maanantai 12. marraskuuta 2012

Puolukkaa ja piparkakkuja

Meillä vieteltiin ensimmäistä isänpäivää tässä taloudessa sunnuntaina ja pitihän sitä koettaa juhlistaa salassa leivoskellun kakun voimin. Kakku oli melkoisen hempeä vaaleanpunaisine sävyineen, mutta maussa oli mukavasti kirpeyttä sekä jouluistakin tunnelmaa, kiitos puolukoiden ja piparkakkuisen pohjan. Molemmat ovat meillä myös miehen lemppareita. Pohdimme kakkua maistellessamme, että se sopisi mainiosti myös jouluiseen kahvipöytään, sillä puolukan ja piparkakkujen liitto maistuu kovin jouluiselta.

Vaikka resepti äkkiseltään voi näyttää pitkältä ja monimutkaiselta, onnistui sen leipominen meillä kahdelta tomeralta naiselta (joista toinen touhusi mukana kantoliinassa) alle kolmessa vartissa. Kunhan vain ensin katselee ohjeen läpi ja toimii järjestelmällisesti, ei homma ole lainkaan niin monimutkainen kuin miltä se ensin vaikuttaa.

Lopputulos vuorokauden hyydyttelyn jälkeen


Puolukkainen hyydykekakku

Pohja:
200 g piparkakkua
75 g margariini

Puolukkainen kerros:
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl puolukkasurvos
1 dl sokeri
250 g rahkaa
valkosuklaata (tai käytä rahkana suoraan valmiiksi valkosuklaalla maustettua versiota)
limettimehua

Vaniljainen kerros:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa, vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai muuta vastaavaa
vaniljasokeria tai vaniljatankoa

Kiille:
2 liivatelehteä
1,5 dl puolukkamehua

Murskaa piparkakut, sulata margariini ja sekoita nämä kaksi keskenään. Taputtele voikeksi-seos irtopohjavuokaan ja laita se pakkaseen jähmettymään.

Laita puolukkakerroksen liivatteet kylmään veteen likoamaan hetkeksi. Vatkaa kuohukerma kermavaahdoksi, sekoita joukkoon survotut puolukat, sokeri ja rahka. Sulata valkosuklaa joko vesihauteessa tai varoen mikrossa (kuumenna lyhyitä pätkiä ja tarkista, milloin suklaa alkaa sulaa). Sekoita valkosuklaa puolukkamassaan huolellisesti. Oma puolukkasurvokseni oli pakastepuolukoista peräisin, joten se oli edelleen sekoitusvaiheessa melko viileää. Tämä aiheutti sen, että kuuma valkosuklaa jähmettyi takaisin hennoiksi hippusiksi sen sijaan, että se olisi levinnyt tasaisesti. Tämä ei suoranaisesti haitannut, mutta mikäli et tahdo kokonaisia valkosuklaisia hippuja kakkuusi, sulata puolukat kyllin lämpimiksi ennen kuin lisäät ne kerman joukkoon. Kuumenna limettimehu mikrossa ja liuota siihen puristellut liivatelehdet. Sekoita liivatemehu muiden ainesten joukkoon. Puolukkakerros levitellään huolellisesti pakkasesta otetun keksipohjan päälle. Tämän jälkeen kakku laitetaan jähmettymään jääkaappiin, ei pakastimeen.

Vaniljaista kerrosta varten laita kolme liivatelehteä likoamaan hetkeksi kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, mausta vaniljatangolla tai vaniljasokerilla. Mikäli käytät vaniljakastiketta, vaniljaa ei tarvitse välttämättä erikseen lisätä. Kuumenna tilkka vettä mikrossa, puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumennettuun veteen. Lisää vesi vaahtoon. Levitä kerros puolukkaisen kerroksen päälle. Huhujen mukaan vuoan hytkyttelminen voi auttaa tasoittamaan kerroksen levitysjälkiä, jolloin kiille puolestaan asettuisi kakun päälle mahdollisimman tasaisesti. Niin tai näin, hytkytinpä minä vuokaa miten päin tahansa, levitysjäljet eivät kadonneet minnekään. Kannattaa silti kokeilla, syy voi hyvinkin olla minussa ja väärässä ranneliikkeessä. Kakku palautetaan operaation jälkeen taas kylmään hyytymään.

Kiillettä varten laitetaan taas liivatteet likoamaan ja kuumennetaan mehu. Liivatteet sekoitetaan joukkoon. Sen jälkeen kiille laitetaan viilenemään. Näin kylmillä keleillä parveke toimii mainiosti, muussa tapauksessa kannattaa antaa nesteen jäähtyä ensin lähemmäs huoneenlämpöä ja siirtää se sitten jääkaappiin. Kiillettä kannattaa tarkkailla ja käydä säännöllisesti sekoittelemassa sitä kokeillen, milloin se alkaisi hieman jähmettyä. Tässä saa olla hieman tarkkana, sillä kun jähmettyminen alkaa, se etenee vauhdilla. Pidä siis kiillettä silmällä. Kun se sekoittaessa tuntuu hieman jäykältä, sen voi levittää lusikallinen kerrallaan kakun päälle. Yleensä tässä vaiheessa alempi vaniljainenkin kerros on alkanut jo hyytyä, jolloin kiilteen levittäminen on helpompaa. Kun kiille on levitetty, kakun annetaan hyytyä nelisen tuntia tai yön yli.

Herkullista ja hiljakseen joulun odotukseen kääntyvää alkutalvea kaikille!

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Kyllä sinä Tiitin kanssa saitkin hyvin tuon kakun onnistumaan :)
    Taisi mennä parempiin suihin alta aikayksikön ?

    VastaaPoista
  2. Vähän kiille aaltoili edellä mainituista ongelmista johtuen ja olisi saanut olla hitusen väkevämmästä mehusta, niin olisi ollut punaisempi :) Onneksi ei makuun vaikuttanut. Kohtalaisen nopsaanhan se kyllä katosi, suosittelen kyllä lämpimästi jos ei äkkimakeat kakut uppoa :)

    -Annukka

    VastaaPoista