sunnuntai 25. elokuuta 2013

Loppukesän tunnelmissa

Dekkari ja teetä auringonpaisteisella mökkilaiturilla, unelmaviikonloppu!

Tänä kesänä en ole paljoa ehtinyt nauttia  nopeasti ohi menneestä alkukeväisestä villiyrttikaudesta, hellesäistä, lämpimistä uimavesistä, mästä, marjastuksesta tai muistakaan parhaan vuodenaikamme antimista. Kesä 2013 on mennyt minulla tiiviisti väitöskirjatutkimuksen parissa, kellareiden koekalojen ääressä. Vaikka työ onkin pääosin motivoivaa, on silti kolmatta perättäistä viikkoa kala-altaita kuuratessa kaivannut koko muun Suomen kanssa heinäkuisille lomalaitumille. 

Yrttien ja marjojen satokausi saattoi mennä jo ohitse suurelta osin, mutta onneksi sentään monien sienten paras aika on vielä edessä päin.

Onneksi omaankin kesään on mahtunut muutamia kesämenoja. Olen ennättänyt käydä pari kertaa mökkivierailulla eri mökeillä, festareilla, sirkuksessa ja Tampereella Särkänniemessä. Olen ehtinyt ostaa uudet bikinit ja käyttää niitä kolmesti. Yhden iltapäivän olen viettänyt vadelmia poimien. Kesään onkin kaikesta kiireestä huolimatta ehtinyt varkain eksyä pieniä seikkailuja sinne tänne; muutama yksittäinen päivä tai puolikas, jotka ovat auttaneet jaksamaan kesäistä uurastusta. 

Tallinnan eläintarhassa voi ihmetellä lystikkäitä pesukarhuja, sekä satoja muita eläimiä.

Kesän kohokohtiin lukeutuu ehdottomasti elokuun alun neljä vapaapäivää ja niiden vietto Tallinnassa paremman puoliskon kanssa. Toisin kuin moni muu suomalainen, en ole itse juurikaan vieraillut etelänaapurissamme, eikä Tallinnakaan ole tullut tutuksi aiemmin muutamaa talvista piipahdusta lukuun ottamatta. Kesäinen kaupunki olikin ihastuttava! Kanssamme samaan aikaan paikan päälle osuneet helteet ja yölliset ukkosmyrskytkin viehättivät, joskin kosteankuumat yöt tekivät nukkumisesta hieman haastavaa. Tallinnassa vierailimme ensimmäistä kertaa paikallisessa eläintarhassa, joka olikin biologin unelma! Valtaosalla eläimistä oli tilavat ja virikkeelliset kodit, joskin esimerkiksi karhutalo odotti vielä remonttia. Neljän päivän lomalla ehdimme tietysti myös syödä hyvin ja kierrellä vanhassa kaupungissa tunnelmoimassa. 

Tallinnassa valokuvasin eläintarhavierailua lukuun ottamatta erittäin laiskasti; tämä on ainoa otos vanhan kaupungin viehättävistä taloista.

Tämä viikonloppu vierähti ihanasti kesän toisella mökkivierailulla, hyvässä seurassa. Vaikka säät suosivat ja päivisin sai nauttia ihanan lämpimästä auringonpaisteesta mökkilaiturilla, olivat yöt jo melkoisen kylmiä (ja ainakin omalla kohdallani jo ihan liian kylmiä ulkona tapahtuvaan illanviettoon). Kylmenevät yöt ja koivuja täplittävät keltaiset lehdet kertovat karua kieltään syksyn saapumisesta. Osa ihmisistä sähäköityy selvästi syksyn saapuessa. He ovat täynnä intoa ja virtaa, ja nauttivat pimenevistä illoista ja viilenevistä päivistä. (Esimerkiksi Annukka on oivallinen esimerkki syysihmisestä.)

Itse en kuulu näihin ihmisiin. 

Hämärässä tunnelmointi kynttilänvalossa tosin on, no, tunnelmallista ja mieltä rauhoittavaa, mutta loputtomiin pimeisiin ja kylmiin aamuihin herääminen sekä jatkuva sade ja kuoleva luonto ovat kyllä todella tehokas vastapaino. Itse rauhoittuisin mielelläni pimeäksi loppuvuodeksi luonnon mukana: heräisin yhä myöhempään, yhdessä kalpenevan auringon kanssa, viettäisin aikani lämpimissä sisätiloissa ja tekisin lyhyempiä työpäiviä. Harmillista kyllä, tämä ei useinkaan sovi muiden ihmisten aikatauluihin, joten loppuvuoden sinnittelen todella väsyneenä eteenpäin, joululoman lepoa kaivaten. 

Kesän aikana olen sentään onneksi ehtinyt nauttia myös klassikkoherkusta, mansikkatortusta.

Alkusyksystä iskee kuitenkin minullekin useimmiten selkeästi virkistyminen ja tehokkuuden puuska, joten tästä tunteesta pitää ottaa kaikki irti ja venyttää sitä mahdollisimman pitkälle syksyyn. Pysykäähän siis kuulolla!

-Lily

2 kommenttia:

  1. Joo, kuulun sun kanssa samaan ryhmään.. Voispa vaan painua talvilevolle muun luonnon mukana!

    VastaaPoista
  2. Ehkä vielä jonain vuonna se onnistuu! Sitä odotellessa pitää vaan yrittää hiljentää tahtia niin paljon, kuin se on mahdollista ja ottaa vuoden viimeiset kuukaudet vähän hitaammin. -Lily

    VastaaPoista