maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kaurakermaa keittiössä

Kaurakerma on pakattu piristävään
pahvipakkaukseen (kuva Nordic).

Kaupan hyllyltä sattui hiljattain mukaan vaihteeksi ruokakerman korvaajaksi kaurapohjainen kasvirasvasekoitus, Nordicin sipulilla maustettu Ruoka 15%. Ensi-ihastuksen jälkeen kaurakerma on päässyt vakituiseksi raaka-aineeksi keittiössäni ja se on höystänyt niin erilaisia kastikkeita kuin peruna- ja kasvisvuokiakin. Kun Mestarin Herkussa käydessäni silmiini osui harvinaista herkkua, karitsan maksaa, pääsi kaurakerma taas osaksi kulinaarisia kokeiluja.


Pekonilla ja sipulilla höystetty maksakastike

140g pekonia
2 sipulia
vajaa 300g karitsan maksaa (myös naudan maksa sopii hyvin)
2dl kaurakermaa (myös muu maustettu tai maustamaton ruokakerma toimii hyvin)
savusuolaa
mustapippuria

Siivoa maksasta pois kalvot ja suikaloi se sopiviksi palasiksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuutioi pekoni ja paista sitä hetki pannulla, että saat rasvaa irtoamaan (halutessasi voit lusikoida ylimääräistä rasvaa tässä vaiheessa pois pannulta). Lisää sipulit ja kuullota. Lisää tämän jälkeen pannulle myös maksa ja hetken päästä myös kaurakerma. Mausta mustapippurilla ja savusuolalla. Hauduttele kastiketta noin 15-20 minuuttia. (Paksumman kastikkeen ystävät voivat suurustaa kastiketta vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholusikallisella tai maizenalla.) Tarjoa lisukejuuresten, perunamuhennoksen, riisin tai pastan kanssa. Meillä tätä syötiin perunamuhennoksen ja hunajaisten timjamiporkkanoiden kanssa.

Valmis maksakastike. Minkäs kanssa pekoni muka ei sopisi?

-Lily

2 kommenttia:

  1. Kaurakermaa on ole kokeillut, mutta karitsan maksa toimii aina!

    VastaaPoista
  2. Itselleni taas karitsan maksa oli uusi, todella maukas tuttavuus. Kaurakermaan olin tutustunut hieman aiemmin ja mietin hetken, että sen paahdetun sipulin maku saattaisi sopia hyvin tähän ruokalajiin. Ja sopihan se! -Lily

    VastaaPoista