sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Seutukuntainfoista potkua keruutuotteille
Olin maanantaina Jämsän ammattiopistolla ja keskiviikkona Jyväskylässä Maatalolla mukana Keruutuotteet Keski-Suomessa -hankkeen seutukuntainfoissa. Jämsässä väkeä oli niukanlaisesti, mutta Jyväskylään oli kokoontunut väkeä kiitettävästi viime hetken flunssaperuutuksista huolimatta. Paikalle oli tullut niin alan yrittäjiä, poimijoita tai poiminnasta kiinnostuneita, harrastajia sekä aihepiiristä ylipäätään kiinnostuneita.

Hankevetäjä Mirja Pummila avasi tilaisuudet esittelemällä Maa- ja kotitalousnaisten organisaatiota. Kyseessähän on tosiaan yksi Suomen suurimmista naisjärjestöistä kattaen 60 000 jäsentä ympäri maata. Järjestö tarjoilee monipuolisesti erilaista järjestötoimintaa sekä asiantuntijapalveluita niin ruokaan, kotitalouteen, maisemanhoitoon kuin maaseudun yritystoimintaankin liittyen. Kun taustaorganisaatio oli tullut kaikille kuulijoille tutuksi, Mirja esitteli hankkeen ja sen tavoitteet. Kyseessähän on tosiaan toteutettavuustutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää keruutuotteiden nykytilaa Keski-Suomessa sekä pohtia, millaisin jatkotoimenpitein keruutuotteiden hyödyntämistä ja niillä käytävää kauppaa voitaisiin alueella kehittää. Keruutuotteiksi hankkeessa määritettiin elinkeinon kannalta merkittävimmät eli marjat, sienet ja yrtit sekä muut eli erilaiset koristemateriaalit, pettu, mahla, terva, pihka, liekopuut ja lieot.

Oman puheenvuoroni tärkeimmät kohdat

Mirjan alustuksen jälkeen oli minun vuoroni esitellä alan haasteita sekä mahdollisuuksia Keski-Suomessa. Jyväskylässä kanssani puhumassa oli myös keruutuotetarkastaja Anni Markkanen. Puheenvuoro kattoi keruutuotteiden esittelyn, niihin liittyvää perustason lainsäädäntöä, koulutusmahdollisuuksia alueella, painopistealueita sekä erilaisia myyntikanavia. Osa aihealueista herätti paljonkin kysymyksiä ja keskustelua. Onneksi infon loppuun oli varattu tovi aikaa ryhmäkeskusteluita varten. Niinpä osanottajat jakaantuivat pienempiin joukkioihin ja pääsivät sitten vapaasti pöyhimään aihepiiriä.
Keskustelussa pohdittiinkin laidasta laitaan erilaisia mahdollisuuksia, ongelmia ja lähtökohtia toiminnalle. Keskustelussa nousivat esille esimerkiksi se, kannattaako metsäalueiden luomusertifioiminen, mistä löytää myyntikanavia tuotteille, miten taata toimitusvarmuus poimijoiden kanssa ja suoramyynti kuluttajille. Myös lähiruokapiirit koettiin todella tärkeiksi ja hyviksi kanaviksi keruutuotteille. Ajatuksia myös maakunnan omasta hankintapörssistä tai -sähköpostilistasta nousi esille. Tällöin pienetkin kerätyt erät sekä myös tilaajien tarpeet saataisiin nopeasti alueen toimijoiden tietoon ja kauppa vilkastuisi. Keskustelua käytiin myös eri mahdollisuuksista kouluttautua alueella.

Tilaisuuksissa oli jaossa myös erilaisia materiaaleja ja aihetta sivuavien tapahtumien mainoksia
Tilaisuudet ovat olleet tähän asti mielenkiintoisia ja tarjonneet paljon. Harmillista on ollut se, ettei sana tapahtumista ole ilmeisestikään tavoittanut kaikkia kiinnostuneita kyllin tehokkaasti. Toivottavasti siis loppuihin seutukuntainfoihin löytyy osallistujia runsain määrin!  Mikäli siis aihepiiri kiinnostaa ja tahtoisit kuulla esimerkiksi yrittämisestä, poimijana toimimisesta, alan yleisestä kehittämisestä tai vaikka maakunnan kurssitoiminnasta, kannattaakin suunnata askeleensa tuleviin infoihin. Itse tulen olemaan seuraavan kerran paikalla puhumassa kun Keuruulle asti päästään. Toivonkin, että väki löytää tiensä paikan päällä pistämään joukolla kuntoon keruutuoteasioita täällä Keski-Suomessa.

21.3.2013 klo 18.00-21.00 POKE Luonnonvara ala, Uuraistentie 240 TARVAALA, Saarijärvi
25.3.2012 klo 18.00-21.00 Villa Mathilda, Sauvomäentie 609 Sauvamäki, Hankasalmi
4.4.2013 klo 18.00-21.00 Pappilan pidot, Kangasmannilantie 2, Keuruu


Lisäksi mikäli jollakin alueella olisi edellä mainittujen lisäksi kiinnostunutta väkeä, infoja on mahdollista järjestää täsmäiskuina vielä muuallakin. Jos siis omilla kylilläsi olisi kiinnostuneisuutta tätä tapahtumaa varten, kannattaa olla yhteyksissä Mirjaan: mirja.pummila[ät]maajakotitalousnaiset.fi.
Mirjalle voi lähetellä myös viestejä, mikäli aihepiiri herättää muita ajatuksia tai ideoita.

Toivotaan, että loppuihin infoihin tulee suoranainen yleisöryntäys!

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti