perjantai 30. elokuuta 2013

Minne mennä, mitä tehdä?

Kesän vaihtuessa syksyyn nämäkin Jyväsjärvellä kuoriutuneet ja kasvaneet
silkkiuikut lähtevät talvea pakoon Länsi-Eurooppaan ja Välimeren alueelle.

Näin kesän, ja kesälomien, päättyessä ja syksyn alkaessa käynnistyvät koulujen lisäksi monet muutkin aktiviteetit. On uudet harrastukset ja jumppakurssit, kaikki tuntuu jotenkin helpommalta ja soveliaammalta aloittaa näin alkusyksystä. Alkusyksystä riittääkin monenlaisia mielenkiintoisia, usein sadonkorjuuherkkujen täyttämiä tapahtumia, joten seuraavassa postauksessa listataan jälleen ajankohtaisia menovinkkejä alkusyksyyn.

Elokuu

Huomenna tapahtuu Toivolan Vanhalla Pihalla, kun tarjolla on sekä Tehtailijan Korjaustori että Hermannin Herkkutori! Korjaustorilla on tarjolla ammattilaisten korjaus- ja kunnostuspalveluita sekä niksejä omien tavaroiden korjaukseen, huoltoon ja entisöintiin. Tarjolla on myös vanhojen tavaroiden vaihtopiste, jonne voi tuoda itselleen tarpeettomaksi jääneitä, ehjiä tavaroita ja vaihtaa ne veloituksetta muiden tuomiin tavaroihin.

Viime keväänä käynnistynyt Hermannin Herkkutori taas lienee tullut tutuksi jo monille jyväskyläläisille. Torilla paikalliset tuottajat tarjoavat omia tuotteitaan  kerran kuussa, kesäkaudella kahden viikon välein. Lähituotetun ruoan ostaminen onkin helppoa, kun myyjät ja ostajat kohtaavat keskeisellä paikalla keskustassa.

Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2. Lauantai 31.8. Tehtailijan Korjaustori klo 10-15 ja Hermannin Herkkutori klo 10-15.

--
Suomen luonnon päivänä voi lähteä opastetulle luontoretkelle
vaikka sammalia tai suomaisemia ihastelemaan.

Toivolan Vanhan Pihan lisäksi huomenna vietetään myös järjestyksessään ensimmäistä Suomen luonnon päivää, ja monipuolisia luontoaiheisia tapahtumia ja retkiä on tarjolla ympäri maata. Miltä kuulostavat esimerkiksi lepakkoretki, erilaiset sieniaiheiset retket ja tapahtumat, kalatien esittely tai suunnistuksen alkeet? Tapahtumakalenterista löytyvät kaikki päivän tapahtumat: Jyväskylästäkin löytyy Retki Vaarunvuorille sekä Koko perheen retki Tourujoen luonnonsuojelualueelle.

Tapahtumapäivän lisäksi useissa elokuvateattereissa esitetään uusintanäytöksinä lähipäivien ajan Metsän tarina -dokumenttielokuvaa, joka ainakin itsellä on vielä näkemättä. Eli nyt olisi hyvä tilaisuus viimein nähdä tämä laatuleffa!

Koko Suomi. Lauantai 31.8. Suomen luonnon päivä.


Syyskuu

Syyskuun ensimmäisenä torstaina järjestetään Maaseutu kaupungissa -tapahtuma, joka levittäytyy keskustan kävelykadulle sekä Toivolan Vanhalle Pihalle. Tapahtumassa esitellään maaseudun elinkeinoja. Toivolan Vanhalla Pihalla esitellään päivän aikana hevosen kengitystä sekä hevoshierontaa ja paikalta löytyy myös hevosia ja lampaita yleisön ihmeteltäväksi. Tarjolla on myös lähiruoan tuottajia myymässä herkkuja sekä ruokavinkkejä ja maistiaisia järvikalasta, naudanlihasta ja kotimaisista marjoja.

Jyväskylän kävelykatu ja Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2. Torstai 5.9. klo 10-16. Maaseutu kaupungissa.

--
Kesäisen herkkutorin antimista
nautittiin takapihan piknikillä.
Toivolan Vanha Piha on syyskuussa muutoinkin aktiivinen: tarjolla on keskiaikainen Hansapiha syyskuun puolivälissä, sekä Tehtailijan Korjaustori ja Hermannin Herkkutori! Hansapihan keskiaikamarkkinat esittelevät keskiaikaista kulttuuria ja elämänmenoa monesta eri näkökulmasta, ja tarjolla onkin muun muassa ruokaa, musiikkia sekä työnäytöksiä.

Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2. Torstai-lauantai 12.-15.9. Hansapiha.

Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2. Lauantai 28.9. Tehtailijan Korjaustori klo 10-15 ja Hermannin Herkkutori klo 10-15.

--
Ween Maan Wiljaa kokoaa jälleen syksyn sadon antimet Jyväskylän Paviljongille. Kaksipäiväisillä markkinoilla on tarjolla monipuolisesti niin paikallisten lähituottajien kuin hieman kauempaakin matkanneiden myyjien tuotteita. Näitä syyskuisia markkinoita odotan joka vuosi innolla ja samalla ne merkitsevät mielessäni kesän vaihtumista syksyksi.

Jyväskylän Paviljonki, Uno Savolan katu 8. Lauantaina 14.9. klo 10-17 ja sunnuntaina 15.9. klo 10-16.  Kala- ja elomarkkinat Ween Maan Wiljaa.

Ween Maan Wiljaa -markkinat tarjoavat monia herkkuja myös
paikan päällä nautittavaksi. Viime syksynä maisteltiin lettuja.

--
Komiikan ystäviä hemmotellaan, kun Stand Up Festari saapuu Jyväskylään. Kolmipäiväisen festarin aikana tarjolla on lukuisia esityksiä ympäri kaupunkia. Esitysten lippuhinnat vaihtelevat 12€-22€ välillä.

Jyväskylän kaupunkialue, torstai-lauantai 19.-21.9. Stand Up Festari.

--
Tanssitaiteen ystävien iloksi Jyväskylään rantautuu jälleen Tanssin aika -festivaali, joka järjestetään nyt kahdeksannen kerran. Nelipäiväisen festivaalin tapahtumat levittäytyvät keskusta-alueelle ja moneen esitykseen onkin vapaa pääsy. Esityksiä onkin tarjolla muun muassa Matkakeskuksessa ja Suomen käsityön Museossa. Festivaalien ohjelma on nähtävissä täällä.

Jyväskylän kaupunkialue, keskiviikko-lauantai 25.-28.9. Tanssin Aika -festivaalit.

--
Valon kaupunki -tapahtuma tarjoilee valotaidetta
pimenevissä illoissa.
Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään syyskuussa niin ikään kahdeksatta kertaa. Tapahtuman aikana tarjolla on lukuisia valo- ja multimediaesityksiä, näyttelyitä, työpajoja, juoksutapahtuma ja opastettuja kävelykierroksia- Tapahtumakalenteri kokonaisuudessaan löytyykin tapahtuman omilta sivuilta. Omaan kotikaupunkiin kannattaakin lähteä tutustumaan ihan uudenlaisesta näkökulmasta pimenevissä syysilloissa, jännittävästi valaistuna. 

Jyväskylän kaupunkialue, torstai -lauantai 26.-28.9. Valon kaupunki -tapahtumat.

--

Listattujen tapahtumien ja menovinkkien lisäksi kannattaa tietysti katsastaa myös paikallisten opistojen tarjonta (Jyväskylän kansalaisopisto, Alkio-opisto, Jämsän työväenopisto), sekä tutustua myös muuhun kulttuuritarjontaan, kuten Jyväskylän kaupunginteatterin, Jyväskylän Sinfonian, sekä Jyväskylän museoiden ohjelmistoihin. Esimerkiksi Annukka on menossa Jyväskylän kansalaisopiston järjestämälle Nokkosesta lankaa ja paperia -kurssille, joten aiheesta lienee tulossa tunnelmointia myös blogin puolelle myöhemmin...

Alkusyksyllä on luonnollisesti myös mahtava tilaisuus päästä nauttimaan luonnossa liikkumisesta upeissa syysmaisemissa sekä tietenkin luonnon antimista! Keski-Suomessa onkin tarjolla monia upeita luontopolkuja, vaellusreittejä ja kansallispuistoja. Jyväskylän seudun matkailu on listannut keskisuomalaisia patikointi- ja rekikohteita täällä. Lisäksi kannattaa katsastaa vinkkejä retkeilykohteiksi myös esimerkiksi Retkipaikasta sekä Suomen Vesiputoukset -sivustolta.

Menovinkeissä on listattu omasta mielestäni kiinnostavia tapahtumia Jyväskylän alueella, joten mikäli tiedät jonkin upean tapahtuman, joka ei listauksesta löydy, vinkkaa ihmeessä tästä postauksen kommentteihin!

-Lily

P.S. Luonnollisesti kannattaa tutustua myös Villikatajan kurssikalenteriin ja poimia sieltä kiinnostavat kurssit omaan kalenteriin. Otamme myös mielellämme vastaan kurssiehdotuksia ja -toiveita, mikäli kalenterista ei löytynyt haaveilemaasi kurssia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti