tiistai 4. helmikuuta 2014

Fredrika

Varsin kunnioitettavan täytehillokeon alta kurkisteleva fredrika. Koska vadelmaa
ei vain voi olla liikaa..!

Huomenna vietetään Runebergin päivää. Monelle juhlapäivä näkyy ennen kaikkea runebergintortun muodossa. Tätä makeaa vadelmaista herkkua on jo hetken ajan saanut kaupoista ja kahviloista. Itse en ole näitä vielä maistellut, sillä olen pyöritellyt mielessäni raakaversion valmistamista tästä perinteisestä herkusta. Muutaman testiajon jälkeen lopputuloksena onkin melko lailla esikuvansa oloinen makea herkku, jonka leikkimielisesti nimesin fredrikaksi. ;-)


Fredrika 
Leivokseen voi halutessaan jättää
rouheita mantelisia sattumia.

neljä pientä torttua

2rkl kookosöljyä
½tl kardemummaa
½tl kanelia
1 maustemitta inkivääriä
1 maustemitta neilikkaa
2dl kuorittuja manteleita
2dl mulperinmarjoja
1rkl sitruunamehua (+ tilkka mantelilikööriä, rommia tai punssia)

täyte:
Vajaa desi kotimaisia (pakaste)vadelmia
1rkl chia-siemeniä

Lämmitä kookosöljy kädenlämpöisessä vesihauteessa ja mittaa sekaan mausteet (mausteisemmista tortuista pitävät voivat annostella mausteet hieman suuripiirteisemmällä kädellä). Surauta mantelit sekä mulperinmarjat blenderissä tai sauvasekoittimella jauhoksi ja sekoita kookosöljyn ja mausteiden sekaan. Lisää sitruunamehu taikinan joukkoon huolellisesti sekoittaen. Mikäli haluat käyttää alkoholia, lisää myös sitä tilkka yhdessä sitruunamehun kanssa. Vuoraa pienet jälkiruokakulhot tai juomalasit tuorekelmulla. (Vaihtoehtoisesti voit käyttää vaikkapa muffinivuokia ja kasata tortut suoraan näihin.) Painele torttutaikina tiiviisti  muotteihin ja laita jääkaappiin vetäytymään. 

Sekoita vadelmat ja chia-siemenet sauvasekoittimella tasaiseksi. Halutessasi voit makeuttaa tätä raakahilloa vaikkapa kookossokerilla tai hunajalla. Aseta myös hillo jääkaappiin vetäytymään. Ennen tarjoulua kumoa tortut muoteistaan (muffinivuokiin painellut tortut voi myös jättää vuokiinsa ja tarjota niistä) ja lusikoi päälle vadelmatäytettä. Tällä määrällä täytettä tulee herkullisen paljon, joten jos tahdot tarjoilla fredrikat perinteisempiä runebergintorttuja muistuttavina versioina, niin puolita täytteen määrä. Tietysti yli jäänyt täytehillo maistuu mainiosti vaikkapa puuron päällä tai smoothiessa...

--
Mielestäni tämä raakaversio on oikein oivallinen ja esikuvaansa muistuttava makea herkku. Ja mikä parasta, myös terveellinen! Reseptissä voi halutessaan käyttää taikinassa myös raakasuklaapuolelta tuttuja jauheita, esimerkiksi lucumaa, mutta ne eivät kuitenkaan ole ohjeen onnistumisen kannalta tärkeitä. Hyvin tärkeää sen sijaan on, että käytät ehdottomasti kotimaisia vadelmia täytteessä, sillä ulkomaiset vadelmat täytyy kuumentaa. Ensimmäistä testiversiota varten kokeilin kokonaisten vadelmien sijaan täytteen tekemistä kylmäpuristetusta vadelmasta ja chia-siemenistä. Tämäkin onnistuu kyllä, siemenet tuottavat uskomattoman paljon geeliä, kun pääsevät nesteen kanssa kosketuksiin. 

Päällys onnistuu myös kylmäpuristetusta vadelmamehusta
ja chia-siemenistä. Tällöin kannattaa hieman makeuttaa sitä
esimerkiksi ruokosokerilla tai hunajalla.

Ja mikäli reseptistä silti tulee vielä erinäisiä ituhippiviboja, niin mainittakoon, että kaikki reseptissä mainitut ainekset löytyvät myös pienestä lähikaupastammekin. Paitsi kotimaiset vadelmat. Ei siis hullumpi raakaresepti!

-Lily


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti