torstai 13. kesäkuuta 2013

Kesäisiä janojuomia

Kesällä, varsinkin lämpimällä säällä, pitää juoda paljon. Juominen kuitenkin tahtoo jotenkin unohtua minulta ja illalla olo saattaa tuntua hieman huteralta. Pelkkä hanavesi ei maistu litratolkulla juotuna, joten kesähelteille on pitänyt keksiä jos jonkinlaisia janojuomia, joita juo ilokseen. Seuraavaksi vuorossa onkin muutamia kesäisiä juomareseptejä. Ensinnä jakoon pääsee iki-ihana mustaherukanlehdistä valmistettava


Mustaherukan (Ribes nigrum) lehdistä
saa ihanan aromikasta kesäjuomaa.
(Kuva SteveK Wikimedia Commons.)
Louhisaaren juoma 
n. 5 litraa tiivistettä

5l vettä
4l mustaherukanlehtiä
25g sitruunahappoa
500g sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se puhtaiden mustaherukanlehtien päälle isoon kattilaan. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä astia kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia huoneenlämmössä.

Siivilöi lehdet pois ja lisää sokeri huolellisesti sekoittaen. Tämän jälkeen juoma on valmista pullotettavaksi ja säilyy viileässä muutaman viikon ajan. Itse olen laimentanut juomaa kylmään veteen suhteessa 1:1 eli puolet vettä ja puolet juomatiivistettä. Tavallisen veden lisäksi laimennuksena toimii erinomaisesti myös erilaiset kivennäisvedet, jotka tuovat juomaan kuplia mukanaan. Juomasta saa myös upean boolipohjan kesäisiin juhliin. Tämä sitruunahapon avulla valmistettava reseptiversio on Kotilieden reseptisivuilta ja löytyy sivun tietojen mukaan alun perin Marttaliiton Martan kesäkirjasta.

Louhisaaren juoma on ihanan makuista, mutta vielä laimennettunakin siitä löytyy ihan kiitettävä määrä sokeria. Täysin kaloritonta taas on mainio villiyrteillä maustettu makuvesi, joka myös maistuu hellesäällä.


Yrttinen makuvesi
1½-2 litraa

5-6dl tuoreita villiyrttejä
1½ - 2l kylmää vettä

Asettele villiyrtit isoon kannuun tai kulhoon ja kaada päälle kylmä vesi. Anna maustua hetki ja nauti. Juoman maku voimistuu, mitä pidempään sitä maustaa. Vettä voi myös lisätä juoman huvetessa ja antaa maustua uudelleen: yrteistä riittää kyllä muutamaksi päiväksi makua. Tässä juomassa toimivat hienosti varsinkin mesiangervonlehdet, mustaherukanlehdet, koivunlehdet, vadelmanlehdet sekä lillukka ja mesimarja. Yrteistä voi tehdä myös mieleisiään sekoituksia yhdistämällä useampaa eri yrttiä keskenään. Mausteeksi yrttien joukkoon voi kokeilla myös hieman apilan, syreenin tai maitohorsman kukkia tai ruusun terälehtiä.

Viileiden juomien lisäksi kesäiltaisin tai kesäflunssan iskiessä voi kaivata myös jotain lämmintä. Erinomaisesti myös flunssanhoidossa toimivat erilaiset yrttihaudukkeet, ja omaa kesäflunssaa on tullut hoidettua varsinkin mausteisella yrttisiirappia sisältävällä juomalla.

Chai latte à la Villikataja, pinnallaan kuvausteknisistä syistä myös lämmintä
maitovaahtoa.

Chai latte à la Villikataja
6-8dl (teekannun koosta riippuen)

1-2 vihreää kardemummanpalkoa
noin 1cm pätkä tuoretta inkivääriä tai maustemitallinen kuivattua
2 kokonaista kuivattua neilikkaa tai maustemitallinen kuivattua
1 maustemitallinen vaniljajauhetta
1 maustemitallinen kanelia tai pieni puolikas kanelitanko
1 katajanmarja
(1tl mustaa irtoteetä tai pari teepussia)
4-5dl kiehuvaa vettä
maun mukaan kuusenkerkkä- tai koivusiirappia
2-3dl maitoa (jos haluat vaahdottaa kestävän vaahdon, käytä iskukuumennettua kevytmaitoa)

Murskaa kardemummanpalot ja katajanmarja kevyesti veitsen lappeella. Laita kaikki mausteet (ja tee) kattilaan ja kaada niiden päälle kiehuva vesi. Anna hautua muutama minuutti. Siivilöi mausteet pois ja lisää joukkoon siirappi. Itse en pidä kovin makeasta juomasta, joten lisään yleensä vajaan ruokalusikallisen verran siirappia. Kaada tee lämmitettyyn teekannuun ja lisää maito. Halutessasi varmasti kuumaa juomaa, voit lämmittää maidon vaikkapa mikroaaltouunissa. Maidon voi myös vaahdottaa, jos siltä tuntuu. Itse olen yleensä vain lisännyt maidon teen sekaan sen kummemmin kikkailematta.

Tästä pohjoisesta chai latte -versiosta löytyy aika mukavasti juoman perusmaut, joihin yrttisiirappi ja katajanmarjat tuovat mukavasti oman lisävivahteensa. Katajanmarjan tilalla juomassa voi toki käyttää hyvin myös maustepippuria ja muutoinkin juomaan voi käyttää omia lempimausteitaan. Mustan teen voi halutessaan korvata vihreällä tai valkoisella teellä, honeybushilla, rooiboksella, matella tai vaikkapa hiostetuilla villiyrteillä. Sen voi jättää myös kokonaan poiskin. Muutoinkin juomassa voi mainiosti käyttää suosikkimausteitaan ja tehdä siitä juuri sellaista, kuin itse haluaa. Chai latte toimii myös oivallisesti viilennettynä jääpalojen kanssa tarjoiltuna.

Toivottavasti tästä pienestä juomakatsauksesta löytyy uusia kokeilemisen arvoisia vinkkejä. Hellekelit ovat tältä erää ohitse, mutta eiköhän niitä vielä kesän mittaan ole tulossa. Kesäkelejä odotellessa!

-Lily

P.S. Kuusenkerkkä-, koivu- ja muita villiyrttisiirappeja kannattaa kokeilla myös makusiirappeina italiansoodassa, granitassa sekä muissa viileissä ja lämpimissä juomissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti