keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Villikataja Cuisine

Ravintolapäivän pöytä ja innokas ravintoloitsija odottelemassa ensimmäisiä
asiakkaita. (Kuva Joni Tuononen.)

Intouduin ottamaan osaa viime viikonlopun Ravintolapäivään, ja mikäs olisi sen hauskempi teema kuin villiyrtit! Ravintolapäivää edeltävällä viikolla töissä sattui kaikenlaisia ikäviä vastoinkäymisiä ja muutamaa päivää aiemmin mietin jo, pitäisikö minun perua koko ravintolapäiväosallistuminen, kun aikaa ei tahtonut millään riittää iltaisin leipomisiin ja suunnitteluihin. Onneksi kuitenkin sain vielä edeltävänä iltana siskon avuksi ja tämä taittelikin upeita tarjoiluastioita vanhoista aikakauslehdistä sekä teki taikojaan sämpylöiden kohdalla (joillakuilla se hiivataikinajauhopeukalo vaan on vielä omaanikin parempi). 

Ravintoloitsijan iloksi asiakkaita riitti tasaisesti lähes koko ajan ja villiyrtitkin
kiinnostivat yllättävän montaa asiakasta. (Kuva Joni Tuononen.)

Ravintolapäivä valkenikin varhaisella herätyksellä yön leipomisten ja muutamien tuntien unien jälkeen.  Olimme saaneet kahden muun ravintolapäiväravintolan kanssa tilat Veturitalleilta, joten sijainti oli varsin keskeinen. Veturitalleille tosin on kotoamme jonkin verran matkaa, joten ruokien ja rekvisiitan siirtoon piti varata hetki. Onneksi parempi puolisko oli lupautunut roudausavuksi ja muutoinkin jokapaikanmieheksi käyden muun muassa vaihtamassa vaihtorahaseteleitä kolikoihin ja hääräten tiskin takana rahastajana. Asiakkaita riitti lähes koko nelituntisen ajan, jonka Veturitallit olivat ravintolapäivään varanneet. Ehdoton suosikki oli jo vanha ravintolapäiväkonkari Lotta kaverinsa Jetron kanssa pitämällään japanilaisella lounasravintolalla, eikä syyttä: herkkua ovat Lotan kokkailut aina olleet! Herkkuja ovat olleet myös Heidin leipomukset. Heidi piti toisella puolella Herkkupuoti Nam! -nimistä leivonnaisravintolaa. Ah, ne banoffeeleivokset, mutakakut, porkkanakakut ja appelsiinisima! Oli puodissa tarjolla muitakin herkkuja vielä, mutta listattuja herkkuja pääsin vaihtokauppahengessä testailemaan ja tykkäsin todella paljon kaikista. Varsinkin banoffeeleivokset  ja raikas appelsiinisima veivät kielen mennessään.

Ravintolapäivän aikana ehti myös jutustella viereisen kojun Herkkupuoti
Nam!:in Heidin kanssa. Mikä lie innostava aihe ollut meneillään, varmaan
Heidin tekemien herkkujen kehuminen.  (Kuva Joni Tuononen.)

Villikataja Cuisinen ravintolapäivän ruokalistahan koostui siis seuraavista tuotteista: 

Villiyrteillä ryyditetty sämpylä siankärsämö-savukirjolohitäytteellä
Villiyrteillä ryyditetty sämpylä siankärsämö-salaattijuustotäytteellä
Mesiangervocookie

Kaikkien annosten kanssa sai valintansa mukaan joko pina coladan makuista mustaa jääteetä tai villiyrttistä jääteetä. Villiyrttijuomaan liittyi myös nimikilpailu, jossa ravintolan asiakkaat saivat äänestää yrttijuomalle mieleistään nimeä tai ehdottaa omaa ideaansa. Viileässä yrttihaudukkeessahan oli siis mesiangervoa, pihlajaa, omenaa sekä ripaus tuoretta inkiväärinjuurta. Juoman makeutuksena toimi hunaja. Nimivaihtoehtoina olivat 1. Verso 2. Juhannustaika ja 3. Pohjan Neito. Näistä vaihtoehdoista Pohjan Neito ja Juhannustaika saivat yhtä monta ääntä ja tulivat täten tasoihin. Valmiiden vaihtoehtojen lisäksi yrttijuoman nimeksi ehdotettiin myös kaunista Kesän kosketus -nimeä, joka vetosi ainakin yksijäseniseen raatiin kovasti. Nimikilpailun voittaja on arvottu ja hänelle on lähtenyt tieto voitosta. Palkintonahan oli siis osallistuminen joko toukokuiseen villiyrttiretkeen tai heinäkuiseen myrkkykasviretkeen, voittajan kiinnostuksen mukaan.

Villiyrttijuoman nimikilpailun tulokset. Kyllä, tiedenörtti teki graafin.

Kaiken kaikkiaan ravintolapäivä oli jännittävä ja hauska kokemus, vaikka edeltäneen viikon yllätyskäänteet tekivätkin siitä odotettua haastavamman. Päällimmäisen väsymyksen hälvetessä ehdin jo pohdiskella osallistuvani uudestaan elokuiseen ravintolapäivään. Ravintolaideakin on jo hahmottunut, mutta katsotaan silti vielä lähempänä tapahtumaa, miltä vaikuttavat muut aikataulut. Villikataja Cuisine kiittää ja kumartaa tältä erää, kiitos kaikille ravintolassa asioineille!

-Lily

P.S. Itselläni ei luonnollisestikaan ollut paljoa mahdollisuuksia kuvata Villikataja Cuisinen kojua, joten jutun kuvat on ystävällisesti saatu muualta. Muutama lisäkuva ilmestynee myös tapahtuman Facebook-sivulle ja sinne voitte myös käydä lisäämässä omia kuvianne kaikkien iloksi, mikäli asioitte Villikataja Cuisinessa ja otitte kuvia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti