torstai 28. maaliskuuta 2013

Minttupestoa pääsiäispöytään

Kesää kaipaava palstaviljelijä saa onneksi tuoretta minttua
näin talviaikaan kaupastakin.

Intouduin näin pääsiäisen lähestyessä kokeilemaan vähän uusia reseptejä ja sovelsin tämän ihastuttavan pirteän minttupeston kasaan. Innoituksen peston tekoon sain viime viikonlopun messuilta ostamastani todella upeasta ja laadukkaasta kreetalaisesta Terra Cretan Kolymvari Extra Virgin oliiviöljystä, jossa maistuu ihanasti kuumat kesäpäivät ja lehtivihreä. Jaan ohjeen kanssanne näin ennen pääsiäistä, jos juhlapöydän ruokasuunnitelmista sattuisia puuttumaan vielä pirteän vihreä lisukekastike. 


Minttupesto

2-4dl mintunlehtiä (1 ruukullinen)
muutama valkosipulinkynsi
2rkl kuorittuja manteleita
1dl laadukasta oliiviöljyä
2rkl pecorino romano -juustoa raastettuna
rouhaus mustapippuria

Nypi mintturuukullisesta lehdet ja silppua mintunlehdet, kuoritut valkosipulinkynnet sekä mantelit nopeasti sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljy ja juusto, pyöräytä vielä sauvasekoittimella sekaisin. Rouhaise joukkoon mustapippuria ja anna tekeytyä muutama tunti, mielellään yön yli jääkaapissa kannellisessa astiassa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mustapippuria ja/tai ripaus suolaa.

Valmista minttupestoa. Pähkinät voi halutessaan rouhia vielä
hienommiksikin palasiksi.

Pecorino romano -juuston tilalla voi käyttää tietysti myös parmesania tai manchegoa. Myös murusteltu feta toimii eri lähteiden mukaan varsin mainiosti minttupestossa. Mantelit voi korvata halutessaan perinteisemmin pinjansiemenillä tai cashewpähkinöillä. Vastatehdyssä minttupestossa on todella voimakas mintun aromi, mutta anna makujen tasaantua jääkaapissa yön yli, niin pesto pääsee kunnolla oikeuksiinsa. 

Tämä tekemäni minttupestoerä päätyi kuutioidun savulampaan ja smetanan kanssa rieskarullien täytteeksi, mutta minttupesto maistunee myös muiden pääsiäisajan ruokien, etenkin lampaan kaverina. Tai miksipä ei ihan leivänpäällisenäkin, ainakin ehdin maistella pestoa sekä paahdetun tumman leivän, että vaalean leivän kaverina.. Nam!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti