perjantai 16. elokuuta 2013

Kausiherkkuja

Parhaillaan käynnissä olevan blogikisan osanottajat ovat toivoneet Villikatajan Facebook-sivuille muun muassa lisää herkullisia ja terveellisiä reseptejä. Olemme toki jakaneet aiemminkin hyviksi havaittuja ruokaohjeita ja muita vinkkejä täällä blogin puolella, mutta ajattelin blogikisan inspiroimana lanseerata postaussarjan, jossa esillä ovat ajankohtaiset raaka-aineet. Nämä kausiherkut voivat olla yhtä hyvin maittavia ruokia, joissa hyödynnetään parhaillaan saatavilla olevia kauden raaka-aineita, mutta yhtä hyvin kyseessä voi olla myös vaikkapa talvi-ihoa hellivän täyteläisen kasvonaamion resepti tai vinkkejä lankavärjäykseen syksyn sienimetsän saaliin avulla. Ajankohtaiset ohjeet tunnistaa paitsi kausiherkku' -tunnisteesta, myös postauksessa mukana olevasta kuvasta:


Ensimmäinen kausiherkku-ohje tarjoilee terveellisen, maukkaan reseptin, jossa hyödynnetään ajankohtaisia satokauden aineksia. Tämä nopeasti valmistuva höystö maistuu niin arjessa kuin juhlavammankin aterian lisukkeena. Höystön kasvikset on tarkoitus jättää kunnolla napakoiksi, jotta niissä on vielä mukavasti purutuntumaa jäljellä.


Maukas höystö kauden vihanneksista.
Kahden sipulin herne-porkkanahöystö

noin 500g porkkanoita
200-300g tuoreita herneenpalkoja
1 sipuli tai 2 kesäsipulia
1 valkosipulinkynsi
1rkl oliiviöljyä
1-2rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
yrttejä maun mukaan (rosmariinia, basilikaa, timjamia, kynteliä)
mustapippuria
yrttisuolaa

Riivi herneet paloista. Pese porkkanat hyvin, kuori halutessasi. Kuutioi porkkanat noin herneiden kokoisiksi kuutioiksi (pilkkomisessa kuluu tovi, mutta pienemmät porkkanakuutiot kypsyvät nopeammin ja maustuvat paremmin). Kuori myös sipuli(t) ja silppua ne pieneksi. Kesäsipuleista voit halutessasi käyttää myös vihreät varsiosat. Kaada oliiviöljy paistinpannulle ja anna lämmetä hetki. Lisää sipulisilppu, porkkanakuutiot ja herneet. Jos käytät kuivattuja yrttejä, niin lisää nekin tässä vaiheessa. Kuullota keskilämmöllä noin vartin verran, kunnes sipulit hieman pehmenevät. Lisää balsamiviinietikkaa varovasti, samoin mustapippuria ja yrttisuolaa, sekä tuoreita yrttejä käytettäessä myös silputut yrtit. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa etikkaa/pippuria/suolaa.

--
Meillä höystöä syötiin uunissa paistettujen perunoiden ja broilerinkoipien kera, mutta höystöstä on monen muunkin ruokalajin kaveriksi. Balsamiviinietikkaa jokainen voi annostella oman makunsa mukaan, minusta reilu ruokalusikallinen tuo mukavasti piristävää makua. Höystöstä voi myös tehdä raakaruokaversion silppuamalla porkkanat ja sipulit hyvin pieneksi ja sekoittamalla kasvikset kylmäpuristetun oliiviöljyn, balsamiviinietikan ja mausteiden kanssa sekaisin. Raakaversion voi antaa maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

-Lily

P.S. Muistakaa käydä esittämässä omia toiveita ja terveisiä blogikisassa, niin voimme kehittää tarjontaamme vielä paremmin toiveitanne vastaavaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti