tiistai 19. marraskuuta 2013

Levitettä leivälleTeollisessa margariinissa joudutaan juoksevat rasvat kovettamaan, jotta ne saataisiin rakenteeltaan kyllin jämäköiksi leivälle levittämistä varten. Valmistusprosessissa käytetäänkin esimerkiksi korkeita lämpötiloja, painetta ja erilaisia liuottimia. Edelleenkin kiistellään siitä, mitä kaikkia haittoja tämä prosessi tuokaan lopputuotteeseen. Itse olenkin jo pidemmän aikaa siirtynyt tekemään margariinia vastaavia levitteitä itse. Ohessa onkin kaksi yksinkertaista reseptiä kotilevitteille. Niitä voi muokata helposti lisäämällä mukaan erilaisia mausteita.
Kotimargariini

1/3 (luomu)voi
1/3 juoksevaa rasvaa maun mukaan (esimerkiksi oliiviöljy on voimakkaan makuista, avokadoöljy puolestaan mietoa)
1/3 vettä

Anna voin notkistua huoneenlämmössä. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita sileäksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Säilyy muutamia viikkoja jääkaapissa ongelmitta.

Yrttilevite

1/3 (luomu)voi
1/3 juoksevaa rasvaa
1/3 maitorahkaa
tuoretta persiljaa
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria myllystä

Toimi kuten edellä, lisää vain kulhoon mausteet. Blendaa sileäksi ja säilö sopivaan astiaan jääkaappiin.

Meillä tämän mallin mukainen yrttilevite on tällä hetkellä koko perheen suosikki, jota tehdään kerran parissa viikossa uusi satsi huvenneen kulhollisen tilalle. Suosittelen kokeilemaan, margariinin valmistus kotona on todella helppoa ja nopeaa!

-Annukka

2 kommenttia:

  1. Kotimargariini on kyllä paljon paremman makuista kuin kaupan. Tein sitä ensimmäistä kertaa kohta kaksi vuotta sitten ja totean sen aina joka kerta niin herkulliseksi. Aluksi tein versiolla jossa oli voin lisäksi oliivi-, auringonkukka, avokado- ja kookosöljyä, mutta se suli huoneenlämmössä tosi nopeasti. Tuo vesi, voi, öljyseos on eniten kaupan margariinin tuntuinen ja paljon edullisempi, joten suosin sitä.

    VastaaPoista
  2. Meillä muutenkin väki on vähän sellaista, että voi maistuisi kaikkien meidän suihimme paremmin kuin margariini :) Kun ottaa huomioon vielä tuon kemiallisen muokkaamisen raskauden, kääntyivät pian ajatuksemme itse tehdyn margariinin puoleen. Onneksi näitä on helppoa ja halpaa tehdä itse ja lopputuloksessa vielä se oikea voikin maistuu hyvin :) Tuosta maitorahka-versiosta tulee enemmän juurikin levitemäistä, mutta toisaalta tykkään siitä miten sen rakenne kestää pidempään huoneenlämmössäkin jämäkkänä. Paljon mukavaa vaihtelua tuovat myös nuo yrtit ja mausteet, saa tosi erilaisia levitteitä halutessaan.

    -Annukka

    VastaaPoista