lauantai 2. helmikuuta 2013

Sitruunaista



Joulun 2012 lahjani painottuivat vahvasti itse tehtyihin ruokalahjoihin. Ennen joulua postasin jo karamellireseptejä, mutta niiden lisäksi tein myös omatekoista sitruunalikööriä, limoncelloa. Limoncellohan on melkoisen suosittua Italiassa, jossa käydessäni sitä tuntui olevan tarjolla joka kahvilassa niin alkuperäisessä muodossaan, kuin erilaisissa jäätelöissä, leivonnaisissa ja juomissa. Ja mikäs sen maukkaampaa, kuin jääkylmä, makean sitruunainen juoma hellesäällä. Joululahjalimoncelloani ehdittiin testata menestyksekkäästi muun muassa vaalean glögin kanssa, jonka seuraan sitruunainen likööri sopii todella hyvin. Lisäksi liköörin teosta yli jääneille kuorillekin on löytynyt käyttöä keittiössä.

Limoncello kannattaa ehdottomasti tehdä luomusitruunoista, sillä tavallisten sitruunoiden kuoret on käsitelty aika rankasti vahalla ja erilaisilla torjunta-aineilla, jotka liukenevat likööriin mukaan. Sitruunoiden mehun voi käyttää toisaalla keittiössä, itse tein siitä sitruunamehutiivistettä (Josta osan jalostin sitruunasiirapiksi ja tarjoilin keittiöömme rantautuneen uuden hittijälkiruoan, jogurttipannacottan, kanssa. Mutta siitä lisää myöhemmin.). Limoncellon valmistuksessa kului itseltäni vajaan kuukauden päivät ja mielestäni lopputulos on sopivan sitruunainen. Reseptejä limoncellon tekoon tuntuu löytyvän lähes yhtä monta kuin tekijöitäkin, joten omani on sovellus erilaisista vastaan tulleista ohjeista. Osassa ohjeita vodkan ja sitruunankuorten annettiin tekeytyä viileässä ja pimeässä, osassa taas huoneenlämmössä (pimeässä tai valossa). Ratkaisin tämän jakamalla oman limoncelloni kahteen osaan ja antamalla toisen osan tekeytyä jääkaapissa, toisen taas keittiön pöydällä. Maussa tai värissä ei ollut mainittavampaa eroa, eli ilmeisesti on aika samantekevää, haluatko laittaa liköörisi jääkaappiin vai jättää huoneenlämpöön (Ainakin näin talvisaikaan, pitää vielä kokeilla kesähelteillä ikkunalaudalla tekeyttämistä.).


Limoncello
2 litraa

7 luomusitruunaa
1l vodkaa
7dl sokeria
3dl vettä




Pese luomusitruunat ja kuivaa. Kuori sitruunoista kuoren keltainen osa varovasti, jotta joukkoon ei tule valkoista kuoriosaa (kitkeröittää makua). Kuoriminen onnistuu terävällä kuorima- tai juuresveitsellä. Laita kuoret litran kokoiseen hillopurkkiin tai jaa kahteen puolen litran purkkiin. Kaada päälle vodka. Aseta purkki tekeytymään ruokakaapin tai jääkaapin nurkkaan 2-3 viikoksi. Ravistele purkkia muutaman päivän välein varovasti, jotta kuoret ja vodka sekoittuvat. Kun kuoret ovat värjänneet vodkan ihanan keltaiseksi, eikä purkissa tunnu enää tapahtuvan ihmeempiä, voit lisätä joukkoon sokeriliemen.

Valmista sokeriliemi mittaamalla kattilaan sokeri. Kiehauta vettä vedenkeittimessä ja mittaa 3dl vettä kattilaan sokerin joukkoon. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri liukenee kokonaan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon tekeytynyt vodka sitruunankuorineen (kun lisäät vielä kuoret tässä vaiheessa mukaan, saat mahtavanmakuisia sitruunankuoria jälkiruokien valmistukseen). Purkita vielä hillopurkkeihin ja anna tekeytyä noin viikon päivät jääkaapissa. Tämän jälkeen voit siivilöidä limoncellon lasipulloihin ja pakata jäljelle jääneet sitruunankuoret hillotölkissä jääkaappiin. Limoncello on nyt valmista ja säilyy jääkaapissa, kunnes loppuu (tämä tapahtunee melko nopeasti). 

Limoncellon teosta yli jääneitä sitruunankuoria olen itse käyttänyt muun muassa sitrustoffeen teossa joulun alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti