maanantai 10. joulukuuta 2012

Sesonkikoristeesta pysyväksi kodin kaunistukseksi

Joulutähdestä saa oivan
huonekasvin.
Näin joulun alla moni ostaa kotiin tai saa lahjaksi jouluisia kukka-asetelmia: härsylöitä, kimalteita, koristeita ja kasveja samassa paketissa. Lähes yhtä usein nämä asetelmat päätyvät, kasvien nuupahdettua tai lakattua kukkimasta, roskiin viimeistään uuden vuoden jälkeen. Monet joulun aikaan myynnissä olevat kasvit ovat kuitenkin monivuotisia ja oikein hoidettuna ilahduttavat pitkään huonekasveina tai puutarhassa. 

Joulun ajan kukka-asetelmat yleensä selviävät, kun niitä kastelee maltillisesti ja kenties siirtää viileämpään tilaan yöksi, jos se vain on mahdollista. Esimerkiksi eteinen tai viileä kuisti ovat sopivia yösijoja joulukasveille.  Asetelmien liikaa kastelua tulee välttää, sillä usein niissä on käytetty keskenään hyvin erilaisia kasveja, joista jotkut tarvitsevat enemmän ja toiset taas vähemmän vettä. Yksittäisten joulukukkienkin osalla kannattaa vaihtaa kasvi uuteen ruukkuun mahdollisimman pian, sillä asetelmissa käytetään joskus hyvinkin epäsopivaa kasvumateriaalia. Itse onnistuin lähes tappamaan erään perhoskämmekän (Phalaenopsis), jonka ruukun sisältö paljastui sitten  lähemmin tarkasteltuna pelkäksi rahkasammaleeksi. Myös valaistusolosuhteita on syytä miettiä ja tarjota kasveille luonnonvaloa, jos mahdollista.

Erilaiset orkideat ovat yleistymässä joulukukkina. Itse
ilahtuisin ikihyviksi, jos saisin joulukukkana vaikkapa
komeasti kukkivan venuksenkengän (Paphiopedilum).

Joulukasveista oikeastaan hyvin harvat viihtyvät keskenään samassa ruukussa, sillä niillä on monesti täysin erilaiset vaatimukset hoidon suhteen. Niinpä kasvit kannattaa purkaa asetelmistaan pian joulun jälkeen erillisiin ruukkuihin. Jotkin joulukukista, kuten hyasintit (Hyacinthus orientalis), jouluruusut (Helleborus) ja monissa asetelmissa käytetyt italiansypressit (Cupressus sempervirens), eivät todennäköisesti huonekasveina viihdy, mutta niistä saattaa saada kauniita pihakasveja. Useimmat joulukukkina myytävät kasvit kuitenkin sopivat huonekasveiksi joulun jälkeen. Varsinkin yhä yleisemmiksi joulun ajan kasveiksi nousemassa olevat perhoskämmekät (Phalaenopsis), ludisiat (Ludisia discolor) ja erilaiset ananaskasvit (Bromeliaceae) ovat kaikki oivallisia huonekasveja myös joulun jälkeen. Viidakkokirjeiden Maija on kirjoittanut yksityiskohtaisemmin yleisimpien joulukukkien hoidosta tässä jutussa.

Monista joulukukkina myytävistä ananaskasveista tulee
näyttäviä huonekasveja. Kuvan kasvi kasvaa Belfastin
kasvitieteellisessä puutarhassa ja on varsin iso, joten
samanlaista tuskin löytyy kaupan jouluasetelmista.

Mitä sitten tehdä jouluasetelmien koreille ja astioille? Usein jouluasetelmat on rakennettu oksista punottuihin koreihin, jotka on muovitettu sisäpuolelta. Korit ovat muovituksensa ansiosta vähän hankalat kastella, sillä vähänkin liikaa vettä ja kasvit lilluvat märkinä. Jos kuitenkin osaa kastella kevyemmällä kädellä kasvejaan, voi korit jouluasetelman purkamisen jälkeen pestä huolella, salaojittaa ja istuttaa niihin vaikkapa yrttejä keittiön ikkunalla kasvamaan. Vaihtoehtoisesti korit voi säästää seuraavalle joululle ja istuttaa niihin loka-marraskuussa sipulikukka-asetelmia jouluksi. Koreja voi käyttää myös johonkin aivan muuhun: kun niistä purkaa kokonaan pois muovituksen, kelpaavat ne mainiosti (tietysti hyvin pestyinä) kotona ajelehtivan pientavaran säilytysastioiksi. Tai voipa niitä käyttää esimerkiksi seuraavan joulun lahjakoreinakin...

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti