perjantai 7. helmikuuta 2014

Ilta villiyrttien lumoissa

Villikatajan esittelypöydällä oli tarjolla villiyrttitietoutta ja maistiaisia.

Runebergin päivänä, eli viime keskiviikkona, vietettiin villiyrtti- ja lähiruokailtaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiloissa. Illan järjestivät Pro Agrian ja Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten reippaat naiset. Illan aikana kuultiin monia inspiroivia puheenvuoroja villikasvien käytön ja lähiruoan puolesta. Tapahtuman aluksi oli tunnin mittainen villiyrttiaiheinen näyttely, jonne mekin Villikatajan voimin olimme varanneet näyttelypöydän.

Esittelypöytä täydentyi Anni Rintoon upealla kirjallisuusvalikoimalla ja makoisalla
kuusenkerkkäsiirapilla.

Villikataja ja Anni JAMK:in Dynamon aulassa. Anni edusti
myös lähi- ja luomuruokaosuuskunta Mukulaaria, josta
muuten lisää meidänkin blogissamme myöhemmin keväällä...

Pahaksi onneksi Annukka sairastui edellisenä iltana, joten suuntasin Lutakkoon itsekseni. Onneksi myös keruutuotetarkastaja Anni Rintoo saapui paikalle, joten yhdistimmekin voimamme ja järjestimme vierekkäisiin pöytiin yhteisen näyttelyn. Anni kertoi omista tulevista kursseistaan, minä puolestaan Villikatajan tulevista kursseista ja kehuimme molemmat kilvan villiyrttejä, ja maistatimme Annin tekemää kuusenkerkkäsiirappia sekä minun siankärsämö-katajanmarjaöljyäni. Oli todella mahtavaa, että niin moni teistäkin saapui paikalle juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Aulanäyttelyssä olivat mukana myös muun muassa
Luontopalvelu Erätaival, Hehkutaan ja Suomen Niittysiemen.

Näyttelyn jälkeen pääsimme kuulemaan toinen toistaan inspiroivampia puheenvuoroja villiyrttien käytöstä, alan tulevaisuudesta maakunnassa ja koko Suomessa, villjelykokoemuksista ja mahdollisuuksista... Puheenvuorojen aikana ja välillä käytiin myös innostunutta keskustelua ja vaihdettiin ajatuksia alan eri toimijoiden kesken. Paljon keskustelua herätti kammottu uuselintarvikeasetus, joka nykyisellään häilyy mustana pilvenä villiyrttiyrittämisestä kiinnostuneiden yllä ja saa varmasti valtaosan yrittäjyydestä haaveilevista tai villiyrttien elintarvikepuolelle laajentamisesta kiinnostuneista yrittäjistä odottelemaan lähtökuopissaan asian selkenemistä. Toivokaamme tilanteeseen pikaista ja positiivista ratkaisua!

Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti oma keskisuomalainen kansanedustajamme
Anne Kalmari, jolla oli inspiroiva näkemys villiyrttien mahdollisuuksiin.

Tilaisuuden viimeisenä puheenvuorona saimme kuunnella villiyrttialan pioneereja Raija ja Jouko Kivimetsää, joille luonnonkasvien käyttö on elämäntapa. Oli ihanaa nähdä, innostuneita ja inspiroituneita ihmisiä, jotka ovat kanssaihmisten kummasteluista huolimatta tyynen rauhallisesti keränneet omat herkkusyötävänsä luonnosta. Sama innostus ja oman tien kulkeminen kaikui kaikista muistakin puheenvuoroista ja yhdisti varmasti koko salillista ihmisiä. Kivimetsien puheenvuoro oli myös mahtavan lempeä vähän maltillisemminkin luonnonkasveista innostuneille: "jokaisella on oma, itselleen sopiva tapansa." Siinä missä toinen syö kesät talvet jokaisella aterialla vähintään vihersilppua pakkasesta tai kuivattua nokkosjauhetta, voi joku toinen nauttia vuosittaisen annoksensa kevään ensimmäisiä horsmaparsoja tai koristella kesäisen mansikkakakkunsa muutamalla apilankukalla. 

Illan jälkeen olikin jopa vähän haikeaa pakata esittelypöytä kasaan ja lähteä kotia kohden. Illan antimina jäi kuitenkin iso nippu hienoja, inspiroivia ideoita, uusia ja uusvanhoja vinkkejä villiyrttikokkailuihin, kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia ja päällimmäisenä ilo siitä, kuinka monta meitä täällä Keski-Suomessakin on. Luonnosta ja sen upeista antimista innostuneita ja niihin enemmän tai vähemmän hurhahtaneita siis!

-Lily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti