torstai 16. toukokuuta 2013

Kevätruokaa

Juustoinen maitohorsmakeitto.

Parhaillaan vietetään luonnonyrttien ja villivihannesten kulta-aikaa: luonto pursuilee tuhlailevasti mahtavia makuja ja herkullisia kasveja. Tätä maitohorsmakeittoa kelpaa kokeilla tottumattomammankin villiyrtteihin tutustujan, sillä keiton juustoinen ja miedosti yrttinen maku maistuu varmasti monelle. Keitto toimii oivallisesti esimerkiksi alkupalana tai iltapalana. 


Juustoinen maitohorsmakeitto 
noin 4 annosta

2 sipulia 
tilkka oliiviöljyä
8dl vettä
reilu 1/2dl tuoreita nokkosenlehtiä (tai 1rkl kuivattuja)
2dl pieniä maitohorsmanversoja
150-250g koskenlaskijaa (perineinen)
rouhaus mustapippuria
1rkl jauhoja (ja tilkka vettä)

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulisilppua kattilan pohjalla oliiviöljytilkassa. Ryöppää nopeasti tuoreet nokkosenlehdet. Puristele vesi pois ja lisää sipulisilpun kanssa kattilaan. Kuivatun nokkosen voit murustella suoraan kattilaan. Hämmennä pari minuuttia ja lisää vesi. Silppua sekaan maitohorsmanversot saksilla. Pilko myös koskenlaskija pieniksi palasiksi ja lisää joukkoon. Jos haluat miedosti juustoisen keiton, käytä vähemmän juustoa. Tuhdimpi keitto tulee, kun käyttää koko juustopakkauksenkin. Keittele miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja suurusta keitto. Anna vielä kiehahtaa, kunnes suurus sakeuttaa keiton. Jos haluat tasaisemman keiton, voit lopuksi vielä soseuttaa sen sauvasekoittimella. Nauti esimerkiksi lämpimän paahtoleivän tai patongin kanssa. 

- Lily

P.S. Myös Annukka on aiemmin kokkaillut hieman toisentyyppistä maitohorsmakeittoa

4 kommenttia:

  1. Tiedätkö voiko koskenlaskijan korvata esim. maustamattomalla Viola-tuorejuustolla, jotta keitosta saisi laktoosittoman, vai kärsiikö maku tai rakenne?

    VastaaPoista
  2. Hei vaan! Enpä ole itse kokeillut, mutta luulisin, että voi. Kannattaa kuitenkin lisätä tuorejuusto keittoon vasta lopuksi, suurustamisen jälkeen niin, niin tulee pienempi riski rakennemuutoksiin. -Lily

    VastaaPoista
  3. Ja voihan keitossa tietysti ihan hyvin käyttää juuston tilalla myös esimerkiksi ruokakermatetran. -Lily

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä! Pitää vielä käydä keräämässä maitohorsman versoja niin pääsee testaamaan. :)

    VastaaPoista