perjantai 5. huhtikuuta 2013

Jääretkeilyä Lammassaaren malliinVäkeä jäällä piisasi

Lomalta on hyvä palata hiljakseen ja voimia keränneenä. Meillä pääsiäiseksi suunnattiin itärajalle, kotikaupunkiimme Imatralle. Säät suosivat todellakin lomailijoita tänä vuonna, sillä aurinko paistoi kirkkaana jokaisena päivänä ja hanget kimaltelivat timanttien lailla. Suuntasimmekin miltei jokaisena päivänä askeleemme yhdessä ja erikseen Lammassaareen.

Kota, käymälä ja puuvarasto jäältä nähtynä

Olen lenkkeillyt ja retkeillyt saaressa pienestä pitäen ja olen aina rakastanut saaren monipuolista luontoa. Lammassaari onkin jääkaudella muotonsa saanut harjusaari. Kumpuilevan ja suppien muokkaaman saaren luonto tarjoaa metsää niin mäntyisistä kankaista soiden kautta aina rantametsien lehtipuihin. Saaren mahdollisuudet lähellä olevana retkikohteena onkin ymmärretty jo kauan sitten. Saaresta löytyykin erilaisia polkuverkostoja, jotka ovat parhaimmillaan kesällä. Talvisin saarta kiertää latuverkosto ja sitä ympäröi jäällä kulkeva polku. Lammassaaresta löytyy myös vaihteleva määrä erilaisia nuotipaikkoja, laavu ja kota. Saaressa on myös ihmeteltävää historian ystäville, löytyyhän alueelta kaksi esihistoriallista asuinpaikkaakin, joilla on ollut kivikauden aikana asutusta.

Satama-altaan puoleinen jää ja aallonmurtaja jään peittäminä

Saaressa tai sen lähistöllä on myös monia palveluita ja majoitusta, joten saaren luontoon on helppo pistäytyä myös matkailijan. Lähellä on Ukonlinnan retkeilymaja, Ukonniemen leirintäalue sekä Imatran Kylpylä. Lisäksi Lammassaaren puolella on kahvila Kolme Ankkuria, joka palvelee kesäkaudella niin veneilijöitä kuin ulkona liikkujia. Lammassaari onkin kätevän lähellä, mutta sopivan suuri ja rauhallinen luonnossa hiljentymiseen.


Venelaiturit olivat jääneet lumen peittoon ja vain numerot muistuttivat niiden olemassaolosta

Koska kyseessä oli talvikausi ja kevätaurinko hemmotteli meitä koko viikon, kuljimmekin jääpolkua saaren ympäri. Emme ensiksi olleet uskoa isäni vakuutteluja siitä, että latujen viereen tehty polku olisi kyllin hyvä kulkea vaikka lastenrattaiden kanssa. Piintyneinä reppu/kantoliinaihmisinä suostuimme lopulta kokeilemaan, miten kulkeminen rattaiden kanssa sujuisi. Jäälle päästessämme huomasimme, että kovaksi pakkautunut jään pinta oli pyörätien veroinen kävelyalusta.

Ihanan monipuolinen Saimaa tarjoaa myös upeat pilkkivedet

Kun sanoin jään olevan pyörätien veroinen, tarkoitin sitä todella
Venäläisten matkailijoiden lisääntyminen alueella näkyy huikean paljon lisääntyneinä palveluina. Siinä missä ennen vanhaan alueella saattoi olla muutama lenkkeilijä ja yksi kesäkuppila, alueella on nyt useita pieniä kahviloita ja ravintoloita, joihin poiketa nauttimaan hetkeksi lämmöstä ja kupista kuumaa. Lisäksi alueella oli meitä myös huvittaneita ilmiöitä, kuten Saimaa Gardensin alueella käyskennelleet porot, moottorikelkkataksi sekä ilmatyynyalus. Keskeltä jäätä löytyi myös grillauspaikka penkkeineen, pöytineen, grilleineen ja puineen. Siinä oli hyvä hetken aikaa lepuuttaa jalkojaan ja nauttia auringosta.

Matkanteko sujui hyvin vaunuissakin, silmät asianmukaisesti suojattuna

Rauhan puolelle käännyttäessä näkyy Saimaa Gardens -loma-alue sekä kelkkataksin kyltit

Jäällä oli hyvä käpöstellä kaikessa rauhassa hyvässä seurassaLammassaaren ympäri kulkeva jääpolku oli pituudeltaan noin nelisen kilometriä. Jäätä pitkin pääsee kiertämään myös helposti esimerkiksi Lempukan uimarannalle tai Rauhaan. Kesäkaudella suosittelen ehdottomasti kulkemaan joko saaren rantapolkua tai suuntaamaan saaren sisäosiin, joissa jyrkät nousut ja supat tekevät maastosta mielenkiintoista ja vaihtelevaa.

Lenkin jälkeen oli hyvä kiertää takaisin vanhempieni talolle, vaihtaa vaatteet kuiviin ja istahtaa olohuoneeseen teekupposen kanssa. Mutta eivät toki luonnon ihmeet loppuneet Lammassaarelle, havaitsimme kotipihassa ruusupensaiden ja räystäiden järjestämän yhteisnäytöksen, jossa hitaasti valuva vesi oli antanut pensaille piikikkään koristuksen.

Ruusupensas oli saanut jääkruunun

Valon leikkiä jäässä oli upea seurata

Toivottavasti upeat kevätkelit jatkuvat. Ne myös hujahtavat ohi nopeammin kuin tahdomme tajutakaan, joten ylös, ulos ja lenkille! Upeat jääreitit kutsuvat ympäri maan!

-Annukka

Kuvat: Annukka & Silja Partanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti