keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Keski-Suomen luomuyhdistystä rakentamassa

Tämän vuoden keväällä perustettiin vihdoin Keski-Suomen alueelle oma luomuyhdistyksensä. Aiemmin keskisuomalaiset luomutuottajat olivat saattaneet kuulua lähialueiden paikallisyhdistyksiin tai suoraan Luomuliittoon. Nyt tuottajat voivat kuulua oman alueensa yhdistykseen ja vaikuttaa asioihin sekä toimintaan paremmin paikallisesti, omalla alueellaan. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä jäsentensä välistä yhteistyötä, parantaa luomualan toimintaedellytyksiä alueellamme ja lisätä kaikin puolin luomun tuntemusta ja käyttöä. Tarkoituksena on myös järjestää erilaisia tapahtumia, kuten seminaareja ja koulutuksia.


Minä sain puhelun alkukesästä ensiaskeleitaan ottavalta yhdistykseltä ja minua pyydettiin mukaan yhdistyksen toimintaan keruutuoteasiantuntijana. Suostuin ja tällä hetkellä toiminkin yhdistyksen hallituksessa sihteerinä. Viime viikolla saimme pitkällisten aikataulusäätöjen jälkeen hallituksen koolle ja pidimme yhdistyksen kokouksen. Samalla summattiin kulunutta vuotta ja suunniteltiin myös ensi vuoden toimintaa.

Viikolla 13 maaliskuussa on tarkoituksena järjestää yhdistyksen yleiskokous. Tiedossa on mielenkiintoista luomuasiaa, pientä tarjoilua sekä yhdistyksen toiminnan suunnittelua. Alkuvuodelle kaavailtiin myös parin vuoden takaisen paneelikeskustelun tapaista tilaisuutta painopisteenään tuotantoeläimet. Aiemmista kokemuksista viisastuneena paneeli tahdottiin pitää pienempänä, jotta keskustelulle ja erilaisille näkökulmille olisi paremmin aikaa.
Kesän ajan tarkoituksena on tehdä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Syksyn ja viikon 40 luomuviikon koittaessa tarkoituksena olisi järjestää tämän vuoden tapaan erilaisia luomuesittelyitä ympäri maakuntaa. Myös Ween Maan Wiljaa -tapahtumaan olisi tarkoituksena saada yhdistykselle oma esittelypiste. Ehdotuksia paikallisten tuottajien omasta luomualueesta tapahtumassa esitettiin myös, toivottavasti ne toteutuvat.
Suunnitelmat konkretisoituvat hissukseen ja varmasti hieman hioutuvatkin matkalla. Kannattaakin pitää silmällä yhdistyksen Facebook-sivuja, jotta pysyy kärryillä ajankohtaisista tapahtumista alueella.

Tulevan toiminnan suunnittelua
Tuottajien lisäksi myös kuluttajat voivat liittyä Keski-Suomen luomuyhdistyksen jäseniksi. Tällä hetkellä jäsenmaksu on lähinnä kannatushenkinen, mutta kokouksessa pohdittiin myös mahdollisuuksia saada alueen luomutuottajilta jonkinlaisia alennuksia kuluttajajäsenille.

On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea yhdistyksessä tulee tapahtumaan lähivuosina ja millaiseksi toiminta tuleekaan kehittymään. Toivotaan, että kiinnostusta alaa kohtaan riittää ja yhä useampi kuluttaja valitsisi ostoskoriinsa lähiluomua.

-Annukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti