maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ekopaasto 2013

Myös eri valmistajien juuressipsit ovat olleet testissä. Sipsit
ovat olleet kaikkien valmistajien tekeminä oivallisia, mutta
voisiko niitä saada myös isommissa pusseissa, jotta
jokaiselle ei tarvitsisi ostaa omaa yksittäispakattua pussiaan?

Vuoden 2013 ekopaaston ajan pidin yhden kasvisruokapäivän viikossa. Tavoitteena oli vähentää lihansyöntiä ja samalla löytää uusia, toimivia kasvisruokareseptejä keittiöön. Koska uskoisin, että muillakin on tarvetta kotikeittiöissään kasisruokaresepteille, laitankin nyt kaikki ekopaastoajan ohjeet jakoon vielä kootusti.


Viikko 7
Ekopaaston kasvisruokakokeiluni alkoivat tutustumisella uuteen raaka-aineeseen, sieniproteiiniin quorniin.   Etukäteen olin kuullut huhuttavan, että sulatettuna tuotteen tuoksu ei olisi mairittelevin mahdollinen, mutta itse en huomannut juuri minkäänlaista ominaistuoksua. Sulatin siis paketillisen quorn-rouhetta pannulla, kippasin joukkoon pario silputtua sipulia ja valmistin quorn-koskenlaskijamakaronilaatikon. Laatikkoon tuli puolisen pussillista makaroneja keitettyinä, hieman makaronien keitinvettä, quorn-sipulisekoitus sekä paketillinen koskenlaskijaa, makuna tällä kertaa ruohosipuli. Mitään muita sen ihmeellisempiä kikkoja ei tullut testailtua ja lopputulos oli todella erehdyttävästi tavanomaista sika-nautajauhelihalla valmistettua makaronilaatikkoa muistuttava. Yksistään quorn-murujen maku ja koostumus erosivat kyllä jauhelihasta, mutta näemmä kokonaisuutena toimii siinä määrin erehdyttävästi, että quorn-kokeiluistani tietämätön kanssa-asuja ei huomannut makaronilaatikossa mitään erilaista. Laatikkoa paistellessa huomasin sen, että pinnalle jääneet quorn-murut uhkasivat ruskistua aika reippaasti uunissa, joten suosittelen joko folion käyttöä tai pinnan peittämistä esimerkiksi juustoraasteella. 


Viikko 8
Kuva Gluteeniton Maailma.
Luomu kolmen viljan kasvispihvit (Gluteeniton maailma)

Tälle viikolle osui paremman puoliskon valmistujaisjuhlallisuuksien järjestelyt ja kiireessä kaupan hyllyltä tarttui mukaan itselleni aiemmin täysin tuntematon tuote: Gluteenittoman Maailman Luomu Kolmen viljan kasvispihvit. Pakkauksessa on siis kasvispihvijauhesekoitus, joka turvotetaan kuuman veden kanssa ja sen jälkeen siitä paistellaan rapeita kasvispihvejä.

Pakkauksesta löytynyt pussillinen vaaleita jauhoja ei vielä ihan kauhean kovasti vakuuttanut, mutta päätin silti tehdä pihvejä perusohjeen mukaan, lisäten ainoastaan vettä. Tulisipahan pihvien oma maku parhaiten esille, kun ei olisi turhaa kikkailua mukana. Seurasin paketin ohjeita ja lopputuloksena olikin kullankeltaisia, pinnalta rapeita ja sisältä meheviä kasvispihvejä, jotka maistuivat oikein hyviltä.

Kasvispihvejä perunasoseen, kermaviilikastikkeen sekä
marinoitujen sipulisuikaleiden kera.

Kasvispihvien kanssa tein perunasosetta sekä kermaviilikastikkeen. Kastiketta varten sekoitin kermaviilipurkilliseen hieman sitruunamehua ja -pippuria, ripauksen yrttisuolaa ja noin teelusikalliset kuivattua tilliä ja salviaa. Kastike sai maustua jääkaapissa pihvien teon ajan, perunat perunasosetta varten taas kypsyivät samalla, kun paistelin pihvejä. Annokseen toivat pientä potkua myös juhlista yli jääneet marinoidut sipulisuikaleet. Myös esimerkiksi etikkakurkut ja -punajuuret tai vaikkapa suppilovahveropikkelsi voisivat sopia pihvien lisukkeeksi erinomaisesti. Näistä kasvispihveistä tulee taatusti lisä meidän taloudessamme kuiva-ainekaapin vakiovarustukseen, sillä pihvit ovat helppoja ja suhteellisen nopeita valmistaa. Lisäksi niillä on paljon käyttöä niin pääruokana kuin lisukkeenakin.


Viikko 9
Viikko 10
Tällä viikolla testasin paikallisen intialaisen ravintolan, Shalimarin, Palak panir -juustocurrya sekä tein uudemman kerran Herkkusieni-pestopastaa, tällä kertaa tuoreista herkkusienistä (toimivat myös oikein hyvin). Viikon "uusi" kasvisruokaresepti kuitenkin on sunnuntain sushi. Totuuden nimissä sanottakoon, että tein näiden kananmuna-avokadosushien lisäksi myös rullia, joissa oli vielä kolmantena täytteenä savukirjolohta, mutta kerrottakoon tässä nyt kasvisversioiden ohje:

Kananmuna-avokadosushit

Sushin valmistus alkaa keittämällä sushiriisi, jonka valmistamisprosessissa oioin muutamia mutkia lopputuloksen liikoja kärsimättä. Sushiriisiin tarvitset:

300g puuroriisiä
3½dl vettä
2rkl riisiviinietikkaa
1rl sokeria
½tl suolaa

Huuhtele riisi lävikössä huolellisesti kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkastunut (juoksevan vesinoron alla riisiä sekoitellen tässä kestää reilut viitisen minuuttia). Laita huuhdeltu riisi paksupohjaiseen kattilaan veden kanssa. Kuumenna kiehumispisteeseen tiiviin kannen alla ja hauduta tämän jälkeen miedolla lämmöllä noin vartin verran. Älä raota kantta hauduttamisen aikana. Liota tällä välin pienessä kulhossa tai kupissa sokeri ja suola riisiviinietikkaan.

Kaada riisi laakeaan astiaan (esimerkiksi iso uunivuoka toimii hyvin). Sekoittele isolla lusikalla (esimerkiksi salaattiottimet käyvät tarkoitukseen hyvin) riisiä samalla, kun sotket joukkoon riisiviinietikkaseoksen vähän kerrallaan, jotta se sekoittuu riisiin tasaisesti. Pöyhi riisiä noin 15-20 minuuttia, kunnes olet saanut sen jäähdytettyä joskeenkin huoneenlämpöiseksi (itse en aina jaksa pöyhiä näin kauaa, vaan minulle kelpaa hieman lämpimämpikin, suunnilleen 40 asteinen, riisi). Perinteisesti sushiriisiä pöyhiessä joku assistentti leyhyttää vieressä bambuviuhkalla riisiä, mutta saman asian ajaa myös pöytätuuletin (tätäkään en jaksa talvisin lähteä hakemaan kellarista, joten riisinvalmistusprosessini saisi sushihifistelijät varmaan pyörtymään kauhusta).  Tästä riisierästä riittää omalla reilulla annostelullani viiteen merileväarkilliseen, joten yhdestä paketillisesta riittää kahteen sushintekokertaan. Riisiaineksien lisäksi tarvitsetkin siis seuraavia aineksia:

bambumaton sushirullien käärimiseen
½ paketillista merileväarkkeja
½ kypsä avokado
1-2tl wasabitahnaa maun mukaan (itse sekoitan wasabitahnani jauhemaisesta purkista aina tarpeen mukaan, kätevää)
1 kananmuna
ripaus sokeria
tilkka rypsiöljyä

tarjoiluun wasabitahnaa ja soijakastiketta (en ole itse oikein onnistunut totuttautumaan hillottuun inkivääriin, mutta halutessaan sitäkin voi nauttia sushin kanssa)

Kuori avokado ja viipaloi se ohuiksi suikaleiksi. Riko kananmuna kulhoon, mausta rippusella sokeria ja paista esimerkiksi blinipannulla pieni munakas. Viipaloi myös munakas ohuiksi suikaleiksi. Asettele bambumatto muoviselle leikkuulaudalle ja maton päälle merileväarkki. Painele sushiriisiä arkin alaosaan noin kahdelle kolmasosalle arkkia ohueksi kerrokseksi. Sivele wasabitahnasta hyvin kevyt raita arkin alalaitaan. Kostuta arkin yläreuna vedellä. Asettele raidan päälle täytteet. Rullaa bambumaton avulla sushirulla alareunasta alkaen napakaksi rullaksi ja aseta sivuun odottamaan. Rullaile loput merileväarkit myös rulliksi. Viipaloi rullat, aloittaen ensimmäisestä rullatusta arkista, terävällä veitsellä viipaleiksi. Veitsen terää kannattaa aika ajoin huuhdella kylmällä vedellä ja pyyhkäistä isoimmat roskat vaikkapa talouspaperinpalaseen, jotta viipaleista tulee siistimpiä.

Sushin valmistus on alkuun hieman työlästä ja sen opetteluun kannattaakin varata aikaa, mutta kun taidon kerran oppii, niin niiden tekeminen nopeutuu huomattavasti. Muistelisin ensimmäisten sushikokeilujeni kestäneen parisen tuntia mutta nyt ruoan saa pyöräytettyä noin 45-60 minuutissa.


Viikko 11
Tällä viikolla tuli testattua papupihveillä varustettuja kasvishampurilaisia. Pihvit olivat hieman murenevia, mutta sopivat muutoin aivan erinomaisesti hampurilaisen täytteeksi. Vanhasta tottumuksesta tein pihveistä aivan yhtä isoja, kuin jauhelihaversioistakin, mutta kun nämä pihvitpä eivät kutistuneetkaan, niin lopputuloksena olikin jättipihvejä. Eli ensi kerralla sitten toivottavasti muistan, että papupihveistä tehdään sen kokoisia, kuin haluaa lopputuloksen olevan.

Papupihveillä varustettuja luksushamppareita. Ohjeistusta tullee myöhemmissä
postauksissa, kunhan saan säädettyä pihvien koon paremmin kohdalleen. Täytteissä
kuitenkin pestosmetanaa, paistettuja siitakesieniä, kirsikkatomaatteja
sekä vuohenjuustoa. Toimiva yhdistelmä!


Viikko 12
Viikko sujahti ohitse kaikkine kiireineen, enkä yrityksistäni huolimatta ehtinyt nipistää aikaa uuden kasvisruokareseptin metsästämiseen. Tyydyin siis tekemään uudestaan herkkusieni-pestopastaa, tällä kertaa tuoreista herkkusienistä. Hyvää tuli!


Viikko 13
Viimeisellä paastonajan viikolla oli myös kiirettä, joten viikon kasvisruokapäivä sisälsi jälleen nopeatekoista pastaa. Herkkusieni-pestopastan tapaan valmistettu sipulia, kirsikkatomaatteja ja aurinkokuivattuja tomaatteja sisältävä pikaruoka on kuulunut kiireisempien aikojen vakioruokiin viime syksystä lähtien kun opin ruokalajin teon ystävältäni. Tästä tomaattisesta luottopastasta sain herkkusieni-pestopastaan ideankin, ja ohjetta voi varioida varmasti omien herkkutäytteiden kanssa lähes loputtomiin. Valmiin tomaattipastan joukkoon voi viipaloida hieman mozzarellajuustoa tai jotain muuta mielijuustoaan, itse ripottelin joukkoon vähäsen manchegojuustoa.

Quorn-nuggetit näyttävät varsin houkuttelevilta (kuva Quorn).

Kaiken kaikkiaan ekopaasto sujui selkeiden tavoitteiden kanssa minulta viimevuotista paremman tuntuisesti. Tai ainakin osasin itse hahmottaa selkeämmin, kuinka etenen ja pysynkö tavoitteissani. Paastoviikkojen aikana huomasin, että varsinkin loppua kohden tuli toteutettua paaston alkupäässä hyviksi havaittuja ohjeita uudemmankin kerran ja viikkoihin sisältyi muutama kasvisateria enemmän, kuin tavallisesti. Harmillista kylläkin, viimeisille paastoviikoille osui myös hurja työsuma niin Villikatajan kuin väitöskirjankin osalta, joten näiden viikkojen uusien reseptien kokeilu jäi. Onneksi kuitenkin vastaan on tullut jännittäviä reseptejä ja ideoita, joita varmasti tulee kokeiltua muutoin arjessa, vaikka paastoviikot ovatkin jo taakse jääneitä. Esimerkiksi kotitekoinen juustocurry sekä puolivalmiiden soijavalmisteiden testaaminen ovat lähiviikkojen suunnitelmia. Samoin quorn osoittautui hyvin toimivaksi raaka-aineeksi, sitä tulee varmasti käytettyä jatkossa (Pakkasessa odottaa paketillinen quorn-nuggetteja ja ranskalaisia rentoa arkista leffailtamässyttelyä varten.). Toivottavasti kasvisruokaa tulee siis jatkossa kokeiltua useamminkin omassa kotikeittiössä. Hyviä, varsinkin arkiruoaksi sopivia nopeita reseptejä otetaan mieluusti vastaan esimerkiksi tämän postauksen kommentteihin!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti