perjantai 26. heinäkuuta 2013

Meksikolaisherkkua

Paprikan (Capsicum annuum) lajikkeiden monimuotoisuutta. Kuva Wikipedia.

Kuluvalla viikolla (22.-28.7.2013) on vietetty Kotimaiset kasvikset ry:n paprikaviikkoa. Teemaviikon kunniaksi muutama sananen tuosta maukkaasta herkkuvihanneksesta, sekä reissuilta mukaan tarttunut paprikainen kalatahnaidea. 

Paprika (Capsicum annuum) kasvaa luonnossa Meksikon alueella. Kasvi on erittäin muunteleva ja miedon makean vihannespaprikan lisäksi lajista on monia polttavan tulisia lajikkeita, chilejä. Oikeastaan tulisuuden aiheuttavan kapsaisiinin puutos ruokapaprikoissa on jalostuksen ansiota, samoin kuin tulisena mausteena käytettäviä chilejä huomattavasti suurempi koko. 

Paprikassa on todella huomattavia määriä C-vitamiinia, 100 grammassa paprikaa voi olla noin 200mg C-vitamiinia. Lisäksi paprikassa on muun muassa  karotenoideja, A-vitamiinia, folaatteja, kaliumia ja fosforia. Onneksi tämä terveyspommi on varsin hyvän makuinenkin. Paitsi meksikolaisessa keittiössä, sitä käytetään suuressa määrin myös unkarilaisissa ruokalajeissa ja Unkari onkin suuria paprikanviljelijämaita. 

Suomessa paprika ei menesty avomaalla, mutta sitä viljellään kasvihuoneissa. Ja voihan ikioman paprikan laittaa kasvamaan vaikkapa ikkunalaudalle!

Muutamä kesä takaperin, ollessani Sveitsissä työharjoittelussa, ihastuin kovasti paikallisten ruokakauppojen valikoimista löytyvään tonnikala-paprikatahnaan. Sittemmin kalansyönnin ympäristötietoisuuden lisääntyessä olen käyttänyt tähän herkkuun MSC-sertifioitua tonnikalaa ja vaihtoehtoisesti lämminsavukalaa. Muun muassa savusiika, savulahna ja savulohi/-kirjolohi toimivat erinomaisesti tahnassa. Aivan täysin samaa makua en ole vielä onnistunut saavuttamaan, kuin sveitsiläisen pikkukylän kasvitieteellisessä puutarhassa aamupalaa nauttiessa, mutta ehkäpä myös ympäristö toi makuelämykseen oman lisänsä...


Paprikainen kalatahna

2-3 punaista paprikaa
1 valkosipuli
(1 tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti)
1tl oliiviöljyä
1 purkki MSC -sertifioitua tonnikalaa vedessä tai n. 150g  lämminsavustettua kalaa
muutama oliivi tai ½ ruokalusikallista kapriksia
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Halkaise paprikat pituussuunnassa kahtia ja poista kanta sekä siemenet. Leikkaa valkosipulin laelta pala pois siten, että yksittäisten kynsien laet tulevat näkyviin. Asettele paprikanpuolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle "nahkapuoli" ylöspäin. Aseta myös valkosipuli leivinpaperille paprikoiden kanssa, lorottele sen sisään oliiviöljy. Paahda kuuman uunin ylätasossa, kunnes paprikoiden pinta muuttuu mustapilkulliseksi. Tähän menee noin puolisen tuntia, uunin tehosta riippuen (jos valkosipuli uhkaa saada liikaa väriä, voi sen ottaa pois jo aiemmin).

Kääri paahtuneet paprikat folioon tai laita kannelliseen muovirasiaan ja anna jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä ongelmitta. Kuori paahtunut "nahka" pois. Kuori myös valkosipulista esiin kynnet. Pilko paprikoita halutessasi hieman pienemmäksi ja aseta valkosipuleiden kanssa isoon kulhoon. Jos käytät tonnikalaa, niin valuta siitä huolellisesti neste pois. Lisää kala sekä oliivit/kaprikset ja pyöräytä sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta varovasti mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna maustua jääkaapissa yön yli ja lisää vielä tarpeen mukaan suolaa/pippuria.

--
Tahna toimii erinomaisesti leivänpäällysenä, mutta miksei myös esimerkiksi voileipäkakun täytteenäkin. Jos haluat tahnastasi rouheamman, voit lisätä kalan vasta kasvisten soseuttamisen jälkeen tai esimerkiksi säästää pienen osan paprikaa ja lisätä sen tahnan joukkoon kuutioituna. Tahna säilyy jääkaapissa ongelmitta muutamia päiviä, mutta ainakin itsellä se on tullut aina syötyä muutamalla istumalla, joten tarkkaa säilyvyyttä en ole päässyt testaamaan!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti