sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Maailman parhaan porkkanakakun jäljillä

Mmm, porkkanakakkua!

Jokin aika sitten jääkaapin vihanneslokerossa oli muutama porkkana, jotka olivat jo uhkaavasti ohittamassa kaikista napakoimmat ja rouskuvimmat päivänsä. Samoihin aikoihin saapui sopivasti saippua- ja kosmetiikkatarvikkeiden yhteistilaus, jossa Annukan ostosten joukossa oli muun muassa ihastuttava porkkanakakku -tuoksuöljy. Niinpä päätin jalostaa porkkanoista kakkua. 

Ensiksi vuorossa oli tietenkin porkkanakakun reseptin metsästys. Netti on pullollaan ohjeita, mutta parhaimman kuuloiselta vaikutti Kanelikaruselli-blogin Maailman paras porkkanakakku. Totta kai kakkua tehdessä tuli reseptiä sovellettua ja tehtyä omia muutoksia, osin kokeilunhalusta ja osin ihan pakon sanelemanakin. Leipomisinspiraatio kun iski lopulta flunssaisena, joten kovin pitkälle kauppareissulle ei ollut voimia raahautua. Vehnäjauhojen sijaan käytin kaapista löytyneitä kaurajauhoja ja muscovadosokerin puutteessa tyydyin ruokosokeriin. Lisäksi rasvaksi sulatin voita - lähes kaikki leivonnaiset nyt maistuvat parhailta oikeaan voihin leivottuna...


(Maailman paras) porkkanakakku

3 kananmunaa
3dl ruokosokeria
3dl kaurajauhoja
½tl vaniljajauhetta
2tl leivinjauhetta
2tl jauhettua kardemummaa
2tl kanelia
1tl inkivääriä
1,5dl sulatettua voita
4,5dl hienoa porkkanaraastetta (noin 4-5 keskikokoista porkkanaa)

pinnalle
2-3dl turkkilaista jogurttia
hasselpähkinärouhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne varovasti lastalla kananmuna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää taikinaan voisula ja porkkanaraaste. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun voideltuun suorakaiteenmuotoiseen vuokaan (lasagnevuoka tai vastaava). Paista 150-asteisessa uunissa vajaan tunnin verran. Varo ylikypsentämästä kakkua, jottei se menetä mehevyyttään. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja irrota sitten jäähtynyt kakku. Päällystä kakku jäähtyneenä kerroksella turkkilaista jogurttia ja ripottele pinnalle (paahdettua) hasselpähkinärouhetta.

--
Alkuperäisessä kakkuohjeessa käytetään tosiaan muscovadosokeria ja tavallista sokeria, mutta itse käytin kotoa löytyvää ruokosokeria. Sokerin määrä on mielestäni ohjeessa vähän turhankin iso ja kakusta tuli omaan makuuni turhankin makeaa. Seuraavalla leipomiskerralla tiputan surutta sokerin määrää! Mehevyyttä ja mausteisuutta tästä kakusta kyllä löytyi hyvin, tykkäsin.

Ylenpalttista makeutta leikkaamaan (ja myös siitä syystä, ettei taloudestamme sattunut löytymään maustamatonta tuorejuustoa) levitin jäähtyneen kakun pinnalle kerroksen turkkilaista jogurttia ja kruunasin koko komeuden hasselpähkinärouheella. Hapan, mutta silti pehmeä jogurtti toimi makean kakun kanssa todella upeasti! Jogurttikuorrutetta pitänee testata muidenkin kakkujen päällystyksessä. 

Seuraavalla leipomiskerralla testaan alkuperäisohjeessa kovasti kehuttua muscovadosokeria kakun leipomisessa (ohjetta pienemmässä määrässä), kenties sitten lopputuloksena on omaan makuunkin maailman paras porkkanakakku.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti