tiistai 5. maaliskuuta 2013

Hauki on (kotimainen) herkkukala

Koska ahmaisin haukipihvit nopeasti parempiin suihin (kuin hauki ikään),
jutun kuvituksena toimii tämä hauenvonkale.
(Kuva Jik jik, Wikimedia Commons.)

Polkkapossu sekä Kauhaa ja rakkautta -blogin Eeva ovat molemmat nautiskelleet viime aikoina herkullisen näköisiä haukipihvejä ja pullia. Niinpä päädyin minäkin testailemaan murekepihvejä kotimaisesta haukifileestä. Polkkapossun tapaan kalastin fileeni kalatiskiltä, mutta aina tietysti tuoreinta ja herkuinta kalaruokaa saa itse pyydetystä (tai lähipiirin kalamiesten ja -naisten) antimista.

En ollut aiemmin kokkaillut kalamureketta, joten tästä tuli samalla uusi ohje kotikeittiön testattavaksi. Sovelsin edellä linkattuja kahta ohjetta sillä erotuksella, että keittiöstä löytyi vain kuivattua tilliä, jota ripottelin mureketaikinaan noin ruokalusikallisen verran. Lisäksi lisäsin murekkeeseeni sipulin silppuna tuomaan hieman rapeampaa suutuntumaa muuten tasaiseen massaan. Paistelin taikinasta pieniä ja paksuhkoja haukipihvejä, jotka syötiin perunasoseen ja tilli-kananmunakastikkeen kera. 

Haukipihvit
(noin 15kpl pienehköjä pihvejä)

n. 500g haukifilee
1/2rkl sitruunamehua
11/2dl (kuohu)kermaa
1 kananmuna
vajaa 1dl (ruis)korppujauhoja
n. 1rkl kuivattua tilliä
1 maustemitallinen valkopippuria
1 maustemitallinen suolaa
1 pieni sipuli
paistamiseen voita ja rypsiöljyä

Leikkele haukifilee paloiksi ja surauta monitoimikoneessa hienoksi. Lisää sitruunamehu, kerma, kananmuna, korppujauhot ja mausteet ja surruuttele muutama minuutti, kunnes murekemassa on varmasti tasaista ja mahdolliset ruodot hienonnettu syömäkelpoisiksi. Kuori ja silppua sipuli hienoksi silpuksi. Lisää murekemassaan sipulisilppu. Sekoita massa tasaiseksi ruokalusikalla. Lämmitä nokare voita ja rypsiöljyä pannulla keskilämmöllä. Annostele pannulle kahden ruokalusikan avulla haluamasi kokoisia pihvejä ja paista keskilämmöllä hitaasti kypsiksi (suunnilleen 10 minuuttia). Pihvit kärähtävät herkästi, jos pannu on liian kuuma. Käännä pihvit lastalla paistamisen puolivälissä. 


Kokonaisuus oli mielestäni onnistunut, joskin mauiltaan pohjoismaisen mieto. Itse olisin kaivannut annokseen hieman enemmän potkua... Helpoiten tämä olisi varmaan onnistunut ottamalla lisukkeeksi etikkasäilykkeitä ja lisäämällä mureketaikinaan hieman reilummalla kädellä sitruunamehua ja pippuria. Kalamureketaikina tuntui varsin toimivalta konseptilta ja haluankin kokeilla murekepihvejä myös muista kotimaisista kalalajeista sekä erilaisin maustein. Joten pysykää kuulolla, kerron murekekokeiluistani myöhemmin lisää!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti