keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Tinktuuroita uuttamassa

Tinktuuran eli alkoholiuutteen valmistaminen on yksinkertaista puuhaa. Valmistukseen tarvitaan lähinnä puhdas lasipurkki kansineen, haluttua yrttiä, harsokangasta ja alkoholia (40-60 %). Toisin kuin öljyn kanssa, alkoholiin voi uuttaa kuivattujen yrttien lisäksi tuoreita kasveja. Alkoholiuutoksen säilyvyys on ylipäätään hyvä verrattuna öljyyn eli näiden käyttämisen kanssa ei ole samalla tavalla kiirus kuin öljyuutteiden.

Valmista tinktuuraa säilytyspullossa
Uutteita voi käyttää käytetyistä yrteistä riippuen eri tarkoituksiin. Niitä voidaan nauttia sisäisesti vedellä laimennettuna, lisätä hoitavaan kylpyyn, käyttää sellaisenaan haavojen tai hyönteistenpistojen hoitoon tai purskuttaa laimennettuna suun limakalvoilla. Lapsille annettaessa tipat kannattaa sekoittaa kuumaan veteen, jotta alkoholi haihtuu pois.

Alkoholin suodattaminen harsokankaan läpi

Perussekoitussuhde yrteille ja alkoholille:

Kuivatut yrtit: alkoholi = 1 : 4-5
Tuoreet yrtit : alkoholi = 1 : 3-4

Myös muita suhteita voidaan käyttää, riippuen kasvista ja uutteen käyttötarkoituksesta.

Kasvit laitetaan puhdistettuun purkkiin, päälle kaadetaan alkoholi. Kansi suljetaan ja jätetään purkki huoneenlämpöön. Purkkia on hyvä ravistella päivittäin. Itse jätän tätä tarkoitusta varten usein purkit keittiön sivupöydälle, jotta aamuteetä keitettäessä muistan samalla ravistella uutoksen. Uuttoa jatketaan 10-14 vuorokautta, jonka jälkeen kasvinosat siivilöidään pois kaatamalla uutos kaksinkertaisen harsokankaan läpi toiseen astiaan. Purkita ja muista kirjoittaa etikettiin käytetty kasvi, alkoholin vahvuus sekä valmistuspäivä.

-Annukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti