perjantai 25. tammikuuta 2013

Haastetarinointia


Enemmän kuin tuhat sanaa -blogin Annika heitti blogihaastetta Villikatajan suuntaan ja tietysti otimme siitä kopin. Ympäristötieteen opiskelijana ja harrastelijavalokuvaajana Annikan blogi tarjoaa muun muassa luonto- ja ekojuttuja todella upeilla valokuvilla. 

Haasteen säännöt ovat seuraavat:


"Tämän haasteen tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä joilla on alle 200 lukijaa!

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa joilla on alle 200 lukijaa
5. Sinun pitää ilmoittaa kenet olet haastanut
6. Ei takaisin haastamista"


Päätimme Annukan kanssa vastata molemmat haasteeseen ja miettiä yhteistuumin uudet haastettavat, sekä kysymykset heille. Tässä postauksessa pääsen siis itse toteuttamaan kohdat 1. ja 2. muut löytyvät myöhemmin Annukan postauksesta.

1. Olen vasenkätinen. Yleensä tämä yksityiskohta tuntuu arkiselta, enkä juurikaan ajattele sitä, mutta aina toisinaan se tuntuu todella jännittävältä. Varsinkin lapsena vasenkätisyys oli jotain erikoisen tuntuista, välillä huonossakin mielessä. Arjessa jännittävää on myös se, että puolisonikin on vasenkätinen (joskin heikommin kuin minä). Vasenkätisiä on toisinaan sanottu luoviksi ja tunteellisiksi, mikä kuulostaa kivalta. 

2. Harrastan innokkaasti ruoanlaittoa. Kehittelen jatkuvasti uusia reseptejä ja teen keittiössä kulinaarisia kokeiluja, aina kun aikaa on vähänkin enemmän. Nykyään olen kehittänyt jo melko hyvän tuntuman siihen, mitkä raaka-aineet saattaisivat täydentää toisiaan maun, koostumuksen ja ulkonäön suhteen ja voin melko huoletta kokeilla vähän villimmänkin kuuloisia yhdistelmiä. Haen toisinaan inspiraatiota keittiökokeiluihini myös ruokablogeista ja -lehdistä.

3. Toinen aikaa ja tilaa vievä harrastukseni on huonekasvit. Puolisoni harmiksi niitä kerääntyy asuntoon jatkuvasti, kun innostun milloin mistäkin kasviryhmästä. Tuorein kiinnostuksen kohteeni on orkideat. Bloggailen myös huonekasviharrastuksestani Viidakkokirjeet -blogissa.

4. Itken usein liikutuksesta. Eläydyn tunteellisiin elokuvakohtauksiin, musiikkiin ja kirjoihin niin, että huomaamatta kyynelehdin melkein poikkeuksetta vähänkin koskettavamman kohtauksen kohdalla. Olen siis varsinaista nyyhkyleffaseuraa.

5. Aloitin vuoden alussa väitöskirjan tekemisen. Kuluneet viikot ovat olleet kiireisimpiä pitkään aikaan, mutta samalla niin täydellisen antoisia ja inspiroivia, että koen tehneeni oikean valinnan. Sitä paitsi nyt minulla on neljännes työhuonetta ja nimikyltti ovenpielessä: varsinainen moderni prinsessasatu!

6. Olen asunut lapsuuteni lähes kokonaan Aasiassa. Pimeät ja kylmät talvet ovatkin minusta sietämättömämpiä joka vuosi, ja olen täydellisen vetämätön marraskuusta tammikuulle. 

7. Löydettyäni mielestäni upean uuden laulun kuuntelen sitä muutaman päivän jatkuvasti. (Now Playing: Susan Boyle - I Dreamed a Dream. Neljättä tuntia.) Tästä paheesta ovat kärsineet kaikki kämppikseni ja olen todennäköisesti pilannut heiltä ikiajoiksi monta hyvää biisiä. Parempi puoliskoni ratkaisi ongelman sysäämällä minulle hyvin umpinaiset kuulokkeet. 

8. Luen paljon. Sekä työn puolesta että vapaa-ajalla. Tosin vapaa-ajan lukemiseni ovat harvemmin ylevää populaaritiedettä tai klassikkokirjallisuutta: luen ihmissuhdehömppää, fantasiakirjallisuutta ja dekkareita.. Välillä myös ylevämpää kirjallisuutta, tietysti. Eläydyn kirjoihinkin kuitenkin sen verran voimakkaasti, etten uskalla lukea esimerkiksi kovin väkivaltaisia tai jännittäviä kirjoja. 

9. Vaikka olen vasenkätinen, niin neulon oikeakätisesti: kun opettelin lapsena neulomaan, ei kukaan osannut neuvoa vasenkätistä neulontaa. Virkkaan kuitenkin vasenkätisesti. 

10. Minusta käärmeet, liskot, hyönteiset sekä muut suuren yleisön mielestä pelottavat tai rujot eläimet ovat pääsääntöisesti todella jännittäviä ja mielenkiintoisia! Poikkeuksena tähän en kuitenkaan ole järin innostunut esimerkiksi juotikkaista tai tuhatjalkaisista, enkä ole vielä täysin keksinyt syytä tähän. Kenties jotain tiedostamattomia lapsuusajan traumoja?

11. Pidän oopperasta. Ja musikaaleista. Ja teatterista. Haaveilen siitä, että pääsisin joskus seuraamaan balettia.Sitten pääsemmekin Annikan kysymyksiin:

1. Miksi päätit alkaa kirjoittamaan blogiasi?
Villikatajan blogi syntyi samoihin aikoihin, kuin ajatus Villikatajastakin. Halusimme alusta asti jakaa omia mietteitämme, kokemuksiamme ja ohjeita muille samanhenkisille ihmisille. Kirjoittaminen on sekä itselleni että Annukalle luonteva ilmaisukeino, joten senkin puolesta blogin aloittamiseen oli matala kynnys.

2. Mitä arvostat eniten elämässä?
Onpa vaikea kysymys. Elämä jo itsessään on niin monitahoinen ja vivahteikas.. Mutta sanoisin, että arvostan eniten läheisiä ihmissuhteita, oikeudenmukaisuutta ja reiluutta sekä empatiakykyä.

3. Mitä ruoka merkitsee sinulle?
Enemmän kuin ravintoa. Minulle ruokaan liittyy usein myös läheisten välittämistä ja rakkaudella valmistettuja aterioita, hyvässä seurassa ravintolassa nautittuja päivällisiä. Kääntöpuolena on tietysti myös lohtusyöminen ja satunnaiset ruokaöverit.

4. Elämäsi kohokohtia?
Aikuiselämäni kohokohtia ovat olleet ensimmäiset ulkomaanmatkat, varsinkin ne, jotka olen tehnyt yksin: se, että huomasin pärjääväni vieraissa maissa ja viihtyväni omassa seurassani oli kasvattava ja voimaannuttava kokemus. Muita kohokohtia ovat olleet muun muassa kesän 2009 työharjoittelu Sveitsissä oman alan tutkimustöissä, Villikatajan parissa koetut onnistumiset, epäonnistumiset ja kasvupaikat, parisuhteen vakiintuminen ja viimeisimpänä väitöstutkimuksen alkamisen varmistuminen.

5. Jos saisit toivoa mitä tahansa, mitä toivoisit nyt?
Lisää (vapaa-)aikaa! Vuoden alku on tuntunut todella hektiseltä kaiken ollessa vielä niin uutta.

6. Minkälaisiin asioihin pyrit omilla arkirutiineillasi tai kulutusvalinnoillasi vaikuttamaan ja miksi?
Omassa elämässäni pyrin edistämään kestävää ja eettistä elämäntapaa: valitsen lähellä tuotettuja tuotteita, reilun kaupan tuotteita, ekologisia tuotteita. Suosin joukkoliikennettä, sammutan turhat valot ja sähkölaitteet, kierrätän jätteet. Tiedostan kyllä samalla sen, että olen ihan liian mukavuudenhaluinen, jotta minusta voisi tulla askeettinen ekohippi, joten teen sen, minkä pystyn. Elämän ei pitäisi mielestäni olla jatkuvaa kieltäytymistä ja kilvoittelua, mutta ei toisaalta myöskään omaa omatuntoa vastaan toimimista.

7. Kerro paras -ja huonoin puolesi? :)
Hmm.. Voisin ehkä sanoa, että paras ja huonoin puoleni ovat molemmat saman luonteenpiirteen eri puolia: olen todella voimakkaasti eläytyvä ja lyhytjänteinen. Näin sekä iloni että suruni näkyvät ja kuuluvat kovaa ja kauas...

8. Ihminen, joka on vaikuttanut sinuun eniten?
Uravalintoihini eniten vaikuttaneita ihmisiä ovat yläasteen ja lukion biologian ja maantieteen opettajani sekä lukion historian ja yhteiskuntaopin opettajani, joka toimi samalla ryhmänohjaajanamme. Muutoin minuun eniten vaikuttavat, ja ovat vaikuttaneet, läheiset ystävät ja perheenjäsenet. 

9. Mikä vuodenaika olet?
Nautin eniten loppukeväästä, mutta voisin kuvitella olevani keskikesä syntymäpäiväni mukaan: lämpimät valoisat kesäyöt ja helteiset päivät rannalla, ah!

10. Mitä odotat vuodelta 2013?
Uusia haasteita ja paljon uuden opettelua. Lämmintä, aurinkoista kesää. Matkustamista uusiin maihin. 

11. Mitä haluaisit pystyä tekemään paremmin?
Perfektionismiin taipuvaisena tietysti kaiken! Eniten haluaisin ehkä pystyä omaksumaan uusia asiakokonaisuuksia ja varsinkin yksityiskohtia entistä paremmin ja tehokkaammin.
Hyvää ja rentouttavaa viikonloppua kaikille lukijoille!

-Lily

1 kommentti: