torstai 8. elokuuta 2013

Öttöveks ja muita luonnollisia hyttysmyrkkyjä

Minulla ei ole koskaan ollut kovin lämmintä suhdetta hyttysiin, noihin kesäiltojemme vakituisiin vierailijoihin. Niiden verensiirto-operaation jälkeen saan kiitoksena omasta osuudestani peukalonpäänkokoisia paukamia, jotka kutisevat viikkoja pureman jälkeenkin. Vielä vähemmän kuitenkin kuin noita inisijöitä kohtaan kannan sydämessäni rakkautta hyttysmyrkyille. Pelkkä niiden käyttöseloste varoittaa suihkimasta ainetta kasvoihin tai taivealueille, alle kolmevuotiaiden iholle tai millekään aremmille materiaaleille. Tökötti haisee voimakkaasti ja on epämiellyttävä käyttää. Lisäksi vaikuttaviin aineisiin liittyvä tutkimustieto on nostanut itselläni karvat pystyyn. Esimerkiksi HaLon Hannamari on koonnut erilaista tietoa hyttysmyrkkyihin liitetyistä ongelmista täällä.

Innoistuinkin huikeasti, kun Lily linkkasi minulle joitakin viikkoja sitten linkin Kiitos hyvää -blogin jutun luonnollisemmasta hyttysmyrkystä. Päädyinkin pian googlettelemaan aiheesta lisää ja sekoittelemaan oman hyttysmyrkkyni. Annoin pullon testiin viikonlopuksi Sotahuutoon lähtevälle miehelleni. Tämä oli aineen suhteen skeptinen ja totesi lähtiessään, ettei ulkona edes ollut hyttysiä. Lisäksi mieskulta kysyi epäluuloisena pullon etiketin nähtyään, miksi tropin nimi on Öhöveks. Koetin selittää, että lapussa luki oikeastaan Öttöveks, mutta käsialani oli ilmeisesti hitusen liian monitulkintainen.

Öttö vai öhö? Vanha desinfiointipullo sai uuden elämän hyttysmyrkkypullona

Seuraavana aamuna sain puhelun hitusen lammasmaiselta kuulostavalta mieheltä, joka totesi, että a) hyttysiä oli sittenkin ollut ja b) aine oli toiminut. Jatkoimme kokeiluja tällä viikolla perheemme mustikkaretkillä ja todettava oli, että aine toden totta piti inisijät loitolla. Hyttysiä ei toisaalta ollut yhtä paljon kuin alkukesästä, mutta selkeä ero oli kuitenkin havaittavissa verrattuna hetkiin ennen karkotteen lisäystä ja sen jälkeen. Itse en esimerkiksi saanut ensimmäistäkään puremaa kolmen päivän marjareissuilla.

Hyttyskarkote

1,5 dl vettä
20 tippaa sitruunaöljyä (eteerinen)
20 tippaa sitruunaruohoöljyä (eteerinen)
20 tippaa litseaöljyä (eteerinen)
10 tippaa laventeliöljyä (eteerinen)
10 tippaa basilikaöljyä (eteerinen)
5 tippaa piparminttua(eteerinen)

Sekoitellaan suihkepulloon. Ennen käyttöä aine ravistellaan huolella ja suihkutellaan iholle. Ainetta kannattaa lisätä säännöllisesti parin tunnin välein, jotta sen teho säilyisi.

Hyttysmyrkyn voi tehdä myös halutessaan johonkin sopivaan öljyyn veden sijasta (oliivi, manteliöljy, jne.) tai pohjana voi käyttää myös alkoholia. Mitä enemmän eteerisiä öljyjä käyttää, sitä voimakkaampi tuote on. Kannattaakin siis nuuhkia karkotetta pitkin valmistusta ja suihkutella sitä välillä iholle testatakseen, miten vahvasti karkote tuoksuu ja onko sen kokonaisutuoksu omaan nenään siedettävä.

Monet eteerisistä öljyistä toimivat hyönteisiä karkottavasti


Hyönteiskarkotteeseen (niin hyttysiä kuin monia muitakin ötököitä vastaan) sopivia eteerisiä öljyjä:

 • sitronella
 • sitruunaruoho
 • sitruuna
 • kaneli
 • rosmariini
 • teepuu
 • eukalyptus
 • kissanminttu
 • laventeli
 • minttu
 • neilikka
 • cajeput
 • piparminttu
 • basilika
 • timjami

Laitelkaahan linkkejä, jos olette tehneet omat toimivat sekoituksenne, mielelläni jatkaisin näitä kokeita myös ensi kesänä. Samaten jos teillä on kokemuksia siitä, mikä pitää punkit parhaiten loitolla, kuulisin mielellään niistäkin :)

-Annukka

2 kommenttia:

 1. Kiitos Annukka ohjeesta! Olen itse käyttänyt Frantsilan "hyttysmyrkkyä", tässä hyvä motivaatio tehdä myös omia sekoituksia. :)

  VastaaPoista
 2. Ei mitään, kiva vaan jos tästä on iloa muillekin ja raportoikaa ehdottomasti, millaisia käyttökokemuksia saatte ja jos teette omia versioitanne, jotka osoittautuvat supertehokkaiksi!

  Huomasin tosiaan ilokseni, että tosi monet eteeriset öljyt tuntuisivat toimivan hyönteisiä karkottavasti. Sinälläänhän tämä on loogista, koska monet eteeriset öljyt toimivat kasveissa itse asiassa osana kasvin puolustusta. Tämä kuitenkin helpotti karkotteensekoittelijan työtä huomattavasti, sen kun kävi omat eteeriset öljyt läpi ja poimi joukosta hyönteisiin tehoavat yksilöt erikseen. Niitä sitten nuuhkimalla valikoitui omaa nenää miellyttävä, (yllättäen) sitrusvoittoinen sekoitus :D

  -Annukka

  VastaaPoista