tiistai 12. maaliskuuta 2013

Yrttejä ruokapöytään (ja vähän muuallekin)

Apila on maukas ja monipuolinen luonnoyrtti.

Viikolla 11 vietetään Kotimaiset Kasvikset Ry:n Yrttiviikkoa. Tänä vuonna yrttiviikko asettuu aikavälille 11.3.-17.3.2013. Yrttiviikko onkin hyvä (teko)syy kokeilla monipuolisesti yrttejä omassa kotikeittiössään, myös niitä itselle hieman vieraampia. Myös monet ravintolat ja ruokakaupat viettävät yrttiviikkoa, jolloin yrttiruoat ja herkulliset tuoreyrtit on nostettu esiin. Kannattaakin siis pitää silmällä lähiravintolaa, työpaikkaruokalaa sekä lähikauppoja siltä varalta, että teemaviikkoa olisi innostuttu viettämään sielläkin. Ja miksipä ei myös esittää toiveita yrttiviikon vietosta, jos yrttejä ei löydy paraatipaikalta.

Varhaiskesän villiyrttinä voikukka on yleisenä kasvina
helposti kerättävissä.

Yrtit ovat paitsi yrttiviikon teemana, myös viime vuoden Vuoden vihannes. Yrteillä saakin omaan ruokaansa monia eri makuja. Lisäksi yrttien monipuolinen ja runsas käyttö vähentää suolan käytön tarvetta ja yrtit tuovat ravintoon tärkeitä vitamiineja sekä hivenaineita. Etenkin villiyrteissä on usein todella paljon näitä ravintsemuksellisesti arvokkaita mikroravintoaineita. 

Itse tekemällä saippuasta saa lisäaineetonta ja tuoksuina sekä koristeina voi
käyttää ihania yrttejä!

Ruoanlaiton lisäksi yrttejä voi käyttää myös muualla. Esimerkiksi kotona tehty, lisäaineeton saippua sekä kosmetiikka saa potkua useammastakin eri yrtistä. Joillain (luonnon)yrttikasveilla voi myös värjätä lankoja luonnonmukaisesti. Yrttejä monipuolisesti käyttämättä pystyykin melko vaivattomasti vähentämään myös omaa kemikaalikuormitustaan, kun korvaa vaikka osan kosmetiikasta kotona tehdyllä yrttikosmetiikalla ja käsityönystävänä värjää itse omiin lankoihinsa ihastuttavat luonnonvärit!

Omat yrtit voi myös kasvattaa itse: joko pienimuotoisesti ikkunalaudalla tai
parvekkeella tai esimerkiksi Kankaan Puutarhalla yhteisöllisesti.

Miten sitten päästä alkuun, jos yrttien käyttö tuntuu kovin vieraalta? Nyt teemaviikon kunniaksi ainakin Ruokala (jonka yrttijuttu on vuodelta 2012) ja Kotiliesi ovat koonneet vinkkejä yrttien ruokakäyttöön, sekä listanneet monia herkullisia reseptejä. Viime vuonna kirjoittelin myös Yrttiviikon aikoihin vinkkejä yrttien käyttöön. Ja tietenkin kannattaa tarkistaa Villikajatan blogin Ohjeet ja Reseptit -lista, josta läytyy myös monia yrttiaiheisia ohjeita ja reseptejä. Mukavaa teemaviikkoa yrttien ihmeellisessä maailmassa!

-Lily


P.S. Näin kevään pikku hiljaa edetessä voivat luonnonyrteistä kiinnostuneet myös katsastaa kurssivalikoimaamme, jossa on tiedossa runsaasti luonnonyrtteihin perehdyttäviä kursseja. Valikoimasta voit valita itsellesi sopivimpia kursseja aina muutaman tunnin yrttiretkestä useamman päivän intensiivikurssiin täysihoitoineen. Yksityiskohtaisempia kurssitietoja ja ilmoittautumisohjeita pääset katsomaan tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti