sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Kauneutta kotikeittiöstä

Kirjassa on todella suloinen kansi!

Huomasin muutama viikko sitten, että Mari Kiistalan Ruusuvettä ja koivunlehtiä -kirjasta on tullut uusi painos ja tokihan minun piti lunastaa se itselleni. Kyseinen kirjahan on täynnään ihania kotikosmetiikkareseptejä, joita on kerätty talteen 1930-1940 -luvun naistenlehdistä. Lisäksi kirjan alkuosassa on lyhyt esittely resepteissä käytettävien raaka-aineiden ominaisuuksista. Valtaosa resepteissä käytettävistä raaka-aineista löytyy kätevästi kotikeittiön perustarvikkeista.

Ensimmäinen painos kirjasta on ilmestynyt vuonna 2004 ja olen lainannut kirjaa lähikirjastostani ensimmäisiä kertoja joskus lukioikäisenä, sekä säännöllisen epäsäännöllisesti tämän jälkeenkin. Nyt päätin, että on aika ostaa kirja omaksi, jotta ihanat reseptit ovat paremmin käden ulottuvilla. 

Näin juhla- ja valvomispainotteisen viikonlopun päätteeksi sunnuntai-iltapäivä ja ilta sopivatkin oivallisesti rauhoittumiseen, rentoutumiseen ja hemmotteluun. Etukäteen päätin, että huomiota saavat kasvot upean kuuloisen, ennen testaamattoman suklaanaamion muodossa. Lisäksi hemmottelun kohteena olivat myös kädet, sillä varsinkin kuluneen viikon näytteiden käsittelyn ja laboratoriovälineiden tiuhan alkoholilla puhdistamisen jäljiltä käsien iho on joutunut koville. 

Kasvot saivat hemmottelupäivänä nautiskella syntisestä suklaanaamiosta.

Käsille löytyikin kirjan selailun jälkeen oma kotihoito-ohjelmansa: hoitava käsikylpy, kuorinta ja lopuksi hoitonaamiona Kotirouvan kosteushyytelö. Kosteushyytelön valmisessa kestää tovi, sillä hyytelön tulee antaa jäähtyä ennen käyttöä, joten valmistin hyytelön samaan aikaan kasvonaamion kanssa ja jätin sen odottelemaan sillä aikaa, kun nautin kasvonaamiosta sekä käsikylvystä ja -kuorinnasta.

Kotirouvan kosteushyytelö
(käsille, 1 annos)

1rkl maissi- tai perunajauhoja
2tl kylmää vettä
1dl kiehuvaa vettä
1tl kasviöljyä

Sekoita jauhot kylmään veteen ja lisää joukkoon kiehuva vesi. Anna seoksen jäähtyä. Lisää lopuksi kasviöljy. Sekoita huolellisesti ja hiero pestyihin (ja kuorittuihin) käsiin. Anna vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja huuhtele naamio pois haalealla vedellä.

--

Paksu suklaanaamio tuntui todella
ylelliseltä iholla.
Syntinen suklaanaamio valmistui helposti kotikeittiön aineksista: kaakaojauhetta, hunajaa ja kermaa. (Kaakaojauhe on luonnollisesti siis sellaista sokeroimatonta versiota, ei kaakaojuomajauhetta.) Sekoitin teelusikalliseen kuohukermaa 1 ruokalusikallisen hunajaa ja sekoitin nämä tasaiseksi. Sitten lusikoin ohjeen mukaisesti 2rkl kaakaojauhetta seokseen mukaan. Hunajani oli ilmeisesti hieman paksumpaa, kuin reseptissä käytetty, sillä naamiosta tuli kovin tönkköä. Niinpä lisäsin puolisen teelusikallista kuohukermaa ja sain hieman ohuempaa, helpommin levitettävää tahnaa.

Ah, kuinka huumaavan suklaiselta naamio tuoksuikaan iholle levitettäessä! Annoin naamion vaikuttaa iholla tuon maksimiajan, noin parikymmentä minuuttia. Naamio tuntui ihanan samettiselta ihoa vasten, eikä ruvennut missään vaiheessa kiristämään. Ja tuoksu pysyi koko ajan ihanan suklaisena! Naamion pois pesun jälkeen kasvojen iho tuntui pehmeältä, eikä iho edelleenkään tuntunut missään määrin kuivalta. Tämä suklainen herkku pääsee kyllä ehdottomasti myös uusintakierrokselle omilla kasvoillani.

Kasvonaamion jälkeen oli käsien vuoro. Aluksi kädet saivat nauttia lämpimästä yrttikylvystä, jossa oli tomjamia ja rosmariinia. Tämän jälkeen oli öljy- ja sokerikuorinnan vuoro (ohje löytyy niin ikään Ruusuvettä ja koivunlehtiä -kirjasta) ja lopuksi käsiin levitettiin kosteushyytelöä. Kaiken tämän jälkeen kädet ovatkin hyvin kosteutetun ja silkinpehmeän tuntuisia. Kosteushyytelö onkin todella paikallaan taistelussa talvikauden kylmän ulkoilman sekä kuivan sisäilman ihoa kuivattavia vaikutuksia vastaan. Tuote ansaitseekin ehdottomasti Kausiherkku -merkinnän.

Mukavia ja hyvää tekeviä hemmotteluhetkiä näiden kotikeittiön aineksista valmistuvien hoitojen parissa!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti