lauantai 13. heinäkuuta 2013

Loppukesän menovinkit Keski-Suomeen

Koska itselläni heinä- ja elokuu sujuvat rauhallisesti keikkatöistä huolimatta pääosin kotosalla, olen koettanut metsästää myös erilaisia tapahtumia ja kohteita, joissa voisin vierailla kesän aikana yhdessä kohta vuoden täyttävän tyttöni kanssa. Etsinnät poikivat koko joukon erilaisia kohteita, joista osan jouduin suoralta kädeltä raakkaamaan yli. Koska moni lomalainen kaipaa kuitenkin pientä, leppoisaa tekemistä joutilaisiin päiviinsä ja työssäkäyvät taas haaveilevat usein virkistyksestä aherruksensa keskellä, ajattelin koota Keski-Suomen alueen tapahtumia yhteen teidän muidenkin iloksi.


Heinäkuu

20.7. launtai, 13:00-16:00
Lasten ja nuorten onkipäivät, Porthanin satama, Viitasaari

Tiedossa on opastusta ongintaan ja varsinainen onkikilpailu, jossa kaikki osallistujat palkitaan. Sarjoja on aina 0-4 vuotiaiden sarjasta 12-16 vuotiaiden sarjaan. Tapahtuma on maksuton. Ainakin oma miehekkeeni on niin kalahullu, että voisin hyvinkin kuvitella isän lähtevän tytön kanssa onkikilpailuihin, kun kerran sarjoissakin löytyy sopivan alhaisella ikärajalla oleva meidän tirpallemme.


Röykkälän tilapuodin lankoja ja villoja

28.7 lauantai, 12-16:00
Lankapäivät
Röykkälän lammastila, Leivonmäki

Ryökkälän lammastilalla keskiössä ovat langat ja neuleohjeet, mutta tilapuodista voi ostaa myös lihaa ja erilaisia lammasjalosteita. Samalla on oivallinen tilaisuus tutustua Röykkälän lammastilaan paremminkin tai lampaista kylliksi saatuaan kurvata porukalla esimerkiksi kiertämään lyhyen vaellusreitin viereisessä Leivonmäen kansallispuistossa.


Elokuu

18.8. sunnuntai
Ravintolapäivä
Koko maa

Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa oman ravintolansa. Jyväskylässä esimerkiksi nähtiin viime Ravintolapäivänä niin amerikkalaistyylisiä leivonnaisia, sushia, japanilaista ruokaa kuin perinteisempääkin apetta. Myös keittiökuningatar Lily oli Veturitalleilla toukokuussa, tarjoillen erilaisia villiyrttiherkkuja. Kartalta voi tarkistaa oman alueensa ravintolat ja lähteä herkuttelemaan naapuriin. Jos puolestasi tunnet houkutusta taiteilla keittiössä ja tarjoilla taideteoksiasi myös muille, Ravintolapäivä tarjoaa tähän oivan tilaisuuden.


31.8 launtai
Tehtailijan korjaustori
Toivolan vanha piha

Toivolan vanhalla pihalla järjestetään Tehtailijan korjaustori. Torilla kohtaavat rikkinäisen tavaran omistajat sekä niiden korjaajat. Vinkkiä saa myös tavaroiden huoltoon, korjaukseen ja entisöintiin. Nyt onkin siis erinomainen tilaisuus oppia korjaamaan rikkoutuneita tavaroitaan pois heittämisen sijasta. Paikan päällä on myös tarpeettomaksi jääneen tavaran vaihtopiste. Tapahtuma on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta.Ajankohdalta epämääräisemmät


Valikoidut kesälauantait

Toivolan vanha piha, Jyväskylä

Hermannin herkkutorilla Toivolan vanhalla pihalla on nyt kesän ajan tarjolla lähi- ja luomuruokaa, aivan Jyväskylän keskustassa. Herkkupihalle pääsee vielä tänä kesänä kolmesti, 27.7, 17.8 ja 31.8. Kannattaakin lähteä paikan päälle ihastelemaan erilaisia herkkuja, kokeilla maistiaisia sekä tutustua pihan vakituisiin puoteihin. Kierroksen päätteeksi voi mennä kahvilaan nauttimaan virvokkeista ja rentoutua kesätunnelmasta nauttien.

Hermannin herkkutori toukokuun lopussa

Kesälauantaisin ja -sunnuntaisin 8:00-16:00
Sepänaukion kirpputor, Jyväskylä

Aina 15.9 asti Sepänaukiolla järjestetää Jyväskylän partiolaiset ry perinteeksi muodostuneen kirpputorin. Paikkojen hinnat eivät huimaa päätä, oman myyntipisteen voi lunastaa jo kolmella eurolla. Totuttuun tapaan parhaat kaupat tehdään aamulla, joten kannattaakin laittaa kello soimaan ja suunnata kirpputorille tekemään löytöjä.


Operaatio punainen lanka, koko kesä
Suomen käsityön museo, Jyväskylä

Museoseikkailu sisältää  tarinapolun lapsille, jonka varrelta löytyy erilaista kuuntelemista ja itse tekemistä. Tarkoituksena on selvittää, mistä villalanka tulee ja miten se saa punaisen värinsä. Tehtävät ovat parhaimmillaan lukutaitoisilla alakoululaisilla, mutta tekemistä löytyy aina kolmevuotiaasta aikuisiin asti. Hintaa tällä seikkailulla on 3 euroa lapselta.

Kauniita maisemia ei tarvitse aina etsiä kaukaa

Luontoa lähellä, kaupungin luontopolut

Usein käy niin, että miellämme luonnon olevan jotakin ainutlaatuisen kaunista ja koskematonta kaupunkiympäristömme ulkopuolella. Jyväskylän alueella on kuitenkin useita luontopolkuja, jotka tarjoavat helpon sukelluksen lähiluontoon. Etenkin Tourujoen lyhyt, mutta vaikuttava polku oli itselleni ensimmäisellä kerralla melkoinen yllätys. Monet poluista ovat helppokulkuisia, eivätkä vaadi esimerkiksi kumisaappaita kuin märällä kelillä. Matkaan onkin helppo lähteä koko perheen voimin. Mukaan voi pakata eväät ja tehdä reissusta kunnon kesäretken makkaranpaistoineen ja retkiruokailuineen.Toivottavasti joukosta löytyi mielenkiintoisia kohteita! Minulle saa myös mielellään vinkata erilaisista Jykylän alueen kesätapahtumista, mieluiten sellaisista joihin voisi lapsi repussa kuvitella suunnistavansa!

-AnnukkaEi kommentteja:

Lähetä kommentti