keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Muovikassi, sankari vai pahis?

Ompelin viikko sitten muutaman kestokassin perheemme käyttöön. Olin ennenkin koettanut korvata muovikassit kokonaan kestokasseilla, mutta usein esteeksi tuntui nousevan se, että kestokassit olivat malliltaan aivan liian pieniä tai materiaaleiltaan turhan heiveröisiä kestääkseen kulutusta. Ompelun lomassa aloin pohdiskella, miten paljon kestokassi säästääkään oikein luontoa muovikassiin verrattuna. Tutkimustyö oli sen verran mielenkiintoinen, että ajattelin jakaa lopputulokset kanssanne.
Ilmasto kiittää muovipussista?

Muovipussin haittoja kankaisiin kestokasseihin verrattuna voi laskea monella tapaa. Yksi näistä on tarkastella kassin valmistuksen tuomia haittoja ilmastolle. Kaikkein ekologisin  kauppakassi ilmaston kannalta vaikuttaisikin olevan kierrätysmuovista valmistettu kassi. Suomessa valtaosa muovipusseista onkin monen muun maan vastaaviin verrattuna käytännöllisiä, onhan niissä käytetty raaka-aineena kierrätysmuovia ja tukevuutensa takia niitä tulee uudelleenkäytettyä, mikä pienentää niiden haittoja hieman. Kangaskassien valmistuksessa käytetty puuvilla viljellään puolestaan yleensä toisella puolella maailmaa, erilaisia torjunta-aineita käyttäen ja runsaasti vettä vieden. Kasseilla onkin niskassaan ymmärrettävästi suurempi hiilijalanjälki kuin muovisilla kumppaneillaan.
 
Haittojakin muovikassien valmistuksesta syntyy, mikäli siirrytään tarkastelemaan kassien raaka-aineita. Muovipussit napsaisevat reilun osansa rajallisesta uusiutumattomien luonnonvarojen varastoista. Puuvillainen kassi kuluttaakin vuoden käyttöajalla arvion mukaan 20 kertaa vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin kerran käytettävä muovikassi.

Hajoaako muovipussi?

Luonnossa muovi hajoaa hyvin hitaasti. Käytännössä se ei biohajoa lainkaan, vaan hajoaa yksinkertaisesti hiljakseen pienemmiksi partikkeleiksi. Muovipussit ovatkin ikävä esteettinen haitta tienpenkoilla pyöriessään, mutta niistä on myös monenlaista muutakin murhetta. Isompien kaupunkien alueilla muovipussiroskat ovat alkaneet tukkia viemäreitä ja aiheuttaneet ihmisille isoja ongelmia. Muovipussit ovat vallanneet myös kaatopaikat. Luonnossa monet eläimet taas saattavat takertua kiinni muovipusseihin tai yrittävät syödä niitä. Seuraukset ovat usein kohtalokkaat. Muoveilla on myös useita epäsuoria vaikutuksia, joita on vaikeampi laskea tai arvioida.

Muovijätettä luonnossa (Kuva: Wikimedia Commons, Twice25)

Mikä on muovikassin hinta?

Suomessakin on pohdittu, miten muovikassien käyttöä voitaisiin vähentää. 2002 ehdotettiin muovikasseille erillistä haittaveroa, mutta se raukesi eduskunnassa. 2007 tehtiin puolestaan lakialoite, jonka mukaan kertakäyttöisille muovi- ja paperikasseille määrättäisiin 25 sentin vero kappaletta kohden. Aloite ei edennyt valiokuntakäsittelyä pidemmälle. Suomessa pussien käyttöä rajoittaa jo nyt jonkin verran se, että ne maksavat kassalla erikseen. Keskimäärin suomalainen käyttääkin noin sata muovikassia vuodessa. Hintaa tästä kertyy noin 15 euroa henkeä kohden, joka vuosi. Kestokassien hinnat vaihtelevat valmistajasta riippuen parista eurosta pariinkymmeneen euroon. Itse tekemällä ja kierrätyskankaita suosimalla hinta on joitakin kymmeniä senttejä, jos otetaan huomioon käytetty sähkö ja kuluneet tarvikkeet.
 
Vanhoja verhoja nyt kassina

Muovikassi vai kestokassi?

Puhtaasti ilmaston kannalta ajateltuna kierrätysmuovinen kassi näyttäisi siis peittoavan kilpakumppaninsa. Jos taas vertaillaan uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä, hintaa tai käytettyjen aineiden kiertoa luonnossa, kestokassi voittaa muovikassin jokaisella näistä alueista.

Kassivalinnassa minusta kyseessä on myös periaatteesta ja elämäntavasta. Minusta on mukavampi kantaa ostokseni kotiin kestokassissa sen sijaan, että ostan joka päivä uuden muovipussin. Se ei ehkä ole ilmastoystävällisin vaihtoehto lähtökohtaisesti, mutta minua puistattaa ottaa osaa jatkuvaan kertakäyttökulttuuriin, jossa ei tunnu olevan mitään mieltä. Tuntuu typerältä ja tuhlailevalta ostaa jokaisella ostosreissulla itselleen kauppakassi vain voidakseen heittää sen pois hetkeä myöhemmin.


-Annukka

---

Linkkejä:


CO2-raportti: Kangaskassia käytettävä jopa 131 kertaa ennen kuin siitä tulee muovikassia ympäristöystävällisempi (3/2011)


HS: Muovikassien käyttöä halutaan suitsia haittaverolla (8/2008)

PamPau: Kestokassi muovikassin kaavaa käyttäen

Uusi Suomi: Jättiyllätys: Ekoteon tekeekin muovipussin ostaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti