perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ruokaa läheltä

Lähiruokaa: palstalla itse kasvatettuja vihanneksia ja yrttejä!

Viime vuosina yhä useammat ovat ilahduttavasti ruvenneet kiinnittämään entistä enemmän huomiota syömänsä ruoan alkuperään. Lähiruoan suosiota ovat ennestään siivittäneet erinäiset ruokaskandaalit, viimeisimpänä hevosenlihakohu ja siitä noussut vilkas keskustelu. Omallakin kohdalla lähiruoan osuus on hiljakseen noussut ja varsinkin liha on mukava ostaa lähiversiona - onhan lihantuotanto kokonaisuudessaan varsin epäekologista verrattuna kasviksiin, joten lähiseudulla tuotettua lihaa ostaessani pystyn edes karsimaan tuotantoketjua lyhyemmäksi sekä tukemaan paikallisia yrittäjiä. Jyväskylän alueella toimiikin lukuisia lähiruoan tuottajia ja lähiruokapiirejä, joiden kautta voi vaivattomasti ostaa lähellä tuotettua ruokaa. Myös monet paikalliset liikkeet ja tavalliset marketitkin ovat ottaneet valikoimiinsa enenevässä määrin lähiruokaa.

Seuraava tiivis listaus kokoaakin suppean katsauksen paikallisiin lähiruoan osto- ja hankintapaikkoihin. Valtaosa listalle päätyneistä lähiruoantuottajista on sellaisia, joiden tuotteita olen itse ostanut (ja joista olen pitänyt), osa taas sellaisia, joiden tuotteita olen aikeissa testata lähitulevaisuudessa. Lähiruokaa etsiessä kannattaa käyttää Aitoja Makuja -sivun todella näppärää hakukonetta josta voi etsiä oman lähialueensa tuottajia maakunnittain tai vaikkapa kotimaisia makeistentekijöitä.


Ahontuvan Tarhat
Ahontuvan tarhat on Uuraisilla sijaitseva mehilaistila, joka tarjoilee valikoiman hunajaa ja erilaisia mehiläistuotteita, kuten ihania mehiläisvahakynttilöitä. Tuotteita saa joko suoraan tilalta tai kotimyynnistä Palokasta. Ahontuvan tarhojen tuotteita on myynnissä myös paikallisilla markkinoilla ja messuilla, esimerkiksi Toivolan Vanhan Pihan tapahtumissa.

Kalaliike Mäkinen
Kalaliike Mäkinen myy tuoretta kalaa Jyväskylän keskustassa sekä torilla että Kauppakatu 8 kivijalkamyymälässä. Valikoimassa on lisäksi myös silakkaherkkuja, kalapihvejä, sushia sekä sillileivoksia ja voileipäkakkuja. Kalapitoisia leivonnaisia voi myös tilata liikkeestä.

Lehtolan Limousin
Lehtolan tila sijaitsee Puuppolassa, noin viitisentoista kilometriä Jyväskylän keskustasta pohjoiseen. Tilalla kasvatetaan limousin-rotuista pihvikarjaa, joka kasvaa tilalla syntymästään aina teurasikäiseksi saakka. Itse tilasin juuri viime viikolla erän lihoja pakkaseen, sillä olen aivan ihastunut tilan maukkaaseen lihaan, joka on aivan omaa luokkaansa verrattuna tavanomaiseen kaupan vakuumipakattuun naudanlihaan. Lihaerän sain todella vaivattomasti kotiinkuljetuksena suoraan ovelta ovelle.

Pohjosahon tila
Laukaalainen Pohjosahon tila kasvattaa sikoja ja tilalla onkin sianlihan suoramyyntiä tilauksesta. Tilalta tilattava sianlihaerä, 20kg, saattaa olla joihinkin talouksiin hieman turhankin iso, jos pakastintilaa ei löydy paljoa. Onneksi tilan lihoja myyvät Jyväskylän keskusta-alueella myös Mestarin Herkku, Länsiväylä ja Minimani. Muita keskisuomalaisia myyntipaikkoja Pohjosahon porsaille ovat Laukaan S-Market, K-Citymarket Äänekoskella sekä Tiituspohjan Palvari, josta saa ostaa kokonaisia palvattuja porsaita.

