maanantai 15. heinäkuuta 2013

Sieniseikkailu Leivonmäellä

Leivonmäki on yksi Suomen nuorimmista kansallispuistoista. Puisto viettää tänä vuonna kymmenettä vuottaan eli kovin pitkään ei puisto ole meitä ilahduttanut. Leivonmäki soveltuu erinomaisesti koko perheen retkikohteeksi, löytyyhän polkuverkostosta vaihtoehtoja etenkin kevyempää retkeilyä silmälläpitäen. Alueella on useita taukopaikkoja tulentekomahdollisuuksineen ja onpa puistossa useampikin laavu tai telttapaikka. Itse olen viettänytkin Leivonmäellä leppoisia päiviä niin marjastaen, sienestäen kuin telttaillenkin.

Leivonmäestä erityisen viehättävät tekevät harjut ja suoreitit pitkospuineen. Pienellä alueella löytyy maisemia laidasta laitaan. Itse olen aina nauttinut etenkin Joutsniemen harjuniemestä, joka työntyy upeana, kapeana pätkänä pitkälle järven selälle. Toinen suosikkini on Soimalampi, jonka laavulla olen yöpynyt pariinkin otteeseen. Erityisen ihanat ovat lammelle vievät pitkospuut ja suoalueet.

Leivonmäki onkin tuttu retkikohde, jonne oli helppo suunnata viikko sitten koko perheen sieniretkelle. Emme olleet aiemmin tehneet tämän tyyppistä päiväretkeä tytön kanssa, mutta evästelyn ja kantorepun voimin uskoimme moisen sujuvan ongelmitta. Reitiksi valittiin sopivan mittainen lenkki tutuilla sienipaikoilla. Mukaan huudeltiin kavereita auto täyteen ja niinpä starttasimme aurinkoisena sunnuntaina kimppakyydillä kohti Leivonmäkeä.

Alussa kannattaa katsoa aina karttaa, tietääpähän sitten minne on eksynyt...

Maasta tuntui löytyvän kaikkea jännittävää

Löytyihän niitä sieniäkin, vaikka osa oli kovin pieniä
Jostakin syystä valtaosasta kuvissa könyän metsänpohjalla

Joutsniemen kivikoissa voi bongata myös kyykäärmeitä - itse olen nähnyt moisen kahdesti täällä
Välillä oli hyvä pysähtyä rannalle ja pulahtaa uimaan ennen eväshetkeä. Matalat hiekkarannat olivat ihania!
Myös variksenmarjaa oli paikoitellen niin paljon, että sitä olisi saanut kerättyä talteen asti
Osa retkiläisistä nukkui välillä päiväunet
Maisemia Joutsniemen kärjestä

Paluu takaisin Joutsniemen harjun päällä
Retkeläiset paluumatkalla ahkeraa kuvaajaa/hölkkääjäämme lukuun ottamatta

Suosittelen lämmöllä Leivonmäen kansallispuistoon tutustumista, etenkin mikäli kaipaat retkimaastoiltasi vaihtelevuutta, muttet tahdo patikoida kymmeniä kilometrejä. Alueella on myös mainiot sieni- ja marjametsät, joten tähän aikaan vuodesta mukaan kannattaa ottaa sienikori tai marjaämpäri. Eväiden valmistukseen on paikkoja runsaasti, joten vaikka alueella liikkuukin usein muitakin luonnosta nauttivia, ruuhkaa ei tulentekopaikoilla ole.

Leivonmäen alueella on myös mainiot mahdollisuudet liikkua vesireittejä pitkin ja lähisaarissa onkin muutamia laavupaikkoja. Mikäli omat taidot epäilyttävät, Leivonmäelle järjestetään myös opastettuja retkiä. Lisäksi alueella on myös useita yrityksiä, joissa voi käydä tutustumassa tuotteiden valmistukseen sekä ostaa lähituotettuja tuotteita. Tällaisia ovat esimerkiksi lankoja ja lampaanlihaa tarjoileva Röykkälän lammastila, Mäkiahon Juustola sekä Leivonmäkipuukko. Alueella saakin helposti kulumaan päivän jos toisenkin.

-Annukka

Kuvat: Pekka Savolainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti