tiistai 4. joulukuuta 2012

Joulun odottamisen vaikeus

Meillä mies inhoaa joulukuuta. Häntä ärsyttävät kaupoissa raikaavat joululaulut, postilaatikosta hyökkäävät joulukuvastot ja kaikkialta päälle työntyvä jouluinen muovikrääsä. Räikeät jouluvalot särkevät silmiä ja ihmiset puhuvat ärsyttävästi jatkuvasti siitä, mitä kellekin pitäisi ostaa lahjaksi tai mitä nämä itse tahtovat saada tänä vuonna. Postiluukusta löytyy aina vino pino kaupan valmiskortteja, joihin painettujen jouluterveisten lisäksi alle on sutaistu vain lähettäjän nimi. Kortit menevät heti joulun jälkeen paperinkeräykseen. Lähettäjät kyttäävät sitten seuraavana vuonna, saavatko itse joulutervehdyksen takaisin,

Koetin kysellä varoen, eikö joulussa ole muka mitään hyvää. Mies epäröi hetken, mutta myöntyi sitten hitaasti. Olihan siinä hyviäkin puolia. Kuten se, että saa nukkua pitkään. Että voi istua joulusaunan lauteilla ja heittää löylyä oikean puusaunan kiukaalle. Että voi käydä pilkillä kaikessa rauhassa pakkasen paukkuessa. Että voi istua joulupöytään hyvän ruoan äärelle ja olla niiden ihmisten kanssa, joita rakastaa eniten. Pelata iltamyöhään lautapelejä hyvässä seurassa. Ehkä laskea pulkalla mäkeä ja aattoyönä käydä hautausmaalla ihastelemassa kynttilämerta. 
Pieniä asioita, yksinkertaisia asioita. Ja kuitenkin niin merkityksellisiä asioita.Minusta nämä toiveet ja ajatukset tuntuivat kovin viisailta. Niinpä päätimme, että jouluista tehdään meillä sellaisia kuin me haluamme, ei sellaisia kuin mainostajat tahtoisivat. Joulu saisi tulla ja olla oma odotettu juhlansa, mutta sen ei tarvitsisi hukkua niihin vaatteisiin, joihin se on viime vuosina puolipakolla puettu markkinoijien toimesta. Meillä se tarkoittaa seuraavaa:

Joulukoristeita ei osteta lainkaan kauppojen valikoimista. Ne mitkä todella haluamme asuntoamme koristamaan, tehdään itse. Viime talvena tein kukkaruukkuun asetelmia jäkälistä, risuista ja varvuista ja jäädytin parvekkeella muutaman lyhdyn kynttilöille. Maljakossa oli muutama kuusenoksa tuomassa joulun tuoksua.

Meidän postilaatikkoomme on kirjoitettu jo vuosia sitten, ettemme huoli mainoksia ja ilmaisjakeluja, eihän niitä meillä kukaan lue kuitenkaan. Vältymme samalla joulukuvastoilta. Ne muutamat mustavalkoiset paikallislehdet, jotka kylteistä huolimatta jaettiin osoitteeseemme, päätyivät lahjojen käärepapereiksi.

Joulutervehdykset lähetetään pääasiallisesti tekstiviesteillä tai sähköpostilla. Sähköpostiin on helppo lisätä kuvia tai kirjoittaa pidempikin tervehdys vastaanottajalle. Roskiin heitettäviä korttipinoja ei tällöin synny. Perinteisiä kirjeitä tai kortteja laitetaan muutamalle valitulle. Silloin kirjoitetaan tervehdysten lisäksi enemmänkin kuulumisia ja ajatuksia, jotta kortti olisi pelkän joulutervehdyksen sijasta merkityksellinen saajalleen.Lahjoja ei hankita lahjojen itsensä vuoksi, vaan tarpeeseen ja huolellisesti pohtien. Lahjaksi voi antaa myös palveluksia, aikaa tai esimerkiksi elämyksiä tai hemmottelua.  Itse ainakin arvostin saamaani hierontalahjakorttia yli monen turhan ja tarpeettoman tavaran, joita olin viime vuosina saanut.

Käymme ulkona ja nautimme luonnosta. Hengittelemme kirpeää pakkasilmaa tai ihastelemme suojasäällä kohoavia lumiukkoja. Kuuntelemme lumen narinaa kengän alla ja ihastelemme auringonvalon luomia timantteja hangella. Tuijotamme tähtitaivasta, ihastelemme revontulia ja kurkotamme kohti kuuta.

