lauantai 26. lokakuuta 2013

Lihattoman lokakuun tapasilta

Tomaattisalaatilla päällystetty paahdettu tapasleipänen.

Lihattomaan lokakuuhun on omalla osallani kuulunut niin ylä-, kuin alamäkiäkin ja olen erittäin tyytyväinen siihen, etten lähtenyt jyrkälle vegaanilinjalle, vaan päätin karsia ruokavaliostani ainoastaan punaisen lihan ja panostaa kalan käytön lisäämiseen. Tarkemmin kuukauden tunnelmista kerron kuitenkin hieman myöhemmin, sillä nyt aiheena on perjantainen, puoliskon pitkän ylityöputken päätteeksi järjestetty tapasilta. Yllätyin siitä, kuinka valtaosa illan tarjottavista valmistui melko kivuttomasti kuukauden ruokateemaan sopivaksi. Seuraavaksi siis jaossa useampikin herkullinen, lihaton resepti, olkaa hyvät!


Patatas bravas.
Patatas bravas 
noin 15-20 pientä maisteluannosta

1,5kg kiinteitä perunoita
½dl hyvää oliiviöljyä
reilusti paprikajauhetta
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuori perunat ja kuutioi ne pieniksi suupaloiksi. Pyörittele perunaviipaleet oliiviöljyssä ja mausteissa ja kypsennä uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä 200-asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes ovat rapeita. Sekoittele perunoita kypsentämisen puolivälissä. Jos haluat varmistaa, että paprikajauhe ei paahdu liikaa, voit lisätä sen vasta paistamisen puolivälissä tai valmiisiin perunoihin, jolloin se säilyttää punaisen värinsä. Tarjoile perunat valkosipulimajoneesin kera.


Marinoitu feta
noin 10 pientä maisteluannosta

200g fetajuustoa
1dl hyvälaatuista oliiviöljyä
1rkl kuivattuja mausteyrttejä (timjamia, oreganoa, minttua, basilikaa)
ripaus paprikajauhetta

Sekoita oliiviöljyyn yrtit. Jos käyttämäsi feta tuntuu kovin suolaiselta, voit liottaa sitä hetken kylmässä vedessä. Pilko feta pieniksi kuutioiksi. Sekoita yrttioliiviöljyn joukkoon ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Marinoitu feta maistui todella hyvin varsinkin makean
verkkomelonin kanssa.

Tomaattisalaatti

tuoreita tomaatteja
kuivattua basilikaa
2-3 valkosipulinkynttä
kuivattua oreganoa
mustapippuria
tilkka hyvää oliiviöljyä

Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi.  Sekoita tomaattikuutiot ja valkosipuli muiden ainesten kanssa yhteen ja anna maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti ennen tarjoilua. Tähän tomaattisalaattiin mausteet tuli laitettua hieman suuripiirteisesti mukaan, joten kannattaa sekoittaa mausteita oman maun mukaan. Syöjää kohden voi varata ruokahalun ja tomaattien koon mukaan 1-2 tomaattia.


Leipäset

kapea vehnäpatonki (yhdestä riittää noin 10 annokseen)
hyvälaatuista oliiviöljyä

Siivuta vehnäpatonki siivuiksi. Asettele siivut leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Sipaise jokaisen yläpinnalle oliiviöljyä ja paahda 225-asteisen uunin ylätasossa 5-10 minuutin ajan, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Tarjoile rapeita leipäsiä tomaattisalaatin ja muiden tapasten kera.

---
Näiden itse valmistettujen tapasten lisäksi tapasvalikoimaan kuului myös oliiveja, pähkinöitä, valkosipulista sekä mausteista majoneesia, verkkomelonikuutioita, manchego-lampaanmaistojuustoa sekä juomana tietenkin sangriaa. Todella maistuvat tapakset, etten sanoisi!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti