tiistai 25. maaliskuuta 2014

Elämän juhla

Joskus arki tuottaa iloisia yllätyksiä. Toisinaan se murjoo kipeästi. Olipa kyse kummasta tahansa, arjen keskelle on hyvä luoda pieniä juhlia ja nauttia siitä, että on tässä ja nyt, elossa ja hengittämässä.

Kevään tultua huomasin, että pakastimen viimeiset marjavarastot olisi hyvä tuhota ennen uusien kasvamista. Niinpä kaivoin pakkasen pohjalta huolella sinne säilötyt tyrnipussukat ja pohdin, miten ne toimisivat kakuissa.

Nämä kakut ovat sellaisia, ettei niihin ole ihmeemmin mitään erikoisjauheita tai muita ihmeellisyyksiä käytetty. Eksoottisimmat ainekset lienevät chia ja psyllium, mutta kumpiakin alkaa nykyisin saada ainakin täällä Jyväskylässä automarketeiltakin, samaten hyvälaatuista kookosrasvaa. Mittoja voi aina rukata enemmän omaan makuun tai tilanteeseen paremmin sopivaksi. Nämä ovatkin lähinnä ohjeellisia, yleensä en edes kovin tarkasti mittaile käyttämiäni aineksia.


Tyrni-päärynäkakku

Pohja
2 dl kaurahiutale
1/2 dl kookosrasva

Päärynätäyte
2 avokadoa
2 kypsää päärynää
2 tl psyllium
1 rkl sitruunamehu
1/2-3/4 dl kookosrasva
(hunajaa)

Tyrnipäällinen
1 1/2 dl tyrni
1/2 dl kookosrasva
1-2 tl hunaja

Sulata pohjan kookosrasva vesihauteessa. Blendaa kaurahiutaleet ja rasva sekaisin (blenderissä tai sauvasekoittimella), taputtele pohjaksi esimerkiksi irtopohjavuokaan. Itse tein kakkuni tuorekelmulla vuorattuun lasivuokaan, josta kakku oli jähmetyttyään helppo nostaa pois ja leikata annospaloiksi.

Sekoita päärynätäyte mittaamalla sulatettu kookosrasva ja muut ainekset kulhoon ja blendaa sileäksi. Tarkista maku ja jos uskot kaipaavasi tyrnin kaveriksi selkeää makeutta, heitä joukkoon makusi mukaan hunajaa. Tämä täytekerros saa olla selkeän makea. Itselläni ylikypsäksi menevien päärynöiden oma makeus riitti tekemään kerroksesta herkullisen. Levitä kerros pohjan päälle ja laita vuoka jääkaappiin hyytymään.

Tyrnin ja päärynän ihanan pirteä liitto
Viimeisenä tee tyrnipäällinen blendaamalla tyrnit ja sulatettu kookosrasva keskenään. Lisää hunajaa makusi mukaan taittamaan pahinta kirpeyttä tyrnistä. Levitä päärynäkerroksen päälle. Anna hyytyä mielellään yön yli. Voit myös huiputtaa hieman laittamalla kakun tunniksi tai pariksi pakkaseen ja siirtämällä sen sieltä jääkaappin. Kakun kuuluisi kuitenkin hyytyä ihan leikkuukelpoiseksi jääkaapissa hyydyttämällä.


Tyrni-kookoskakku (chialla hyydytetty)

Pohja
2 dl pekaanipähkinä
1 dl pehmeä aprikoosi

Täyte
1 1/2 rkl chia
ripaus vaniljaa
1 prk kookoskerma
1 1/2 dl kookosvesi
Käytännössä kaksi viimeistä saadaan tavallisesta kookosmaitopurkista (säilyketölkki).

Päällinen
2 dl tyrni
1 1/2 rkl chia
1-2 tl hunaja



Blendaa liotetut pähkinän ja aprikoosit. Taputtele irtopohjavuokaan, laita jääkaappiin viilenemään.

Ota kookosmaitotölkki esille ja kiepsauta se ylösalaisin. Avaa purkki siis pohjastaan ja valutapurkissa oleva kookosvesi talteen kuppiin. Purkin "pohjalla" olevan kookoskerman voit säästää hitusen myöhemmäksi. Murskaa chiasiemeniä hieman huhmareessa ja sekoita ne kookosveteen. Anna geeliytyä muutama minuutti. Sekoita joukkoon nyt purkissa ollut kookoskerma. Lisää vaniljajauhetta makusi mukaan. Toiset tykkäävät lisätä täytteeseen myös suolaa hieman kontrastia tuomaan. Levitä täyte pohjan päälle vuokaan ja laita mokoma takaisin jääkaappiin jähmettymään.

Valmista päällinen blendaten tyrni, chiasiemenet ja muutama tippa hunajaa sileäksi. Levitä kookostäytteen päälle ja jätä kakku hyytymään. Itselläni meinasi pariin kertaan usko loppua, kun useamman tunnin hyydyttelynkin jälkeen kakun päällinen lähti pienimmästäkin tönäisystä valumaan. Tämä kakku saa kuitenkin hyytyä ihan reilusti ja yön yli lepuuttaminen tekeekin jälleen taikojaan. Seuraavana päivänä kakku oli ihan helposti leikattavassa muodossa.

Juhlikaa, eläkää, naurakaa!

-Annukka

4 kommenttia:

  1. Herkullisen ja värikkään näköisiä :) Minäkin olen huomannut että päärynä on hyvä makeuttaja eikä muuta sokeria tarvita. Minkä merkkistä kookosmaitoa käytät? Monissa purkissa ei ole juurikaan kookosvettä vaan on kokonaan valkoista tahnaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnissä on kyllä ihanaa juurikin tuo värikkyys, ihanan maun ja terveysvaikutusten lisäksi. Onneksi löysin tyrniä vielä kaksi pussillista, saa vielä kakkuilla hetken sen kanssa :)

      Tuntuu, että mitä vähemmän sitä käyttää valkoista sokeria, sitä vähemmän makeutta oma suu ylipäätään nykyisin kaipaa.

      Tuossa kakussa minulla taisi olla ihan tuosta viereisestä Citymarketista mukaan tarttunutta Wok´n roll -sarjan kookosmaitoa. Siinä ainakin tuo suhde oli aika sopiva, kookosvettä oli hitusen reilummin kuin valkoista tahnaa. Muissakin kokeilemissani on kyllä aina ollut vettä mukana, ainoastaan kookoskermana suoraan ostamani ovat olleet täyttä tavaraa. Jännä sinällään, täytyykin ostella eri merkeiltä ja katsoa, onko noissa määrissä isojakin eroja.

      -Annukka

      Poista
    2. Joskus ostin Pirkan kookosmaitoa ja siinä oli ehkä vajaa ruokalusikallinen kookosvettä. Jostain luin että moniin kookosmaitoihin lisätään jotain ainetta jotta kerma ja vesi ei erottuisi.

      Poista
    3. Oho, tuota en muuten tiennyt. Pitääkin selvitellä, onko noissa millaisia eroja ja jos tosiaan erottumista tavoitellaan, mitä ainetta sen saavuttamiseksi käytetään. Kiitos tiedosta!

      -Annukka

      Poista