Nautimme joulun taiasta. Kiireettömyydestä, rauhallisuudesta, läheisyydestä. Heitämme kiukaalle vettä, käymme sytyttämässä kynttilän, nuuhkimme tuttuja leivonnaisten tuoksuja ja kurkimme tonttuja ikkunoista. Tunnemme taian ja ihmeen.Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että olemme läsnä. Olemme lähellä toisiamme, puhumme toisillemme ja kuuntelemme toisiamme. Hieromme harteita, annamme halauksen tai suukon, nauramme yhteisille vitseille. Olemme lähellä ilman kiirettä tai pakkoa.

Toivottavasti jokaisella meistä olisi tänä jouluna aikaa hiljentyä hetkeksi ja pohtia, mitä me pidämme joulussa todella tärkeänä ja mitä me joululta odotamme. Joulu on liian harvinainen ja ainutlaatuinen, jotta sen kannattaisi antaa lipua ohitseen merkityksettömänä.

Toivottavasti jokaisella meillä on tänä vuonna unelmiensa joulu.

-Annukka
4 kommenttia:

 1. Järkeviä ajatuksia.
  Olen miehesi kanssa niin smaa mieltä, inhoan tuota kaupallisuutta.
  Joulukorteista olen yrittänyt päästä eroon ja monelle siitä kertonut, mutta ei auta :(
  Tunne olevani kummajaonen, ainakin meidän luokassa KAIKKI muut tykkää joulusta !

  Silloin kun lapset oli pieniä, sitä joulun tunnelmaakin oli, mutta nyt vaan se että saa olla, eikä tarvitse lähteä töihin, on mukavaa !
  Tänä vuonna tosin lyhyt joululoma, alkaa 19. päivä ja heti uuden vuoden jälkeen alkaa koulu !

  Kiva kun olette päättäneet yhdessä, omasta joulustanne ja sen perinteistä.
  Mukavaa viikon jatkoa !

  VastaaPoista
 2. Itselläni halu vähentää omaa kulutusta ja synnyttämääni jätettä on kasvanut vuosi vuodelta, joten mielelläni tahtoisin joulunakin tätä toteuttaa. Lahjat ja kortit ovat sikäli ongelmallisia, että monelle ne ovat kovin tärkeitä ja ihmiset kokevat loukkaavana, jos niitä ei sitten hankikaan. Lahjoissa onneksi voi suosia aineettomia vaihtoehtoja, jos tavarapaljous kauhistuttaa.
  Itse olen tuntenut välillä pahaakin turhautumista siitä, kun ihmiset antavat lahjoja antamisen pakosta. Vaikka unohdettaisiin se kestävä kulutus kokonaan, tuntuu minusta ylipäätään pahalta, että joku tuhlaa aikaansa, energiaansa ja rahojaankin ostamalla minulle jotakin, jolle minulla ei ole käyttöä. Tuntuisi paremmalta, että mieluummin annettaisiin vaikka yhteistä aikaa tai jotakin käyttötarviketta, joka varmasti taloudessa kuluu joka tapauksessa.

  Minä rakastan joulua, mutta joulun lieveilmiöiden inhoaminen ja vastustaminen luo usein juurikin sen kuvan, että joulua ylipäätään jotenkin inhoaisin. Minulle joulu on ennen kaikkea valoa synkimmän pimeyden keskellä, taikaa, lunta, tunnelmaa ja aikaa lähimmäisteni kanssa. Lahjat, kortit ja muu touhotus ovat näiden rinnalla toissijaisia.

  Toivottavasti jokainen voisi viettää sen omanlaisensa joulun, niitä valintoja ja arvoja toteuttaen, jotka kokee omikseen :) Oikein hyvää viikkoa ja joulunodotusta siis myös sinne suunnalle!

  -Annukka

  VastaaPoista
 3. Sinä olet kyllä todella järkevä ihminen, vaikka olet vielä nuori !
  Minä olen sanonut lapsille joka joulu, ettei minulla saa ostaa mitään, mutta aina ne jotain tuo.
  Tottelemattomia lapsia minulla .)

  Miehelleni tein selväksi, että se kattojen maalaus riittää, ei mitään muuta !

  VastaaPoista
 4. Kattojen maalaus onkin oikein oivallinen ja käytännöllinen lahja, josta on iloa paljon pidemmäksi aikaa kuin monesta muusta paketista :) Mahtava mies sinulla siis!

  -Annukka

  VastaaPoista