perjantai 24. toukokuuta 2013

Koivukermaa

Koivupannacotta on ihanan
kesäinen jälkiruoka.
Innostuin testailemaan jälleen uudenlaista villiyrtti-ideaa: pannacotan maustamista koivunlehdillä. Villiyrttireseptiikka kun tuntuu hitusen painottuvan leivonnaisten ja suolaisten ruokien puoleen, niin ajatus kesäisestä jälkiruoasta tuntui houkuttelevalta. Koivunlehtien sesonki on parhaillaan, joten niitä kannattaa kerätä talteen ja esimerkiksi kuivata tai pakastaa tulevaa käyttöä varten. Mikä olisikaan ihastuttavampi muisto kesästä talven pitkinä pimeinä iltoina, kuin suloisesti koivulta maistuva jälkiruoka?

Tähän pannacottaan hain hieman keveyttä korvaamalla osan reseptin kermasta maidolla. Maidon lisäksi voi varmaan hyvin kokeilla myös esimerkiksi turkkilaista jugurttia, joka tällöin tulee sekoittaa seokseen vasta liivatelehtien sekoittamisen jälkeen. Jugurtti tuo pannacottaan hapokkuutta, jolloin jälkiruoan seuraksi voi hyvin kokeilla vaikka lorausta kuusenkerkkäsiirappia tai makeita marjoja.


Koivupannacotta
4 annosta

2 liivatelehteä
5dl kuohukermaa (tai 3dl kuohukermaa ja 2dl maitoa)
1tl bourbonvaniljajauhetta
0,5dl sokeria
0,5dl nuoria koivunlehtiä

Laita liivatelehden likoamaan kylmään veteen. Mittaa kuohukerma (tai kermamaitoseos) paksupohjaiseen kattilaan. Lisää joukkoon vaniljajauhe, sokeri sekä koivunlehdet. Keittele seosta kymmenisen minuuttia. Siivilöi koivunlehdet pois. Puristele lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota ne mukaan seokseen. Jaa annosmaljoihin ja hyydytä jääkaapissa kolmisen tuntia, tai kunnes ovat hyytyneet. 

--
Aika nappiin meni mielestäni tämä jälkiruokakokeilu! Sain taas yhden lisäsyyn kerätä pakkaseen koivunlehtiä, jotta tätä herkkua voi tehdä myös talvella. Muistattehan kerätä ainoastaan ehjiä, puhtaita lehtiä , maanomistajan luvalla tietenkin. 

-Lily

P.S. Huomisella Toivolan vanhalla pihalla pidettävällä Hermannin Herkkutorilla on myös Annukka Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten yrtti-infopisteellä jakamassa yrttitietoutta ja lisää herkullisia villiyrttivinkkejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti