keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Juuresvuoka

Juustoinen versio juurevuoasta.

Joulun ja vuoden vaihteen juhlasherkkujen jälkeen on hyvä palailla myös syömisen suhteen arkisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi itse haluan näin kolean pimeänä vuodenaikana useimmiten jotain lämmittävää ruokaa, joten erilaiset padat, keitot ja kastikkeet ovatkin vakiovieraita kotikeittiön ruokalistalla.

Myös tämä helposti muunneltava juuresvuoka toimii loistavasti niin lisukkeena kuin pääruokanakin. Vuokaan saa myös loistavasti upotettua viimeiset kinkunjämät, juustonkannikat tai vastaavat viimeisen käyttöpäivän lähestymistä odottavat herkut. Juureksiakin voi vaihdella mielensä mukaan. Itse pidän porkkanan, palsternakan ja muutaman perunan yhdistelmästä, mutta yhtä hyvin vuokaan sopivat vaikkapa lanttu, juuriselleri, nauris, punajuuri tai mitä nyt kaapin perukoilta sattuukaan löytymään. 


Juuresvuoka
1,5 litran uunivuokaan

reilu kilo juureksia (porkkana, peruna, palsternakka)
1-2 sipulia
vajaa 1dl vettä, ruokakermaa, kookosmaitoa tai liha-/kasvislientä 
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
muutama voinokare tai ruokalusikallinen hyvää oliiviöljyä

täytteeksi:
juustoa, kinkkusuikaleita, mausteista makkaraa, savukalaa, kypsää broileria, tofua
valitsemiisi täytteisiin sopivia yrttimausteita

Kuori ja pilko kasvikset. Viipaloi juurekset ja pilko sipuli. Lado kasviksia kerroksittain uunivuokaan ja lisää kerrosten väliin pari kerrosta haluamaasi täyteainetta paloiteltuna sopiviin suupalasiin. Mausta vuoka suolalla, pippurilla ja valitsemillasi yrttimausteilla. Varsinkin suolaisia täytteitä käytettäessä kannattaa olla tarkkana, ettei laita mukaan liikaa suolaa. Lorauta neste vuokaan, vuole pinnalle muutama voinokare tai pirskottele hieman öljyä ja aseta 180-asteisen uunin alatasolle. Kypsennä vuokaa reilu tunti, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Kypsennysaika riippuu hieman käyttämistäsi juureksista ja siitä, minkä kokoisiksi nämä tuli pilkottua: mitä enemmän jaksaa pilkkoa, sitä nopeammin ruoka kypsyy.
--

Runsailla täytteillä tehtynä vuoka toimii loistavasti pääruokana, kun taas pelkistä juureksista valmistettuna siitä saa joko kevyen lounaan tai herkullisen lisukkeen. Vuoan voi mainiosti jättää kypsymään vaikkapa kävelylenkin tai muun reippailutuokion ajaksi uuniin ja palata valmiin aterian ääreen.

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti