maanantai 21. tammikuuta 2013

Öljyuutteita ja saippuaa


Viikonloppuna ajattelin, että minulla on tiedossani ihana ja rentouttava tovi keittiössä miehen leikittäessä lapsrakasta. Olen innostunut viimeisen vuoden aikana yhä enemmän kotikosmetiikasta ja sen eri sovellutuksista, joten olin odottanut viikonloppua innoissani. Minut tavoittaneet surulliset uutiset saivat kuitenkin keittelytovin muuttamaan luonnettaan enemmän toimintaterapiaksi. Rasvojen sekoittelu, tuoksujen nuuhkiminen, värien valitseminen ja saippuoiden koristelu osoittautuikin pian tyynnyttäväksi ja rauhoittavaksi.

Vasemmalta lukien: Siankärsämöä, rantaminttua, poimulehteä ja mesiangervoa

Uuttelin kesällä kerättyjä yrttejä öljyyn. Pohdiskelin pitkään, mitä kosmetiikkaa tulisin tekemään tulevaisuudessa ja millaisia ominaisuuksia siihen tahtoisin. Näillä perustein kävin sitten kaapit läpi ja keräsin sopivia yrttejä uuttoa varten. Siankärsämö soveltuu erityisesti rasvaiselle iholle, poimulehti puolestaan puhdistaa, hoitaa ja poistaa turvotusta. Rantaminttu taas on antiseptista sekä antibakteerista ja mesiangervoa on käytetty esimerkiksi hiertymien hoidossa. Joukkiosta onkin siis monelaiseen käyttöön. Käytin siis kuivattuja yrttejä ja oliiviöljyä uuton pohjana. Sitten vaan purkit vesihauteeseen porisemaan. Annoin purkkien jäähtyä vesihauteessa aamuun asti. Aamulla poistin yrtit ja nuuhkin mielenkiinnolla öljypurkkeja. Osa antoi aivan erilaisen tuoksun kuin olin kuvitellut! Myös öljyn saamat värisävyt vaihtelivat, ihastuin etenkin poimulehden raikkaaseen vihreään.

Mantelisaippuaa kaurahiutaleilla koristettuna
Seuraavana päivänä valmistimme saippuaa kolmella eri reseptillä. Keittiössä valmistuikin lopulta hellävaraista ja ylellisen hoitavaa suihkusaippuaa, kuorivaa mantelisaippuaa sekä hoitavaa käsisaippuaa. Vaikka yleensä pidänkin saippuasta luonnonvärisenä tai esimerkiksi mausteilla tai pohjanesteellä värjättynä, testailimme tällä kertaa myös saippuavärejä käytännössä. Väriaineet käyttäytyivät eri tavalla kuin olimme ajatelleet, joten kokeilu olikin siis paikallaan. Voimakkaanväriset sävyt laantuivat massassa haaleiksi pastelleiksi ja vaalenivat vielä yön yli odotellessa. Väri ei myöskään ollut kaikissa saippuoissa aivan tasainen, vaikka se oli sekoitettu alkuperäiseen lipeäveteen. Lopputuloksena oli kuitenkin vasullinen kauniita saippuoita.


Hellän hoitavaa suihkusaippuaa atooppiselle iholle


Hellävaraista käsisaippuaa
Kärsin myös valitettavasti ennen viikonloppua elämäni ensimmäisestä migreenikohtauksesta, ilmeisesti suvussani naisilla on tapana saada synnytyksen jälkeen joksikin aikaa riesoikseen migreeni. Eräs tuttavani suositteli sitrutuoksuja eteerisinä öljyinä migreenin hoidatukseen, hänen kokemuksensa mukaan lähipiirissä moisesta vaivasta kärsineet olivat saaneet niistä apuja. Satun myös itse rakastaan kirpeän raikkaita sitrustuoksuja.  


Niinpä tein myös yhden satsin kiinteää parfyymia, jonka kyllästin eteerisellä greipillä. Sitä voi mielialojen mukaan sipaista ohimoille tuomaan omaan nenään greipin kirpeyttä piristämään ja toivon mukaan myös migreeniä karkottamaan.

Tällaisissa merkeissä siis vietettiin meillä lauantaita, toivottavasti muilla on viikko vaihtunut iloisemmissa merkeissä!

-Annukka

3 kommenttia:

 1. Ihania öljyjä. Saisinkohan mitenkään sinulta tuota uuttamisen ohjetta? Olisi itsekkin kiva kokeilla.
  Meillä on kaupasta ostettua sitruunaoliiviöljyä, sitäkin varmaan voisi itse tehdä.
  Tuhannet kiitokset arvonta voitosta, siis ihania oli ne marmeladit, heti popsin.
  Postailen paketissa blogissani. Kiitokset teille !

  VastaaPoista
 2. Tottahan toki! Ihan siis mittailin noin 100 grammaa öljyä ja 6 grammaa kuivattua yrttiä. Öljyyn ymmärtääkseni kannattaa uuttaa lähinnä noita kuivattuja yrttejä, tuoreet sitten alkoholiin mieluummin. Itse käytin oliiviöljyä, ymmärtääkseni miltei mikä tahansa juokseva öljy käy käyttötarkoituksen mukaan, rypsillä ja oliivilla tosin muita hieman parempi säilyvyys. Laitoin öljyn lasipurkkiin ja suodatinpussista tehdyissä pussukoissa yrtit perään. Pienet pilttipurkit tulivat tästä aika lailla täyteen. Sitten mittailin kattilaan vettä nelisen senttiä ja aloin kuumennella varovasti. Lämpötila kannattaa koettaa pitää suht tasaisena, että vesi kiehuisi kevyesti koko ajan, muttei niin lujaa, että se alkaa heitellä purkkeja nurin. Näin pidin purkkeja hiljaisella tulella sen nelisen tuntia ja annoin yön yli jäähtyä omassa keitinvedessään. Meinasin käytellä öljyjä niin saippuoissa kuin muussakin kosmetiikassa, joten toki kannattaa sitä öljyn valintaa pohdiskella siinä valossa, että mitä siitä meinaa tehdä :) Toivottavasti tästä oli apua!

  Oho, minä luulin postineidin selostuksista, että vasta huomenna olisivat perillä. Hieno homma siis, että jo tänään! Hyvä, että marmeladit kelpasivat! Ne on tosiaan tehty tällä reseptillä: http://villikataja.blogspot.fi/2011/12/marmeladimakeisia-marjoista.html Piti tehdä tuore satsi tosiaan blogiarvontaa varten, hyvä että olivat syömäkelpoisia :)

  -Annukka

  VastaaPoista
 3. Kiitti paljon, ohjeesta, minäpä joskus kokeilen, ainakin seuraavaan saippuasatsiin :) Marmeladit melki jo menivät massuun, no jätin vähän muillekin maistiasia :) Kiitos vielä kerran ! Juu odottelen sitten niitä pdf-tiedostoja vielä.

  VastaaPoista