maanantai 22. heinäkuuta 2013

Loppukesän yrtteilyt

Manailin Facebookin puolella sitä, miten inspiraatio usein ottaa meidät valtaansa silloin kun aikaa sen toteuttamiseen ei tahtoisi olla. Minulla olisi mieletön into tehdä kosmetiikkaa, testata uusia haudukeseoksia, kokeilla suolasaippuaa, värjätä veriseitikillä sekä sinipuulla... Aikaa vain ei tahdo juuri nyt olla lainkaan. Hetki päivityksen jälkeen totesin, että toisaalta, minnekäs se lista kutistuisi jos en reippaasti vain tarttuisi toimeen ja kävisi raksimaan hommia yli.

Tuumasta siis toimeen!

Lähtötilanne: Kasvit öljyssä ja alkoholissa, kuivattuja kasveja siellä täällä
Tavoitteeksi muodostui siis sekoitella ystävälleni oma haudukesekoitus kesällä hiostetuista ja kuivatuista yrteistä, siivilöidä kaikki valmiit uutokset ja pullottaa tuotokset. Kävinkin toimeen mielestäni helpoimman kohdalta eli yrttihaudukkeesta. Tein muutamia sekoituksia, maistelin välillä kupillisen ja pohdiskelin, mitä kaikkea haluan sekoitukseeni. Lopulta päädyin tekemään Syysneito -nimellä kulkevaa hauduketta, johon tuli hiostettua maitohorsmaa, hiostettua pihlajaa ja kuivattua kaneliomenaa suikaleina. Olisin tahtonut mukaan myös pihjalanmarjaa, mutta marjoja saa vielä vartoa hyvän tovin. Pussittelin haudukkeen paperipussiin, kirjoittelin päälle laput ja vein viikonlopun reissulla vastaanottajalleen.

Haudukesekoitusta valmistamassa
Seuraavana kävin uutteiden kimppuun. Olin aiemmin uuttanut hyvin vaaleaan oliiviöljyyn kuivattua piharatamoa vesihauteessa. Öljyn siivilöinti oli kuitenkin jäänyt tekemättä ja kasvit olivatkin odotelleen öljyssä lilluen miltei viikon. Siivilöin öljyn harson läpi kuumennettuun purkkiin, johon tein etiketin ja säilöin sen kaapin hämärään.

Kauniit ratamonlehdet oliiviöljyssä
Toisena uutoksena olivat miltei kaksi viikkoa alkoholissa majailleet siankärsämön kukat. Nekin siivilöin kaksinkertaisen harson läpi ja pullotin tummiin tippapulloihin tulevaa käyttöä varten.

Siivilöinti meneillään
Siankärsämötinktuura siivilöitynä
Nyt on taas muutamaa hommaa lyhyempi tehtävälista edessä ja hyvä mieli, kun sain niin monta asiaa hoidettua kohdalleen. Laittelen myöhemmin myös tarkempia ohjeita tuohon alkoholiuuttoon, joten pysykäähän kuulolla, mikäli aihepiiri kiinnostaa!

Tinktuurat ojennuksessa, Syysneito -haudukkeet pusseissaan ja ratamoöljy siilattuna
-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti