiin jouluaiheisiin tuotteisiin. Markkinoilla on Joulupihan tapaan oiva tilaisuus tehdä joululahjaostoksia ja suosia kotimaisten käsityöyrittäjien tuotteita. Markkinoille on vapaa pääsy. 

5.12.-22.2012 Kauneimmat Joululaulut Vapaa pääsy (käsiohjelma)
Jyväskylän seurakunta järjestää runsaasti jouluisia yhteislaulutilaisuuksia eri puolilla kaupunkia. Tilaisuuksissa pääsee laulamaan jouluaiheisia yhteislauluja sekä usein myös nauttimaan myös tasokkaista musiikkiesityksistä. Jos muutoinkin laulat joululauluja päivät pitkät kotona joulukuun ajan (kuten allekirjoittanut), niin kauneimmat joululaulut ovat juuri sinua varten! Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia järjestetään erikseen myös erityisesti lapsille. Lähimmän yhteislaulutilaisuuden tarkemmat tiedot löydät tästä.

6.12.2012 Itsenäisyyspäivän vastaanotto Paviljonki, Lutakonaukio 12, klo 13 Vapaa pääsy
Jyväskylän kaupunki järjestää Paviljongissa kaikille avoimen itsenäisyyspäivän vastaanoton. Tilaisuudessa puhuu Moventas Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hakala. Musiikista vastaavat Ilmavoimien soittokunta sekä Vox Aurea ja siellä esiintyy street dance -ryhmä Rancid Rockers. Tapahtuman kahvitarjoilu alkaa jo klo 12, joten kannattaa olla ajoissa paikalla. Tämän tapahtuman, sekä Jyväskylän kaupungin järjestämän itsenäisyyspäivän ohjelmatarjonnan löydät tästä.

8.12.-9.12.2012 Käsityöläisten joulutori Kauppakatu 25, klo 11.00-18.00, Vapaa pääsy (myös näyttelyihin)
Suomen käsityön museossa järjestettävässä käsityöläisten joulutorissa on tarjolla laadukkaita kotimaisia käsitöitä. Näitä taidonnäytteitä ei välttämättä hennoisi edes sujauttaa lahjapakettiin, joten voi olla, että hurmaavimpia tuotteita pitää ostaa kaksin kappalein. Tarjolla on myös elävää musiikkia sekä joulukahvion kuumia juomia ja jouluisia herkkuja. 

9.12.2012 Kauppatorin joulumarkkinat Yliopistonkadun ja Väinönkadun kulma, klo 11.00-16.00, Vapaa pääsy
Vaikka Jyväskylän torikulttuuri ei olekaan ehkä niitä kaikista elinvoimaisimpia, kannattaa torin joulumarkkinat kuitenkin ehdottomasti katsastaa. Markkinoilla voi tehdä jouluisia hankintoja ja nauttia myös herkkuja paikan päällä. 

9.12. ja 16.12.2012 Kauneimmat Joululaulut -konsertit Taulumäen kirkko, Lohikoskentie 2 klo 15.00, hinta 10/5€
Jos yhteislaulut eivät luonnistu, mutta tekisi silti mieli kuulla elävää musiikkia, voi Vox Aurean joulukonsertit olla se oikea tapahtuma. Vox Aurea on Jyväskylän musiikkiluokkalaisten edustuskuoro, joten joululauluista pääsee nauttimaan myös lasten laulamana Taulumäen kirkossa kahtena peräkkäisenä joulukuun sunnuntaina.

Jouluisten tapahtumien vastapainoksi on myös hyvä välillä vähän hengähtää:
sytyttää kynttilä, lämmittää glögiä ja nauttia hämärän ajan tunnelmasta.

Ensimmäisistä joulunalustapahtumista on siis päässyt jo nauttimaan näin marraskuun puolella ja ensi viikonlopun tarjonnassa on todella paljon vaihtoehtoja, joista valita. Itse suunnistan ainakin Toivolan Vanhan Pihan Joulupihalle sekä Paviljongin Joulumarkkinoille. Matkan varrella saattavat myös Nukketaiteilijoiden joulunäyttely sekä Valotrilogia -teos tulla tutuiksi. Mikäli tiedossasi on muita ajankohtaisia tapahtumia, jotka eivät tulleet tähän vielä listatuiksi, niin jaa ihmeessä parhaat menovinkkisi kanssamme!

-Lily 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti