torstai 20. joulukuuta 2012

Joulukaramelleja

Kermatoffeen voi myös pyörittää palloiksi, kuorruttaa
kookoshiutaleilla ja asetella pieniin metallisiin konvehtivuokiin.
Taustalla voipaperiin paketoituja toffeepaloja.

Tänä jouluna olen päättänyt lahjoittaa läheisilleni herkullisia muistoja joulusta omatekoisten karamellien muodossa. Viime päivinä keittiöstä onkin leijaillut porisevien toffeepatojen makea tuoksu ja jääkaapin hyllyt ovat täyttyneet astioista, jotka ovat täynnä toffeelevyjä. Toffeen tekemiseen kannattaa varata aikaa, sillä useimmissa ohjeissa levyn annetaan jähmettyä yön yli viileässä. Poikkeuksen tästä tekee kuitenkin testaamani pähkinätoffee, joka valmistui todella nopeasti ja helposti. Tämä herkullinen toffee sopii myös keliaakikoille sekä maitoallergisille. Seuraavaksi siis jaossa tämä ihanainen ohje, sekä muutama muukin toffeeohje.

Hunajainen pähkinätoffeelevy paloiksi leikeltynä. Rosoiset reunapalat voi
pyöritellä palloiksi ja asetella konvehtivuokiin tai, kuten allekirjoittanut teki,
pistellä parempiin suihin laadunvalvonnan nimissä.

Hunajainen pähkinätoffee
(vajaan puolikkaan pellillisen kokoinen toffeelevy)

1,5dl hunajaa
2dl suolatonta ja sokeroimatonta maapähkinävoita 
1/2tl vaniljajauhetta
1/2dl kuorittuja manteleita
1/2dl cashewpähkinöitä
1/4dl hasselpähkinöitä
1/4dl pekaanipähkinöitä
2rkl kookoshiutaleita
vaaleanpunaista ruususuolaa

Murskaa pähkinät blenderillä, sauvasekoittimella tai morttelissa karkeaksi murskaksi. Pähkinöitä tulee toffeeseen yhteensä 1,5dl, joten voit halutessasi kokeilla erilaisia sekoituksia suosikkipähkinöistäsi. 

Lämmetessään hunaja vaahtoutuu.

Mittaa hunaja pinnoitetulle paistinpannulle ja lämmitä sekoittaen keskilämmöllä, kunnes se alkaa vaahdota. Jatka lämmittämistä ja sekoittamista noin 5-8 minuuttia, pidemmällä lämmittämisellä saat kovempaa toffeeta. Itse lämmittelin noin 5-6 minuuttia ja toffeesta tuli melko pehmeää. Käännä lämpö pienimmälle ja lisää pannulle pähkinävoi sekä vaniljajauhe. Maapähkinävoin sijasta voit käyttää myös esimerkiksi mantelivoita (tai tehdä oman pähkinävoin suosikkipähkinöistäsi). Sekoita massa tasaiseksi ja lämmittele hetki. Käännä lämpö pois ja sekoita joukkoon pähkinämurska sekä kookoshiutaleet. 

Tämän jälkeen massan voi annostella lusikalla silikonivuokien pohjalle tai levittää leivinpaperin päälle levyksi. Toisin kuin kermatoffeemassa, on tämä pähkinätoffee jo tässä vaiheessa kiinteämpää ja sitä pystyy melko helposti muotoilemaan haluamansa malliseksi levyksi (tai vaikkapa patukoiksi). Toffeen pinnan voi halutessaan tasoittaa kylmään veteen kastetulla veitsellä. Ripottele lopuksi pinnalle hieman ruususuolaa (karkeampi sormisuolaversio on pinnalla näyttävämpää, kuin käyttämäni hienojakoinen suola). Anna toffeen jähmettyä hetki jääkaapissa, jonka jälkeen levy on valmista leikattavaksi ja silikonimuotteihin valetut toffeet valmiita irroitettaviksi. Toffee säilyy leivinpaperiin käärittynä jääkaapissa muutaman viikon, jos ei tule syödyksi jo ennen sitä.

Tämä ihana gluteeniton, maidoton ja sokeriton ohje on alun perin peräisin Kiitos Hyvää -blogin joulukalenterin luukusta numero 3. Muokkasin hieman ohjetta omien mieltymysteni ja saatavilla olevien ainesten mukaan. Toffeohje on kivasti hieman erilainen kuin kermatoffeeohjeet yleensä ja lopputulos muistutti ainakin omasta mielestäni ihanasti suklaapatukoiden pähkinätäytteitä. Plussaa ohjeessa on myös maidottomuus ja ainesosien terveellisyys!

Pähkinätoffeen voi valaa myös silikonimuottiin. Ainakin näistä toffeesydämistä
tuli herkullisia pikkujoulutarjottavia. 


Kuusenkerkkätoffee
(noin neljäsosapellillisen kokoinen toffeelevy; levittyy hyvin suorakaiteen muotoisen leipävuoan pohjalle)

2dl kuohukermaa
2dl kuusenkerkkäsiirappia
2rkl voita

Mittaa kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä, silloin tällöin hämmennellen toffeemassaa, kunnes se tummuu ja sakenee. Varmin tapa mitata toffeen valmiutta on tipauttaa muutama pisara kylmään vesilasilliseen. Kun pisarat jähmettyvät lasin pohjalle kiinteäksi, mutta helposti muovailtavaksi palloksi, on toffeeseos tarpeeksi paksua. Keittelemisessä vierähtää helposti jopa toista tuntia, riippuen hieman myös käyttämäsi kuusenkerkkäsiirapin paksuudesta.

Voitele neliskulmainen vuoka miedon makuisella ruokaöljyllä tai voilla. Päällystä vuoan pohja leivinpaperilla, jotta toffee on helpompi irrottaa. Kaada valmis toffeemassa vuokaan ja aseta jääkaapin viileyteen jähmettymään yön yli. Seuraavana päivänä toffeelevy on valmista leikattavaksi halutun kokoisiksi paloiksi. Kumoa levy leivinpaperin päälle leikkuulaudalle leikattavaksi. Palaset voi kääriä leivinpaperiin. Toffeeta säilytetään jääkaapissa.

Mahtava kuusenkerkkätoffeen ohje on napattu Jokihaka kokkaa -blogista ja olen halunnut jo pitkään testata sitä. Kuusenkerkkäsiirapin olen keittänyt itse, vinkatkaa vaikka kommentteihin, jos olette löytäneet sitä kaupasta. 

Viipaloitua kuusenkerkkätoffeeta.


Karpalo-inkivääritoffee
(noin puolikkaan pellillisen kokoinen toffeelevy)

4dl kuohukermaa
3dl sokeria
1dl tummaa siirappia
1/2tl kuivattua inkivääriä jauheena
1/2tl vaniljajauhetta
reilu 1dl kuivattuja, sokeroituja karpaloita

Mittaa kaikki ainekset paitsi karpalot paksupohjaiseen kattilaan. Etene kuten kuusenkerkkätoffeen kanssa: keittele toffeemassaa silloin tällöin hämmennellen miedolla lämmöllä kasaan, kunnes se sakenee ja sen väri tummenee. Aikaa tähän kuluu helposti toista tuntia, joten toffeen voi antaa porista liedellä ja käydä hämmentelemässä sitä aika ajoin.

Toffeemassa on aluksi hyvin vaaleanruskeaa, mutta tummuu
keittämisen aikana.

Kun toffeemassa on tarpeeksi paksua, katkaise levyn lämpö ja sekoita joukkoon kuivatut karpalot. Kaada massa sen jälkeen voidetuun ja leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen vuokaan, esimerkiksi kahteen leipävuokaan tai yhteen isompaan vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Kumoa jähmettynyt levy leivinpaperin päälle leikkuulaudalle ja leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Palat säilyvät jääkaapissa leivinpaperiin käärittyinä. 

Mehevän karpaloista toffeeta häivähdyksellä inkivääriä.

Nämä saavat karpalosta meheviä sattumia ja inkivääri maistuu hienoisesti taustalla. Mikäli olet inkiväärin ystävä ja haluat toffeisiin hieman lisää potkua, voi inkiväärin määrän tuplata. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tuoretta inkiväärijuurta raasteena. Maistelemalla löydät oikean, juuri sinun makuusi sopivan määrän. 

Tätä karpalo-inkivääritoffeen perusohjetta muuntelemalla saat lukuisia eri makuisia toffeita. Itselläni porisee parhaillaan liedellä 

Sitrustoffee

4dl kuohukermaa
3dl sokeria
1dl tummaa siirappia
1-2rkl kandeerattua appelsiinin- tai sitruunankuorta (itsellä Limoncellon hauduttamisesta jääneitä kuoria) ohueksi suikaloituina 
1-2rkl appelsiinilikööriä (Cointreau)

Keittele karpalo-inkivääritoffeen ohjeella, mitaten kaikki ainekset kattilaan heti alussa (liköörin voit halutessasi lisätä vasta lopuksi, jos et tahdo haihduttaa alkoholia pois).


Kaikkia muitakin toffeeohjeita voi muokata vapaalla kädellä, esimerkiksi kuusenkerkkäsiirapin tilalla voi kokeilla myös vaikkapa mesiangervosiirappia. Pähkinätoffeen pähkinärouheesta osan voi korvata vaikka kuivatuilla marjoilla tai suklaarouheilla ja kermatoffeeohjeestakin voi valmistaa pähkinäisiä, likööreillä, viskillä tai rommilla maustettuja, suklaisia tai hieman chilisiä versioita. Kermatoffeesta voi myös pyöritellä jähmettymisen jälkeen pieniä pallosia, kuorruttaa ne pähkinärouheella tai kookoshiutaleilla ja asetella pieniin konvehtivuokiin. Toffeen voi myös halutessaan valaa suoraan konvehtivuokiin, jolloin säästyy työläältä leikkaamiselta ja paketoimiselta kokonaan. 

Oikein hauskoja toffeentekohetkiä vaikkapa joulua edeltävälle viikonlopulle!

-Lily

4 kommenttia:

  1. Vau! Sulla on ollut oikein karkkitehdas käynnissä. Meillä ei ole vielä edes aloitettu. Itsetehdyissä toffeissa on kyllä "sitä jotain" valmiisiin verrattuna.

    VastaaPoista
  2. Juu, tällä viikolla on ollut kyllä ahkerasti padat porisemassa. Yllättävän helppoa on omatekoisten karkkien askartelu ainakin omasta mielestäni, varsinkin tuohon juhlavaan lopputulokseen nähden.

    -Lily

    VastaaPoista
  3. Oi, todella herkullisia reseptejä! Ihana Lily <3.

    VastaaPoista
  4. Todellakin herkullisia, varsinkin tuo pähkinätoffee kolahti itselle. Sitä piti tehdä tänään lisää lahjapaketoitavaksi, kun hups, söin vahingoissa ensimmäisen erän! ;-) Pähkinöinä oli cashew, manteli, hasselpähkinä ja saksanpähkinä ja tällä kertaa mukaan tuli myös hieman reilummalla kädellä vaniljajauhetta sekä puolisen desiä kuivattuja karpaloita.

    -Lily

    VastaaPoista