keskiviikko 12. joulukuuta 2012

"Muf!"


Harjoittelijamme Lauri esittelee pilke silmäkulmassa lempieläimensä, villilampaan eli muflonin. Niitä voi Suomessakin nähdä Porin edustan saaristossa, jossa niitä on istutettu Säpin saarelle. Näin joulun aikaan voi nauttia villilampaiden sijaan kotimaisista lammastuotteista, kuten pehmeistä ja lämpimistä langoista sekä taljoista. Myös lampaanlihaherkut sopivat erinomaisesti jouluherkutteluun, esimerkiksi lammassalami tai lammaspyörykät ovat herkullisia joulupöydän antimia.
-Lily

Seuraavaksi valokeilaan kuitenkin Lauri ja muflonit:

Mufloni (kuva Rabensteiner, Wikimedia Commons).

Mufloni, latinaksi Ovis musimon, ei välttämättä ole kaikille tuttu eläin. Se on villilammas, onttosarvinen sorkkaeläin joka poikkeaa melko paljon kotimaisista kesyistä lampaista. Sen säkäkorkeus voi suurimmillaan olla 75 senttimetriä ja ruumiin pituus reilusti yli metrin. Ne painivat samoissa sarjoissa lasten ja pienikokoistan ihmisten kanssa. Vanhojen urosten paino saattaa olla jopa 50kg ja naaraiden 35kg. 

Muflonin turkki muistuttaa hirvieläimiä. Sen karva on ruskeaa, kesällä hieman punertavaan vivahtavaa. Kaikilla mufloneilla on vaalea alapuoli ja ne käyttävät valkoisia sukkia. Näin ollen ne eivät ole kovin mustasukkaisia lajikumppaneilleen. Molemmat sukupuolet voivat saada sarvet; naarailla ne kuitenkin jäävät hyvin pieniksi. Uroksilla on vahvat, käyrät sarvet, joiden pituus voi ylittää 80 senttiä. Ontot sarvet kasvavat putoamatta joka vuosi. Sarvet saavat joka vuosi renkaan kuten puut ja niiden avulla pässinpään ikä voidaan laskea. Muflonien kiima on marras-joulukuussa, ja karitsat syntyvät huhti-toukokuussa.

Muflonia pidetään yhdessä argaalin kanssa nykyisen kesyn lampaan mahdollisena esi-isänä. Eurooppalainen mufloni on kotoisin Korsikan ja Sardinian saarilta, jonne sen esivanhemmat on tuotu satoja vuosia sitten Lounais-Aasiasta. Muflonin sukulaisia elää nykyään Kyproksella ja Lähi-Idässä. Suomessa niiden historia alkoi 1930-luvulla metsästyksestä ja eri lajien kokeiluista kiinnostuneen Ragnar Kreugerin toimesta Inkoon Hättössä. Nykyisin niitä elää muutamassa paikassa, jotka kaikki sijaitsevat meilläkin saaristossa. Porin lähellä Säpissä, Nauvossa ja Hättössä asuu yhteensä reilut 150 muflonia.

Muflonin, kuten lähes kaikkien villieläinten pahin vihollinen on kahdella jalalla kulkeva olento, ihminen, sillä metsästys verottaa kantaa. Kesällä syntyneet karitsat mukaan lukien kanta on suurimmillaan ennen metsästystä parisensataa yksilöä, joista ammutaan neljännes. Toisinaan muflonikantaa verottavat myös irrallaan liikkuvat koirat. Muflonikanta on kuitenkin vuosikymmenten mittaan kasvanut, joten niillä ei ole hätää kadota maastamme.

Mufloni on karkeislaiduntaja, koska se syö lähes mitä tahansa pintakasvillisuutta. Käytännössä se popsii monia eri ruoholajeja, jäkäliä ja sieniä. Tarkemmin ei kuitenkaan tiedetä, tarvitseeko se sienineuvontaa. Mufloni on monia muita tuotuja lajeja paremmin sopeutunut Suomen olosuhteisiin, mutta se on talvella ruokinnasta riippuvainen, sillä se ei pysty kaivamaan ravintoa paksun lumen alta.

Yleensä muflonit eivät kohtaa kesyjä lampaita, mutta kun aitauksen ulkopuolelta kuuluu "Muf", niin kaikkien lampaiden päät kääntyvät. Kesyt lampaat tunnistavat villin esi-isänsä. Oikeasti mufloni kuitenkin määkii kuten muutkin lampaat. Sen varoitusääni on kuitenkin hieman tuhahtava ja muistuttaa aivastusta. Jotkut Säpin saaren muflonit ovat uineet lähisaarille, ja asettuneet sinne asumaan. Vuosien varrella on myös tehty useita siirtoja eri kantojen välillä. Maatiaislampaiden perimän avulla voitaisiin saada isompi jälkeläistuotanto ja kenties upeammat sarvetkin. Puhdasrotuista kantaa pidetään kuitenkin parempana.

-Lauri

.....
P.S. Keski-Suomessa ihania lammastuotteita löytyy esimerkiksi Leivonmäen kansallispuistossa sijaitsevalta Röykkälän lammastilalta, jossa vietetään ensi viikonloppuna Avointen ovien päivää. Samalla reissulla pääsee tutustumaan myös Rutalahden Myllyyn sekä Mäkiahon juustolaan, mikäli ajoittaa reissunsa lauantaiselle  Lähiruokaretkipäivälle. Lammastilalla on myös nettikauppa sekä mökkivuokrausta kansallispuiston maisemissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti