keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Tontuista lahjoihin

Joulun viettoa Ikaalisissa Millenniumin paikkeilla:
pikkusisko Anna on avannut oven joulupukille.

Partaista punanuttua odotellessa tontut koputtelevat oviin. Tonttuhan on alkujaan samaistettu haltijaan, joka vartioi tai oli sidoksissa johonkin paikkaan. Oli riihitonttuja ja saunatonttuja; joulutontut tulivat vasta myöhemmin ihmisten elämään. Itse kohtasin pari vuotta sitten metsässä siimestontun, joka istuu keittiöni pöydällä. Vanhoissa rakenuksissa, etenkin puisissa maalaistaloissa, kuuluu nykyäänkin mitä ihmeellisimpiä narinoita ja askelia. Meidän suvussa kerrotaan että aikoinaan Lahden seudulla joulua vietettäessä kuultiin ulkoa kulkusten kilinää. Kun pihalla käytiin asiaa tarkistamassa, ei kuitenkaan ketään nähty.

Meidän perheessä on perinteisesti vietetty suhteellisen kaupallista joulua. Pienenä lahjat olivat etenkin niitä Heman-leluja. Vasta viime vuosina olen alkanut miettimään, miten muuten joulua voisi viettää. Kekseliäs joululahja voi olla vaikka itse tehty vaate, lautapeli tai puuesine. Muutamia vuosia sitten piirsin isälle yhtenä lahjana kartan.

Turvallisia, monelle ihmiselle sopivia lahjoja ovat viini, suklaa ja kukat. Jos kuitenkin haluat hankkia jotakin persoonallisempaa, eräs hyvä lahjaidea on itse suunniteltava vaatekappale, esimerkiksi t-paita, johon saaja voi keksiä tekstin tai kuvan. Tällä tavalla ystäväsi tai perheen jäsenesi voi tuoda itsestään esiin jotakin ainutlaatuista. Oman maun mukaan painatettavia t-paitoja ja kangaskasseja myyvät eräät nettifirmat. Jos olet taiteellisesti lahjakas, piirrokset, taulut ja puutyöt lämmittävät talvea. Myös runo ystävälle on kaunis lahja. Runon voi vaikka laittaa taulun kehyksiin. Kirjasto kätkee ja paljastaa, ellet itse keksi sopivaa runoa.

Erilaiset ruokareseptit ovat kulkeneet suvuissa ja ystäväpiireissä pitkiä taipaleita. Itse tehty reseptikirja on hyvä joululahja. Osta tyhjä vihko tai kirja ja täytä sivuja erilaisilla resepteillä. Voit myös jättää osan sivuista tyhjiksi, jotta ystäväsi voi itse lisäillä lempireseptejään.

Melkein kaikki arvostavat yhdessä vietettyä aikaa. Voit antaa esimerkiksi kortin, jossa kerrot vieväsi ystäväsi syömään ravintolaan tai tekeväsi ruokaa hänelle. Halutessasi voit liittää korttiin myös leffaliput, jotka on tarkoitus käyttää yhdessä. Kavereiden kanssa pelaaminen on aina hauskaa. Alias sopii verbaalisille ihmisille, Trivial Pursuit yleistiedosta kiinnostuneille ja shakki ongelman ratkojille. Mukavia ovat myös kurssit, jotka on rakennettu jonkin teeman ympärille vaikka kansalaisopistossa. Aihe voi olla lahjan saajasta riippuen vaikka jokin vieraskieli, jooga tai avaruus. Matkailla voi myös mielessä. Yliluonnollisesta ja arvoituksista pitävälle sopii lahjaksi Mysteria-opus, latinokulttuurista kiinnostuneelle puolestaan Fantastico-espanjan kielen kirja.

Viime vuosina myös toisenlaiset lahjat, kuten lahjoitukset hyväntekeväisyysjärjestöille, ovat pulpahtaneet esiin. Eko-ihmiselle tai ystävälle, jolla on jo kaikkea, voi antaa lahjaksi Luonnonperintösäätiön suojelualueen. Rahat menevät metsien suojelun hyväksi. Näin voit vähentää joulun tavaramäärää ja hankkia sekä lahjan saajalle että antajalle hyvän olon jouluksi.

-Lauri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti