lauantai 1. kesäkuuta 2013

Keväistä jälkiruokakastiketta

Kevään opetuskausi on käynnistynyt tällä viikolla yrttikurssien merkeissä. Takana onkin nyt kevyt yrttien käyttöön opettava yrttikävely Laajavuoressa sekä myös laajempi kahden päivän yrttikurssi kokkailuineen Kortepohjassa. Kumpikin kurssi oli todella mukava ja etenkin kurssilaiset aivan upeita. Ainoaksi harminaiheekseni jäikin se, että minua kaksi viikkoa piinannut flunssa teki jonkinlaisen jälkitaudin ja jouduin itse jättäytymään kokkailukurssin kakkospäivästä pois kokonaan. Onneksi Lily tomerana pelasti tilanteen ja kävi opettamassa kokkailun saloja kädestä pitäen.


Olemme tehneet myös erilaisia keittiökokeiluja nyt kasvukauden alettua ja koivusiirappi onkin yksi näistä testiin päässeistä tuotteista. Alkumaku on lähinnä sokerisen makea, mutta loppumaussa koivu potkaisee komeasti tuoden oman arominsa.

Koivusiirappi

1 litra koivunlehtiä
1,5 litraa vettä
5 dl sokeria

Koivunlehdet laitetaan likoamaan veteen yön yli. Niitä kannattaa hieman hypistellä ja murskailla, jotta aromit irtoavat paremmin. Aamulla lehtivettä aletaan kuumentaa. Nesteen annetaan kiehua noin puolen tunnin ajan, jonka jälkeen koivunlehdet siivilöidään pois. Tämän jälkeen nesteeseen lisätään sokeri ja jatketaan keittelyä pienellä lämmöllä. Tarkoituksena on pitää neste miltei kiehuvana, jolloin se haihduttaa nestettä. Siirapin keittelyä jatketaan muutaman tunnin ajan, käyttötarkoituksesta riippuen. Mikäli haluaa siirapistaan paksua, sitä kannattaa keittää kokoon pidempään. Jos taas haluaa juoksevaisempaa kastiketta ja haluaa esimerkiksi maustaa liköörejä tai vastaavia siirapillaan, se kannattaa jättää löysemmäksi ja lyhentää keittoaikaa. Annoksesta tulee noin kolmisen desiä keskipaksua siirappia. Siirappi purkitetaan puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja säilötään viileään.
Nauttikaahan kesästä ja ihanista yrteistä!

-Annukka

1 kommentti:

  1. Kiitos tämä oli niin ihanan hyvää, paitsi että keiteltiin liikaa ja tuli sitkeää kolaa.. Ei haitannut ketään :D

    VastaaPoista