tiistai 13. elokuuta 2013

Puolukkaista suklaata

Jokunen aika sitten minulla kävi vieraisilla ystävättäreni, jonka kroppa ei siedä vehnää lainkaan ja muitakin viljoja vähän sinnepäin. Niinpä kaivelin kaapit läpi löytääkseni jotakin tarjottavaa. Olen itse inspiroitunut viimeisen vuoden aikana tekemään yhä enemmän herkkuja raakaversioina.

Pohja-ajatuksenahan raakaravinnossa on, ettei ruokaa kypsennetä yli 40 asteeseen, jolloin lämpö ei pääse tekemään tihutöitään ravintoaineiden, vitamiinien ja entsyymien parissa. Tällöin keho saa käyttöönsä ravintorikkaampaa ruokaa. Raakaravinnon pohjana ovat mahdollisimman vähän käsitellyt raaka-aineet.
Omaan filosofiaani on viime vuosien aikana iskostunut etenkin herkkujen kohdalla, että jos kerran herkutellaan, se tulee tehdä kunnolla -ruoasta nautintoa saaden, itseään syyllistämättä ja toisaalta jokaisen suupalan mahdollisimman tehokkaasti hyödyntäen eli tyhjiä kaloreita vältellen. Raakareseptiikka on toiminut tässä oivana toverina, sillä herkutellessa raakaversioilla tiedän saavani kaloreiden lisäksi ruoasta hurjan paljon myös keholleni tärkeitä ravintoaineita. Lisäksi mausta ei ole tarvinnut tinkiä lainkaan, päinvastoin. Erilaiset raakakakut sekä etenkin raakasuklaa ovatkin tulleet tutuiksi tässä taloudessa.

Olen melkoisen noviisi mitä raakaravintoon noin yleisesti ottaen tulee, mutta mainiona apuna ja inspiraationa on toiminut Halo-blogin Hannamari inspiroivine ruokaresepteineen ja vinkkeineen. Tämäkin puolukkaleivonnainen on hänen kokkailuistaan runsaasti vaikutteita saanut. Meillä siitä tykkäsivät niin vieraani kuin myös omakin perhe.Puolukkainen suklaaraakakakku

2 dl kaurahiutaleita
1,5 dl palmusokeria
1 dl raakakaakaota (jauhe toimisi varmasti parhaiten, minulla sattui olemaan vain massaa kaapissa)
1 dl kaakaovoita
0,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
loraus vettä
1 dl lucumaa
1 rkl soijalesitiiniä
1 rkl psylliumia

Päälle:
puolukoita tai muita marjoja ripoteltuna

Sulata varovasti vesihauteessa kaakaovoi. Sekoita blenderilla (tai sauvasekoittimella, kuten minä ronskisti tein) pohjan kuivat ainekset keskenään, lisää öljyt ja vesi. Sekoittele tiiviiksi massaksi. Taputtele irtopohjavuokaan, ripottele päälle haluamasi marjat ja laita jääkaappiin noin tunniksi, jotta pohja ehtii jähmettyä hieman.

Kakku on yhtä aikaa ihanan kirpeää sekä makean suklaista. Tästä ei tule myös samalla tavalla sokeriähkyä tai -tutinaa jälkikäteen, kuten perinteisistä leivonnaisista. Sen sijaan olo on lähinnä kylläinen. Suosittelen kokeilemaan raakaversioita leivoksista omassakin keittiössä!

-Annukka

PS. Muistattehan käydä osallistumassa blogiarvontaan, osallistumisaikaa on aina 31.8 saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti