torstai 13. joulukuuta 2012

Hyvää Lucian päivää!

Domenico de Pace Beccafumin Pyhää Luciaa esittävä
maalaus vuodelta 1521 (kuva Wikimedia Commons).

Tänään on vietetty Pyhän Lucian päivää. Legenda Luciasta kertoo, että vuosien 283-304 välillä elänyt roomalaiseen ylimysperheeseen kuulunut Lucia kääntyi kristinuskoon ja kuoli lopulta uskonsa tähden. Pyhimyksen tarinasta on monia eri versioita, eikä varmuudella tiedetä muuta, kuin Lucian elinvuodet. Pyhä Lucia on sokeiden ja näkövammaisten oma nimikkopyhimys. 

Jännittävää on, että italialaisen marttyyripyhimyksen vuoksi vietetään juhlaa täällä Pohjolassa. Lucia -perinne on kuitenkin elinvoimainen varsinkin ruotsinkielisillä alueilla Suomessakin. Pyhää Luciaa pidetään valon tuojana, sillä vanhassa juliaanisessa kalenteriaa Lucian päivänä vietettiin talvipäivänseisausta. Itse en ole juurikaan viettänyt Pyhän Lucian päivää muutoin, kuin herkuttelemalla sahramipullilla. Luulin muuten todella pitkään, että lapsuudenkodissani silloin tällöin Lucian päiväksi leivotut pullat olisivat "oikeita" Lucia -pullia, mutta tänä vuonna minulle selvisi, että oikeat luciapullat ovatkin kiemuraisia, rusinoin koristeltuja sahramivehnäsleivonnaisia. No, minulle ainakin nämä murotaikinahattuiset pikkupullat ovat lapsuudesta tuttuja luciapullia!


Lucian päivän tähtipullat 
noin 35-40 pikkupullaa

murotaikina:
100g voita tai margariinia
3/4dl sokeria
1 kananmuna
1tl vanilliinisokeria (vaniljasokerista tai vaniljajauheesta jää taikinaan mustia pisteitä)
1tl leivinjauhetta
3 1/2dl vehnäjauhoja
1/2dl kuohukermaa

pullataikina:
5dl kevytmaitoa
50g tuorehiivaa
1-1 1/2rkl kardemummaa
1 kananmuna
ripaus suolaa
2dl sokeria
1/2g sahramia (yksi paketillinen)
12-14dl vehnäjauhoja
200g sulatettua voita tai margariinia (voit myös käyttää näiden sekoitusta tai korvata osan tai kaikki juoksevalla miedon makuisella kasviöljyllä)

voiteluun kananmunaa


Tee ensin pinnalle tuleva murotaikina. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet taikinaan ja lisää sitten kerma. Varo sekoittamasta liikaa, jotta taikina ei sitkisty. Kääri taikina pötköksi kelmun sisään ja laita jääkaappiin jähmettymään. 

Tee tällä aikaa pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon tuorehiiva ja vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää suola, sokeri ja sahrami. Sekoita joukkoon noin kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista. Alusta tämän jälkeen taikinaan sulaa rasvaa ja jauhoja vuoron perään, kunnes taikinasta tulee notkea ja kiinteä, eikä se enää tartu astian reunoihin. Toisin kuin murotaikinassa, saa pullataikinassa olla mahdollisimman paljon sitkoa, eli taikinaa kannattaa vaivata kunnolla. Varo, ettei taikinaan tule liikaa jauhoja, jotta se kohoaa kuohkeaksi. Aseta taikinakulho leivinliinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan vajaaksi tunniksi, tai kunnes taikina on suurin piirtein kaksinkertaistunut kooltaan. Itse asettelen taikinakulhon lämpimään vesihauteeseen tiskialtaaseen. 

Kun taikina on kohonnut, leivo siitä pyöreitä pikkupullia. Pullat kohoavat vielä huomattavasti, joten kovin suuria niistä ei tarvitse tehdä. Anna pullien kohota pellillä leivinliinan alla sillä aikaa, kun teet murotaikinakoristeet (pullia voi kohottaa huoletta noin 15-30 minuuttia).

Kauli vajaa puolet murotaikinatangosta jauhetetulla alustalla vajaan puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta pienellä sydän- tai tähtimuotilla (tai minkä muotoisia koristeita nyt haluatkaan pullien päälle) kuvioita, yksi jokaista pullaa kohden. Kauli loput taikinasta ja ota samoin muotilla koristeita. (Mikäli murotaikinaa jää yli, voi loput paistaa kekseiksi yhdessä pullien kanssa: muotoile ylijäänyt taikina pieniksi pallosiksi ja paina keskikohdastaan hieman kasaan sormella. Paista pullien kanssa.)

Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja asettele jokaisen päälle murotaikinakuvio koristeeksi. Painele kuvio hellasti kiinni pullaan, varsinkin reunoiltaan. Paista pullia noin 10 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla. Pullat ovat valmiita, kun ne ovat saaneet pintaansa ruskeaa väriä, mutta murotaikinakuviot ovat vielä kutakuinkin vaaleita. 

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti