torstai 14. helmikuuta 2013

Saippuapata porisee...

Viime maanantaina käynnistyi Kortepohjan vapaa-aikatoimikunnan ja Villikatajan kevään yhteistyökurssien sarja kun Lillukka täyttyi innokkaista saippuakurssilaisista. Kaikki kurssipaikat tulivat täyteen ja Annukalla olikin täysi työ opastaa kurssilaisia saippuanteon salaisuuksissa.

Saippuanvalmistuksessa ei rasvoja säästellä!

Myös muutama pisara tuoksuöljyä ja hippunen saippuaväriä on paikallaan.

Saippuanvalmistus aloitettiin tutustumalla valmistuksen teoriaan: eri rasvojen ominaisuuksiin, lämpötilan vaikutukseen, geeliytymiseen, lipeän alkuperään ja käyttöön, nestevaihtoehtoihin, saippuaväreihin ja -tuoksuihin sekä kasvimateriaaleihin. Teoriaosuuden aikana kurssilaiset pääsivät myös tutustumaan mukana olleisiin esimerkkisaippuoihin: 

Syötävän suloisia saippuoita.

Ihoystävällistä, itse tehtyä palasaippuaa.

Seuraavaksi päästiinkin jo itse asiaan, valmistamaan omia palasaippuoita. Illan aikana kurssilaiset pääsivät tekemään kolmea eri saippuareseptiä, joten jokainen sai varmasti mukaansa useamman saippuapalan kaappiin kypsymään. Saippuan värien, tuoksujen ja koristeiden valinnassa vain mielikuvitus on rajana ja illan aikana pääsimmekin ihastelemaan kurssilaisten luovuutta ja ihastuttavia saippuoita.

Illan kenties kauneimpia väripareja: minttu ja vaaleanpunainen.

Vaaleanpunaista saippuaa, koristeena apilankukkia ja kookoshiutaleita.

Vaalea saippua sai pinnalleen kaurahiutaleita
sekä kuivattuja yrttejä.

Keltaiset kehäkukan terälehdet somistavat tämän saippuan yrttikoristeista
pintaa.

Kurssi-illan päätteeksi jokaisella innokkaalla saippuantekijällä oli mukanaan useampi tuoksuva ja kaunis saippua muotissaan jähmettymässä. Saippuan valmistuksessa kärsivällisyys on valttia ja parhaimmillaan saippuat ovatkin saatuaan kypsyä ilmavasti useampia kuukausia. Onneksi näin kauniita saippuoita voi asetella vaikkapa koristeeksi!

Sydämellinen kanelisaippua.
Saippuakurssiterveisin, 
-Lily


P.S. Kiitos kaikille kurssilaisille, teitte kurssi-illasta aivan mahtavan! Ja kädentaidoista laajemminkin kiinnostuneille tiedoksi, että ensi kuussa Lillukassa värjätään villalankoja sieniväreillä... Tervetuloa mukaan väripatojen äärelle.

2 kommenttia:

  1. Ihkuja saippuoita, onko sinulla vinkkiä kuinka helpolla saa saippuat muotista ulos? Itse olen käyttänyt pakastimen kautta, onko tämä ainoa konsti?

    VastaaPoista
  2. Minulla ovat muotit yleensä joustaneet sen verran, että ensin saa varovasti painelemalla ja kokeilemalla irroitettua sen saippuan ihan nätisti. Silikonisista etenkin lähtevät todella helposti. Yleensä siis käytän esimerkiksi maitorahkapurkkeja, maitotölkkejä jne. muotteina. Muutamasta jäykemmästä muovisesta, joissa ei ollut mahdollisuutta oikein puristella tai käännellä yhtään, otin tosiaan ne laittamalla ensin pakkaseen ja kopauttelemalla sitten muoteistaan.
    Nyt olisi itsellä kamala into tehdä vähän saippuakokeiluja, meinasin testailla vähän koristelutekniikoita jahka ennätän :D

    -Annukka

    VastaaPoista