Riekon Marjatila
Riekon Marjatilan marjaisat kuohujuomat ovat monien juhlien alkoholittomien tarjottavien ykkössijalla. Kuohujuomien lisäksi tilalla valmistetaan hilloja, hyytelöitä, mehuja, ja glögejä. Kesäaikaan tilalta saa suoramyynnistä ennakkovarauksella mansikkaa ja vadelmaa. Saarijärvellä sijaitsevan tilan tuotteita myydään ympäri Suomen lukuisissa myyntipisteissä (kaikki myyntipaikat näkee tilan omien sivujen listasta) ja mansikkakuohujuoma löytyy myös Alkon valikoimista.

Röykkälän tilan ihastuttava kuvioitu morsiustalja.

Röykkälän lammastila
Tältä Leivonmäellä sijaitsevalta lammastilalta saa aivan mahtavaa lammassalamia ja bratwurstia! Myös tilan villalanka ja taljat ovat ensiluokkaisia. Röykkälän tilalta saa myös karitsanlihaa, jonka varaamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä nopea toiminta on paikallaan: karitsanliha on erittäin kysyttyä. Tilalla on säännöllisesti myös avointen ovien päiviä, jolloin kannattaa käydä tutustumassa lampaisiin ja tunnelmalliseen tilapuotiin.

Taipaleen Tila
Taipaleen luomuelämää elelevät, perinnebiotooppialueella laiduntavat naudat päätyvät aika ajoin teuraaksi ja tilalta saakin ajoittain tilauksesta naudanlihaa. Eläinten hyvät elinolosuhteet tuntuvat lihan maussa, sillä talouden miespuolinen asukaskin totesi viimeksi lihasta, että "Parasta pihviä ikinä!". Teurastusaikatauluja kannattaa tiedustella suoraan tilalta, samoin kuin mahdollista kuljetusta. Salamia ja lihahyytelöä myydään myös tilan omassa Tallipuodissa. Taipaleen tila sijaitsee Petäjävedellä.

Vanhalan Tila
Luhangassa sijaitseva Vanhalan tila myy tilauksesta karitsanlihaa suoraan tilalta. Lihalle on saatavilla myös kuljetus ainakin Jyväskylän kaupunkialueelle, mikä ilahduttaa itseni kaltaista autotonta ihmistä suuresti. Karitsanlihan lisäksi tilalta saa ajoittain myös kyytönlihaa ja suoramyyntinä kananmunia.


Yllä listattujen paikallisten tuottajien lisäksi lähiruokaa saa Jyväskylästä myös monesta liikkeestä keskitetysti. Lisäksi Keski-Suomessa toimii useita lähiruokapiirejä, joiden kautta on mahdollista tilata paikallisten tuottajien tuotteita. Seuraavista linkeistä löytyykin monia hyviä lähiruoan ostopaikkoja ja -toimittajia:

Ekolo
JAPA ry:n hankkeiden myötä syntyneet lähiruokapiirit
Jolppi (Jyväskylän opiskelijoiden luomupiiri ry)
Lähiruokamestarit
Toivolan Vanha Piha (Tapahtuma-aikoina paikallisten tuottajien myyntikojuja, parhaillaan Pihalla on menossa Pääsiäispiha)
Punnitse ja Säästä

Varsinaisten lähiruokaan keskittyneiden liikkeiden lisäksi myös ilahduttavan monet "tavalliset" ruokakaupat ja marketit Jyväskylän seudulla ovat ottaneet valikoimiinsa lähiruokaa. Kannattaakin pitää silmät auki myös seuraavalla kauppareissulla lähiruoan varalta!

-Lily

P.S. Lukuisia kotimaisia tuotteita ja tuottajia on esillä myös nyt viikonlopun (23.-24.3.) Ruoka 2013 -messuilla Paviljongissa.

2 kommenttia:

  1. Hauskaa, että listauksesta on iloa! Listailin tosiaan itselle ensinnä mieleen tulleet/muuten ajankohtaiset tahot, joten painotus on tuonne lihatuotteiden puolelle: liha epäekologisena raaka-aineena kun kuitenkin on arvokasta ja ostamalla sitä lähiruokana saa karsittua tuotantoketjua mukavasti. Myös maku on ainakin kaikissa toistaiseksi tehdyissä lihaostoksissa ollut monin verroin tavanomaista parempi... Nyt Paviljongin Ruokamessuilta tuli ostettua mukaan Riekon Marjatilan wanhanajan mehuja vadelmana ja karpalona - herkullisia!

    -Lily

    VastaaPoista