tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulupihalla

Jouluisia markkinakojuja.

Porteista sisään astuessa kaupungin häly vaimenee. Saavumme Toivolan Vanhan Pihan Joulupihalle. Edessä aukeaa markkinapiha, jonka suuri valaistu kuusi toivottaa tervetulleeksi. Jouluvaloin ja havuköynnöksin koristellut markkinakojut tarjoavat pihan vieraille muun muassa hunajaa, kalatuotteita ja ovikransseja. Muitakin herkkuja ja ihania käyttö- ja lahjaesineitä löytyy kojujen lisäksi kellarista ja makasiinitiloista. Talvipäivän pehmeä hämärä, loimulohen ja muiden herkkujen tuoksu ja elävä musiikki saavat olon rentoutumaan: omat joulukiireet ja murheet tuntuvat kaukaisemmilta. Mitä niistä, kun saa olla osa näin upeaa joulutunnelmaa?

Oviransseja, koreja, kalatuotteita ja koruja.

Makasiinien tuntumassa on kaunis seimiasetelma.

Makasiineihin sisään astuessa ihmisvilinä ja tarjonnan paljous saavat hyvälle tuulelle: tunnelmahan on kuin keskieurooppalaisilla joulutoreilla! Pöydiltä löytyy monenlaisia käyttöesineitä, kauniita pukinkonttiin sujautettavia asioita. Eräällä pöydällä maistatetaan kookoshilloa. Tämä on minulle jotain uutta, harmillista, että päivän varalle varatut tölkit ovat kaikki jo löytäneet uudet kodit.. Herkullinen hillo kun olisi sopinut oivallisesti vaikkapa riisipuuron makeuttajaksi, kun perinteinen kaneli-sokeriseos olisi jo tapaninpäivään mennessä alkanut kyllästyttämään.

Makasiinien tarjontaa, tässä paikallisen
Sate Herkkutuotteen käsintehtyä suklaata.

Makasiinien läpi kuljettuamme pääsemme hieman erilaisen näkymän äärelle: lampaita! Kolme kaunuunharmaslammasta makoilee kullankeltaisilla oljilla ja märehtii rauhallisesti, ihmisistä sen kummemmin piittaamatta. Lampaiden vierellä seinässä oleva kyltti tarjoilee lisätietoa lampaista, sekä niiden harvinaisesta alkuperäisrodusta, johon kuuluu tällä hetkellä Suomessa noin 1800 yksilöä. Kyltti myös kertoo, että suloiset naaraslampaat ovat nimeltään Rita, Marlene ja Ella.


Vaalea Rita, etualan Marlene ja taustalla lepäilevä Ella ottavat rennosti
markkinahumusta piittaamatta.

Lampaiden ihastelemisen jälkeen suuntaamme takaisin ulkoilmaan. Pimenevässä iltapäivässä piha näyttää taianomaiselta, aivan kuten lapsuudessa kuvitteli täydellisen joulun näyttävän. Suuren kuusen vieressä, lippusalon edessä, mieskuoro laulaa joululauluja. 

Kauralyhde pihalla on kuin joulukortista. Vain punatulkut puuttuvat.

Valoa hämärään.

Joululauluja!

Joulupihan kierroksen päätämme aina niin tunnelmalliseen kahvila Muistoon, jonka antimista tulee lähes poikkeuksetta nautittua Toivolan Vanhalla ihalla käydessä. Viileä talvi-iltapäivä takaa sen, että juomavalintana on maukkaan puolukkalimonadin sijaan lämmittävää haudutettua teetä, mutta ei näissäkään herkuissa ole moitteen sijaa: 

Suolaisia piirakoita ja makeita kakkuja: molemmat ovat todella maistuvia!

"Hyvää Joulua" toivottaa kahvila Muiston pitsiverhojen
lomaan ripustettu piparkakkukoriste.

Joulupiha on avoinna vielä ensi viikonloppunakin torstaista sunnuntaihin. Ainakin itse ajattelin käydä nauttimassa pihan tunnelmasta ja ostamassa vielä muutaman lahjan pukinkonttiin (ja toiveikkaasti vierailla jälleen kookoshilloa myyvällä kojulla). Sekä tietysti myös tervehtimässä Ellaa, Ritaa ja Marlenea!

Kaikeksi onneksi Joulupihalle ennättää vielä ensi viikonloppunakin!


-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti